Fa 18 anys que Palma organitza aquest concurs i la ruta de tapes i còctels, TaPalma, però enguany ha estat el primer cop en què la iniciativa gastronòmica ha sortit de l’illa i ha vingut a presentar-se a la Península. Els organitzadors de la cita, Agència COM i Restauració Mallorca Caeb, feien primera parada a Valladolid, on es van donar a conèixer en el marc del XIX Concurs Nacional de Pinxos i Tapes, i aquesta setmana han amarrat al Port de Barcelona. Literalment, ja que la presentació s’ha fet a bord del Ciudad de Granada de la companyia Trasmed, la naviliera del Grup Grimaldi, que és la patrocinadora oficial de l’esdeveniment.
“Als de Palma i Barcelona ja ens uneix Trasmed a través del mar, però en volem més”, compartien durant la presentació. I en aquest cas, l’excusa l’han trobat en la gastronomia i la restauració. “Volem promoure un intercanvi cultural i culinari entre les dues ciutats”, apuntaven, alhora que es posiciona Palma com a destinació turística gastronòmica “de primer nivell”. D’aquí que estenguessin una invitació generalitzada a totes les persones de Barcelona i Catalunya per visitar l’illa i participar d’aquesta proposta culinària. Tothom que decideixin apuntar-s’hi, podrà trobar algun descompte via Trasmed, que està oferint preus especials utilitzant el codi TaPalma 2023.

“Tenim la vocació de donar a conèixer més enllà de Palma que existeix aquesta proposta que té a la gastronomia com a excusa”, compartia Antoni Martorell, director general d’Agència COM. “Volem que es conegui més, que se’n parli; i per això estem aquí, a Barcelona, per a presentar-vos els productes, els productors i per a convidar tothom a acompanyar-nos en aquesta pròxima edició que ja tenim a punt”. Una cridada a visitar l’illa que també compartia l’alcalde de Palma, Jaime Martínez, desplaçat fins a la capital catalana per participar de l’esdeveniment. “Tenim un compromís amb la gastronomia, per això donem suport a iniciatives tan sòlides i consolidades com TaPalma”, deia Martínez.
La convocatòria va comptar amb un showcooking del guanyador del Concurs Nacional de Pinxos i Tapes Ciutat de Valladolid de fa uns anys i president del jurat de TaPalma, Igor Rodríguez, així com del reconegut xef i president de l’Associació de Cuiners instal·lats a les Illes Balears (ASCAIB) José Cortés. Juntament amb xefs i coctelers, TaPalma va exhibir la riquesa de la cuina balear i promoure el producte local, la promoció del qual, remarcaven els organitzadors “n’estem obsessionats“.

TaPalma, el calendari
La primera part de la convocatòria, el concurs, tindrà lloc aquest dilluns 20 de novembre; i d’aleshores fins al dia 26 del mateix mes s’inaugurarà el calendari de propostes gastronòmiques per tastar i compartir pels diversos establiments de la ciutat de Palma.
A punt de celebrar les dues dècades de vida, TaPalma és considerada una de les cites gastronòmiques més rellevants de la comunitat balear, uneix xefs, restaurants i coctelers de la regió per presentar la seva interpretació de la tapa, una icona de la gastronomia del país, així com del còctel, “mostrant el nivell de la restauració balear“. S’organitza coincidint amb els últims dies de l’any amb l’objectiu de dinamitzar el sector de la restauració en una de les èpoques més baixes de recepció de visitants.