Balears Vadevi
Passat, present i futur de la dona pagesa mallorquina

El projecte Maria Reflexiona neix amb l’objectiu de commemorar i reivindicar el paper de la dona, coincidint amb el dia internacional. Liderat per la Fundació Vicente Ferrer, pretén oferir espais de reflexió i diàleg sobre el paper de la dona a les zones rurals des d’una perspectiva local i global a la vegada.

El punt de partida, expliquen des de la Fundació, és un anàlisis de les causes que provoquen les desigualtat entre persones, comunitats i països; i tot plegat, amb l’objectiu de generar un canvi en els valors, actituds i comportaments de la societat que afavoreixin la construcció d’una ciutadania global compromesa amb la reducció de les desigualtats i el desenvolupament sostenible. 

I per aconseguir-ho, s’organitzen diverses accions de sensibilització entre les quals la d’aquest divendres 4 de març al Casal de Cultura de Maria de la Salut. A partir de les 19h de l’horabaixa, tindrà lloc la Taula Redona “Dona Pagesa, passat i futur” i donarà veu a dones que tenen un vincle amb el món rural per tal que puguin compartir el seu testimoni. Dones treballadores que fan feina en relació directa amb el camp mallorquí i que posaran sobre la taula les seves experiències i vivències per reflexionar sobre la situació del món rural d’un temps i a l’actualitat. La manca de serveis i recursos que pateixen i dificulta el seu desenvolupament personal, social i econòmic.

A la taula hi participaran:

  • Marga Morey, Cooperatives agroalimentàries de Sóller.
  • Esperança Mora, Cooperatives agroalimentàries de Porreres.
  • Tyffani Blackman, Oli Aubocassa.
  • Francesca Bergas, cuinera i de família pagesa de Maria de la Salut.

Un grup de dones en una fotografia antiga | Joana Aina Negre Mas

El projecte fins i tot ha creat xarxes socials de Maria Reflexiona obertes i participatives per poder arribar a més gent i des d’on es publiquen testimonis, paraules perdudes del camp que han recollit els infants amb els seus padrins i el professorat de l’escola de Maria, receptes amb productes locals, testimonis de les passades formes de vida al poble.

Totes elles, publicacions relacionades amb el món rural i que posen en valor el paper de la dona al camp i una cultura desconeguda per a molts. També s’ha fet un treball recopilatori d’imatges i testimonis gràcies a la col·laboració de la revista local de l’Associació Fent Carrerany. 

La iniciativa sorgeix de la implicació d’un teixit associatiu molt actiu al poble de Maria de la Salut, preocupat per recuperar les seves arrels i la pèrdua d’identitat del seu poble. Les associacions són: Associació Juvenil Rock’n Rostoll; Grup Esplai Es Rebrot; Col·lectiu Blat Xeixa; Penya Barcelonista Maria de la Salut; Escola Municipal de Futbol de la Penya Barcelonista; Associació de la Tercera Edat; Casal de Joves de Maria; Associació Cultural Fent Carrerany; Club d’escacs de Maria de la Salut; Associació de Pares i Mares d’alumnes de Maria; Associació Música de Maria; Colla de Xeremies de Maria; Colla Dimonis del Infernets; Associació Segona Ona; APIB XMaria; FC Maria de la Salut i Club Ciclista Maria de la Salut. I compta amb el suport de la Direcció General de Cooperació del Govern Balear i de l’Ajuntament i el teixit associatiu del poble de Maria de la Salut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa