Balears Vadevi
Els pagesos, contra l’ús fraudulent de ‘l’origen Mallorca’

En uns moments en el qual els costos de producció ofeguen els productors alimentaris de les Illes Balears més que mai, la Mesa Agrària (Associació de Porcí de les Illes Balears, Unió de Pagesos de Mallorca, UPA-Associació Intersectorial Agrària i Pagesos de Sa Pobla) ha fet un comunicat en el qual posa damunt la taula una reivindicació lligada a la seva supervivència com sector agroalimentari.

El comunicat comença fent referència a la crisi agrícola de final del del segle XIX, que tradicionalment lligam a la plaga de la fil·loxera. La Mesa sosté que el vi mallorquí no se’l va carregar la plaga si no els mateixos mallorquins. Recorda que els primers indicis d’aquest terrabastall són previs a la malaltia i s’han d’atribuir a un desequilibri entre l’oferta i la demanda provocat per la sobreproducció i la pèrdua de qualitat del vi que es feia llavors a Mallorca. Tot plegat, expliquen, va conduir a una caiguda dràstica del preu en el mercat. En el rerefons s’ha de ressenyar també la pràctica fraudulenta de l’adulteració del producte: es mesclava vi duit de fora per fer pujar el grau.

D’aquesta manera, la Mesa Agrària ens fa veure que la situació que es dona ara no és nova, salvant totes les distàncies. No són rondaies de padrines, ens venen a dir, i si no anam alerta ens podem carregar la gallina i els ous mateixos.

Engany sistemàtic en la restauració

La Mesa denúncia que en el sector del vi s’està produint un fet freqüent, diuen en la restauració. Tot i que no volen dir la paraula frau obertament, denuncien que es produeix un engany sistemàtic per que s’ha detectat un abús en el preu, la confusió de qualitats, que s’amaga la procedència dels vins quan no se n’identifica l’origen o quan l’etiquetatge és confús. I posen el focus en embotelladores locals que envasen vi amb noms comercials relacionats amb Mallorca, que indueixen a confusió. I a preus elevats, corresponents a vins de major qualitat que els que hi ha a la botella. Amb això, es queixen les organitzacions agràries, es distorsiona el mercat i es perjudica els productors, els cellers de Mallorca.

Sebastià Ordines, secretari d’Unió de Pagesos de Mallorca, una de les organitzacions signants, i vinater, ha explicat a Balears Vadevi que “dins l’agricultura mallorquina aquest fet no és nou: Quan fa 15 anys les ametlles valien doblers, tothom va sembrar ametllers i ara la meitat estan abandonats. Avui en dia la garrova es paga bé i tothom sembra garrovers i els vivers estan desbordats i no poden servir tan com se’ls demana. Amb la vinya passa el mateix.

Problemàtiques semblants entre sectors

Fa deu anys tothom sembrava raïm blanc per què hi havia demanda de vi blanc i ara ja comença a haver una mica d’excés de raïm blanc. I quan la producció i la demanda no van lligades és el que passa: és bo de fer que quan la demanda és superior a la producció, els que venen de fora es facin passar com si fossin d’aquí per aprofitar aquesta demanda.

I amb el vi, el mateix: És bo de fer jugar amb l’engany i fer creure al consumidor que amb uns noms molt mallorquins o arrelats a certs vins, fer creure que és d’aquí, i també als restauradors i als comerços. Per això és més important que mai que l‘IQUA (Institut per la Qualitat Agroalimentària) vetlli per la procedència i l’etiquetatge dels productes agroalimentaris de les Illes Balears. Des d’UPM demanam que actuï i vetlli per que les etiquetes siguin com toca. No podem consentir que hi hagi vins que juguen amb la marca de Mallorca, quan no són fets aqui. Això el que fa és perjudicar el sector i els que ho fan bé i produeixen aquí, mantenint la pagesia i el paisatge. Aqui hem decidit per qualitat i no quantitat, hem triat l’opció del producte d’excel·lència per que les dimensions de ca nostra són les que són i, per tant, allò que ens ha de diferenciar és el fer vins diferents, amb varietats autòctones i de qualitat.”

També n’ha parlat sobre el tema l’actusal director del FOGAIBA; Mateu Morro, qui en un article recentment públicat al diari Ara, titulava “Donar gat per llebre”. Es queixava Morro que es dona el cas que en alguns, molt determinats tipus de restaurants fan passar vins baraters per bons , aplicant preus abusius per un producte que no s’ho val. “Les maneres més corrents són, diu Morro, posar a la carta vins mallorquins a preus astronòmics, encara que sovint són vins sudamericans importats en grans dipòsits i a preus que poden voltar els 0,5 euros per litre. O posar a les cartes vins mallorquins de baix preu i qualitat ordinària a preus superiors als 20 euros, amb la multiplicació per 20 del preu real”.

El director es queixa que manca protecció de la qualitat, s’enganya sobre l’origen i tot plegat no ajuda gens a consolidar en el mercat els nostres vins. Un mal que es podria evitar, segons l’autor amb una major informació del consumidor per evitar que s’extengui la falsa idea que el vi local és car.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa