La Sala Petita de la Fundació Sa Nostra de Palma acull “Oliveres. Pareidolies de Tramuntana”, exposició impulsada per la Denominació d’Origen Oli de Mallorca que recull diferents perspectives al voltant de l’olivera a través de la càmera de l’Óscar Pipkin.
Amb la voluntat d’atreure l’atenció sobre el gran patrimoni natural que constitueix l’olivar de Mallorca, la mostra fotogràfica convida a l’espectador a admirar la bellesa dels arbres i participar d’un joc: el de la percepció sensorial il·lusòria – pareidolia -, reconèixer formes i patrons a la morfologia de les oliveres antigues que es conserven a la Serra de Tramuntana.

L’olivera centenària com part del patrimoni reconegut per la UNESCO
La denominació d’origen compta en l’actualitat amb més de 800.000 oliveres, un valuós bosc que es mantenen gràcies a l’esforç del més d’un miler de productors d’Oli de Mallorca els quals contribueixen a la recuperació i preservació del valuós entorn agrari de Mallorca. De fet el paisatge de la Serra de Tramuntana que ha reconegut l’UNESCO com patrimoni de la humanitat, no s’entendria sense la presència d’aquests arbres venerables.
“Els mallorquins podem estar ben orgullosos d’aquest patrimoni vegetal, tan sensacional com les immenses sequoies americanes o els imponents baobabs africans. Tenim una de les concentracions més denses del món d’oliveres centenàries, que han alimentat generacions i generacions de famílies mallorquines”, diu Joan Mayol, president de la DO Oli de Mallorca. Mayol afegeix “les formes estranyes i úniques de les centenàries soques de les oliveres, dels venerables ullastres empeltats fa segles, que continuen fruitant i oferint el seu fantàstic producte, les olives, l’oli… Com no ha de ser boníssim un oli que raja d’aquests arbres matusalèmics!”
L’exposició es pot visitar a la Fundació Sa Nostra fins al pròxim 26 de novembre, Dia Mundial de l’Olivera per al qual s’ha programat “Cara d’Oliva”, activitat familiar relacionada amb el contingut de la mostra.