La Plaça Major de Palma ha acollit un any més la Fira de l’Oli que organitza la Denominació d’Origen Oli de Mallorca. En aquesta ocasió un dia de cel clar i bona temperatura ha afavorit la presència de públic. De fet, ja abans de la seva obertura oficial ha començat a rebre nombrosos visitants interessats en un producte tan vinculat a la gastronomia mallorquina com és l’Oli d’oliva verge extra (OOVE).
En aquesta cinquena edició de la Fira de l’Oli hi han participat vuit elaboradors de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca – Són Mesquidassa, Oli Can Gori, Oli Novembre, Picarandau, Son Catiu, Treurer, Son Matge i Aubocassa-. Tots ells duien una mostra d’OOVE de qualitat, elaborat a partir de les varietats mallorquina, arbequina, picual i empeltre presentats en cupatge i en monovarietals, tal com han pogut comprovar aquells que no han dubtat a tastar alguna de les prop de vint referències presentades.
Tot i que el gran protagonista de la jornada és l’Oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Oli de Mallorca, a la fira també s’han pogut trobar altres especialitats gastronòmiques com l’oliva de taula amb DOP Oliva de Mallorca, les ametlles amb IGP Ametlla de Mallorca i els productes de Flor de Sal d’Es Trenc.

Una anyada aromàtica i saborosa
Amb motiu de la presentació de la nova anyada, el president de la DO Oli de Mallorca s’hi referia als OOVE indicant que “han resultat d’una qualitat excel·lent, aromàtics i saborosos”. Això, sumat a què la collita havia estat molt bona, un 47% superior als cinc anys anteriors, tot i que el rendiment va ser inferior, “cosa que, malauradament, implica un increment de costs, que les empreses hauran de gestionar. Així i tot, l’oli mallorquí de qualitat no ha patit l’increment especulatiu de preu com l’experimentat pel peninsula‘’, explicava Mayol.

Amb el suport públic necessari
Entre els primers visitants la fira ha comptat amb el batle de Palma, Jaime Martínez; el conseller insular de Territori, Mobilitat i Infraestructures, Fernando Rubio; el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés; el director insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, Álvaro Roca; i la regidora d’Economia, Comerç, Autònoms, Sanitat, Consum, Mercats i Fires de l’Ajuntament de Palma, Guadalupe Ferrer, que en comitiva han recorregut les diferents parades.
La Fira de l’Oli de Mallorca ha estat possible, un any més, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Palma i al finançament de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación i Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.