Balears Vadevi
El pagès torna a confiar en l’ametlla

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, juntament amb les principals organitzacions de productors d’ametlla a les Illes Balears com les cooperatives Camp Mallorquí, Fruits Secs i Crisol, ha realitzat l’estimació de producció de l’ametlla per a la campanya 2024 amb una previsió d’un 31,5% superior a la campanya del 2023.

El sector de fruita seca estima que la producció d’ametlla en gra per a 2024 arribarà a les 610 tones enfront de 464 de la campanya anterior, la qual cosa representa un augment del 31,5% i una disminució de 8,8% de producció mitjana en els últims 4 anys.

L’ametlla lluita per mantenir-se viva com producte emblemàtic en un mercat molt competitiu/Cooperatives Agroalimentàries

Quant a la superfície productiva, Balears compta amb 9.550 hectàrees d’ametllers enfront de les 9.508 hectàrees productives en la campanya de l’any anterior, cosa que significa un augment del 0,5%. La directora gerent de Cooperatives Agro-alimentaries Illes Balears, MªFrancisca Parets, ha destacat que, encara que des de 2016 s’ha perdut un total de 54,7% de superfície productiva a les Balears, passant de 21.000 hectàrees a 9.508 hectàrees en 2024, la producció de l’ametlla en la comunitat s’ha mantingut.

Les noves plantacins que es van fent ja en regadiu encara no han arribat a la seva capacitat màxima de producció/Cooperatives Agroalimentàries

La modernització del cultiu, factor bàsic per seguir creixent


Els factors que han permès mantenir la producció enfront de la pèrdua de territori ha estat la introducció del regadiu en els cultius que han aconseguit un major rendiment de les explotacions.

De les 1.980 plantacions d’ametller de les Balears, 518 són de regadiu, d’aquestes, 45 són joves i encara no aconsegueixen el 100% de rendiment, per la qual cosa en les pròximes campanyes s’espera una major capacitat productiva.
La presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé, ha assenyalat que la gran pèrdua de superfície productiva a les Balears ve determinada per diversos factors, entre els quals destaca la propagació del bacteri Xyllea Fatidiosa, que afecta principalment els cultius ‘ametllers, l’abandó del camp per la falta de relleu generacional, l’augment de les traves burocràtiques a les quals ha de fer front el sector i la venda de terreny per a ús especulatiu.

En l’àmbit estatal, les organitzacions ASAJA, COAG, Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya i AEOFRUSE preveuen una producció de 122.304 tones d’ametlla en gra, un 38% per sobre de la mitjana nacional dels últims 4 anys i un augment del 8% respecte a la collita de la campanya anterior.

Més notícies
Noves plantacions d'ametllers que han renovat la producció d'ametlla mallorquina/IGP Ametlla de Mallorca
Els bons resultats donen una nova oportunitat als ametllers de Mallorca
Les dades de producció, comercialització i consum indiquen un ressorgir d'aquest producte emblemàtic
El cuiner Pinxo González va presentar un gató d'ametlla, una de les elaboracions més populars/IGP Ametlla de Mallorca
La Fira de l’Ametlla de Palma es consolida i atrau més de mil persones
Hi han participat sis empreses amb productes nous i s'han superat les vendes de la passada edició

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa