“Idò a pesar de tantes coses, a Mallorca hi ha pagesos que cada dia ens aixecam prest per intentar produir més i millor. I ho feim de manera ecològica, familiar i cooperativa. Tancam any amb 50 associats i gestionant 4.100 hectàrees de territori. Un petit miracle”. Amb aquestes paraules la cooperativa de Pagesos Ecològics de Mallorca (PEMCOO) saluden l’Any Nou fent un repàs al que ha estat el 2023. Un any en el qual han seguit consolidant i fet créixer aquesta organització pagesa que fa de l’acció conjunta l’eina imprescindible per sobreviure.
Una entitat en creixement sostingut
L’experiència demostra que aquesta és la manera de funcionar: “Ara fa 7 anys un petit grup de ramaders i l’entitat Apaema es reunien preocupats pels baixos preus del me de Mallorca. La cosa venia d’enrere: importació forana de me barat, globalització, canvis en els hàbits de consum etc. S’havia de fer qualque cosa i una d’elles va ser PEM”, expliquen.
El gruix de la cooperativa el formen els ramaders. “A pesar d’un cúmul de dificultats hem anat sumant ramaders i avui ja som 30 socis que sumen 4.500 ovelles que cada any pugen centenars de mens comercialitzats amb el segell Me Ecològic de Mallorca, que garanteix alimentació ecològica, criança en llibertat i control veterinari”.

Més novella és la secció d’horta, però que “en sols 3 anys de vida ha assolit els 20 socis productors de fruita i hortalissa. Aquests socis gestionam 30 hectàrees on cultiven desenes de varietats hortícoles en reguiu. Servim a escoles, botigues, restaurants, grups de consum i mercats locals”.
“En total som 50 productors que gestionam una xifra important de territori: 4.100 hectàrees que conformen un mosaic paisatgístic ric en biodiversitat“.
Com tota organització pagesa, el relleu generacional és un element clau per a la supervivència. Els que fa uns anys eren joves, ja no ho són tant i tot i que l’empenta no falta, és necessari assegurar el recanvi al capdavant de les finques. PEM ho té clar: “Un dels aspectes que esteim millorant és la mitjana d’edat dels socis, dels 22 als 60. La mitjana és de 44 anys a la secció d’horta i 51 a la ramadera. La mitjana d’edat dels pagesos de Mallorca se situa en 57 anys“.
Pel que fa a les més de 4.100 hectàrees de superfícies gestionades pels socis, cal destacar el policultiu i la diversitat d’hàbitats, que conformen un mosaic paisatgístic ric i divers en biodiversitat i que garanteixen una alimentació variada i rica a la cabana reproductora. Les superfícies de cereals i lleguminoses cultivades en l’actualitat ja superen les 700 hectàrees. Els pagesos ramaders de PEM gestionen més de 1.150 hectàrees de zones boscoses. D’aquestes n’hi ha 660 de pasturables. Es tracta de zones naturals on els animals hi passen temporades menjant i descansant. Això dona una idea de la importància del maneig del bestiar i del paper dels pagesos en la gestió de les masses forestals i els incendis, una tasca més que no està reconeguda socialment.

Els pagesos de PEM gestionen així mateix 530 hectàrees de fruiters de secà, principalment garrovers, ametllers i figueres, cultius que tenen alhora desenes de varietats. Destaquen també 145 hectàrees d’oliveres, 85 de garrovers, 18 d’ametllers, 16 de tarongers, 4 d’albercoquers i 3 ha d’alvocats, entre altres fruiters variats.
Demanen suport i accions directes al Govern
Els socis de PEM han assumit un compromís amb la defensa de les varietats locals d’arbres, hortalisses i races animals autòctones. “Aquests és un compromís personal de cada pagès i de tota la cooperativa per mantenir aquest patrimoni de valor incalculable, especialment en un context en què l’agroindústria uniformitza cada dia més les produccions i simplifica l’alimentació de la població i dels animals”, expliquen. Però tot aquest esforç no servirà de res si aquests ramaders i pagesos no aconsegueixen col·locar el seu producte al mercat, tant si són mens com si són hortalisses. Per això Pagesos Ecològics de Mallorca anima a la població local a continuar apostant per les produccions de proximitat i ecològiques, especialment en un any tan difícil a causa de les altes temperatures i la falta de pluja. A més, la Cooperativa PEM demana al Govern que impulsi mesures contra la sequera, inverteixi molt més en depuració i reaprofitament d’aigües, freni l’especulació al sòl agrari amb nous xalets i polígons solars i es comprometi en defensa d’una agricultura ecològica, local i cooperativa.