Pablo Izquierdo, del restaurant Übec, ha alçat aconseguit el primer premi del V Campionat Nacional de Cuina Vegana Ciutat de Palma amb Producte Local, amb el qual ha fet doblet en rebre també el Premi Especial al Millor Plat Dolç amb Producte Local. Izquierdo presentà els plats titulats ‘La costa i la Tramuntana’ i, per al dolç, ‘Memòries de Mallorca’, amb els quals ha obtingut els dos guardons. La seva proposta va convèncer el jurat per tècnica, concepte i un ús exemplar del producte de proximitat en una final celebrada en el restaurant Tast del Club Nàutic de Palma. El podi el van completar Carlos Ramírez, del restaurant La Dona de Verd, que va obtenir el segon premi amb una gyoza de tardor i, com a plat dolç, caneló de fruita de la passió i arròs glutinós, i Gonzalo Alonso, del restaurant Aromata, reconegut amb el tercer premi amb una “mola” de garrofa i chirivía rostida per a la recepta salada, mentre que en la dolça ha combinat taronges amb ametlles, garrofes i xirimoies. El palmarès va incloure també el Premi Especial al Millor Plat Salat amb Producte Local, que va recaure en Óscar Salas, del restaurant Aquíara.

Cuina Vegana, un valor a l’alça
Organitzat per l‘Associació de Cuiners Establerts a les illes Balears (ASCAIB), el certamen ha reunit xefs de tota Espanya en una final que ha posat el focus en la innovació culinària sostenible i en el teixit productor de les Illes Balears.
El jurat, compost per 24 reconeguts professionals del sector, que ha hagut d’avaluar 12 participants de Mallorca, Menorca, Barcelona i Tenerife, que han elaborat receptes dolces i salades, ha valorat originalitat, presentació, sabor i ús d’ingredients locals i de temporada, criteris alineats amb la filosofia del campionat i amb l’impuls institucional a la compra de proximitat.
La competició ha demostrat que la cuina vegana pot ser sofisticada, deliciosa i profundament connectada amb el territori. Les propostes finalistes han explorat tècniques actuals i combinacions que dialoguen amb l’horta, la mar i el rebost balear, reivindicant el treball de productors locals i la importància de la sostenibilitat. El concurs vol destacar els plats elaborats sense ingredients d’origen animal i que combinen tècnica, sabor i ètica. El jurat preval l’originalitat, presentació, sabor i ús d’ingredients locals.
La regidora de Comerç, Restauració i Autònoms, Lupe Ferrer, va subratllar en la presentació del campionat el paper de Palma com a referent en innovació i excel·lència gastronòmica, i va agrair la implicació de ASCAIB en el reconeixement del producte local i del sector. En la mateixa línia, Pilar Amate, consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, va remarcar que promoure el consum local és una aposta per la sostenibilitat ambiental, la preservació d’oficis i la identitat cultural.
