Balears Vadevi
Pagesos i cuiners que no tenen titulació s’homologuen a través de l’IQPIB

Un bon nombre de països d’arreu del món treballen en el desenvolupament d’un sistema de qualificacions adequat a la seva economia productiva. I a les Illes Balears ens fa molta falta, ja que, històricament, molt del personal que fa feina a certs sectors productius, hi ha arribat sense una formació reglada específica. La seva professionalitat l’han adquirida a través de la pràctica, dels anys de feina, però no tenen cap títol que ho reconegui oficialment. El sector de l’hostaleria i la restauració n’és un bon exemple, però també en trobam a la pagesia.

Ara la Unió Europea exigeix en alguns dels països membre que les persones treballadores tenguin qualificacions professionals per poder treballar i aquí, en alguns sectors ja comença a ser un requisit.

En el nostre entorn això també es fa i, actualment, s’ha convertit en una necessitat associada a la creació d’un sistema de formació professional amb capacitat de fer convergir els tres subsistemes que tenim:

– La formació professional (diferents Cicles Formatius que s’imparteixen als centres educatius per part de la Conselleria d’Educació i Universitats).

– La formació professional ocupacional (Cursos de Certificats Professionals que s’imparteixen actualment per part de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia).

Hi ha distints nivells de qualificació, segons l’experiència laboral de l’interessat/CAIB

– La formació professional contínua (aquella formació que s’adquireix a partir de la formació no formal i l’experiència laboral). Qui s’encarrega d’acreditar aquestes qualificacions és L’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB). Durant el 2023 s’han inscrit 140 persones en aquest sistema de qualificació. A partir d’ara, quan tanca el sector turístic, normalment a partir del novembre o desembre és quan solen apuntar-se la majoria d’aquest sector.

Les empreses, els sectors productius, les administracions i els agents socials n’han de compartir la responsabilitat.

“Des de l’IQPIB estam informant les empreses públiques, empreses privades, ajuntaments, associacions, entitats i particulars de la possibilitat d’acreditar la seva experiència laboral i formació no formal perquè cada vegada més, el món laboral requereix personal qualificat” afirma Cati Pons a qui hem conegut com cuinera professional i que ara treballa en la convalidació d’aquesta experiència professional no reconeguda.

Què és una qualificació professional?

Una qualificació professional és l’agrupament de competències que es consideren necessàries per exercir una activitat laboral concreta. Cada qualificació professional té un nombre d’unitats de competència determinat. I les competències professionals són el conjunt de coneixements i capacitats que fan que un treballador faci bé la seva feina. En resum, és el que ha de saber i el que ha de saber fer.

A qui pot interessar?

A les persones que han adquirit els seus coneixements professionals desenvolupant una activitat laboral o fent cursos de formació no formal. Les qualificacions professionals pertanyen a 26 famílies professionals diferents i, en la majoria dels casos condueixen a obtenir certificats de professionalitat. Entre les famílies professionals trobam la de l’activitat agrària, amb totes les que s’hi deriven de la producció a fora vila, i l’elaboració de vi i d’oli, per exemple, hoteleria i turisme, indústries alimentàries, marítima pesquera, artesania, i moltes d’altres que tenen a veure amb altres sectors productius.

Quins nivells de qualificacions existeixen?

Existeixen 3 nivells de qualificació: El Nivell 1 es correspon amb l’execució d’operacions bàsiques al lloc de feina per part de la persona candidata. Un exemple d’aquest nivell podria ser un ajudant de cuina.

Després hi ha el Nivell 2. Suposa autonomia per part de la persona candidata a l’hora de desenvolupar la seva feina. Un exemple d’aquest nivell seria un cuiner o cuinera.

I, finalment, el Nivell 3, que exigeix una feina més tècnica i capacitat per controlar, supervisar, coordinar a altres treballadors per part de la persona candidata. Un exemple d’aquest nivell seria un cap de cuina.

L’obtenció d’aquesta certificació millora les opcions laborals dels inscrits/CAIB

Quines qualificacions professionals en el sector del vi es poden obtenir?

Si ens fixam en el sector del vi, ara mateix existeixen aquestes qualificacions professionals: pel nivell 1 trobam Operacions auxiliars de manteniment i transport intern de la indústria alimentària i Operacions auxiliars d’elaboració en la indústria alimentària. Pel Nivell 2: Elaboració de vins i licors i Pel Nivell 3: Enoturisme, Enotècnia, Vins, altres begudes i productes selectes propis de sommelieria.

Quines altres titulacions es poden obtenir?

Un cop obtinguda la qualificació professional per part de la Conselleria d’Educació i Universitats, si existeix el Certificat de Professionalitat d’aquella qualificació professional que atorga la Conselleria de treball aquest s’obté de manera directa. A més, amb aquesta titulació es poden convalidar mòduls dels següents estudis de Formació Professional de Tècnic en Olis d’Oliva i Vins (que es pot cursar a l’IES Binissalem), de Tècnic Superior en Vitivinicultura (que es pot cursar a l’IES Felanitx) i de Serveis en Restauració (que es pot cursar al CIFP Juníper Serra).

Quins beneficis s’obtenen amb les qualificacions professionals?

S’aconsegueix reconeixement professional, el Certificat de Professionalitat, la millora de les possibilitats d’inserció i reinserció laboral, et dona la possibilitat de mobilitat laboral i l’opció de seguir formant-se en l’educació formal. I també cal destacar l’empoderament personal que acompanya el veure reconeguda la vàlua.



Més notícies
Conegut per l'entusiasme que trasllada en relació a l'OOVE, Madge va seduir amb el seu tast els productors d'Oli de Mallorca/Cedida
Johnny Madge ofereix formació sobre oleoturisme a la Cooperativa de Sóller
L'especialista en OOVE va compartir coneixements en un tast amb representants del sector
Maria Salinas trasllada a l'aula els conceptes que ha posat en pràctica prèviament a la cuina/Cedida
Maria Salinas es reinventa, dels fogons a la formació
Fa un parèntesi a la seva carrera per difondre criteris de sostenibilitat a la cuina

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa