Aquest divendres 14 de juny de 2024 va tenir lloc l’acte de lliurament de premis del concurs de gloses Elogi de la vinya i el vi organitzat conjuntament pels Glosadors de Mallorca i Jaume de Puntiró, vinyes i vins. A l’acte, que va tenir lloc a la plaça Nova de Santa Maria del Camí, just davant del celler Jaume de Puntiró, hi assistiren prop d’un centenar de persones.
Al concurs hi han participat un total de 19 gloses, entre les quals hi havia 4 glosadors locals. El jurat estava format per Miquel Servera, Tomeu Cifre, els germans Calafat i com a secretari Mateu Xuri. Varen destacar l’alta qualitat de totes les obres presentades. L’acte d’entrega fou conduït per Miquel Servera Boireta (Glosadors de Mallorca) i els germans Pere i Bernat Calafat de Jaume de Puntiró.

L’acte va consistir en dues parts: la primera l’entrega dels premis i dels accèssits a les millors gloses; i la segona en un combat entre els participants que ho desitjassin.
A la primera part d’entrega dels premis, cada un dels guardonats va fer la lectura de la seva glosa, rebent el premi de lots de vins.
La relació de premiats és la següent: el quart premi per Josep Pizà, d’Inca, per la glosa La vida és més senzilla amb un tassonet de vi i el tercer premi per Ivàn Antich, de Sant Llorenç per la glosa Que pots arribar a ser, cada un obsequiat amb lots de 3 botelles de vi, el segon premi per Cati Eva Canyelles, de Sòller, per la glosa Al celler les bruixes no se pentinen obsequiat amb un lot de 6 botelles de vi; i el primer premi per Pau Riera Picó ‘Descalç’ de Selva per la glosa Com beure vi sense saber-ne gens, obsequiat amb un lot de 12 botelles de vi, com a guardó i record una botella de vi on hi havia la glosa guanyadora. El guanyador formarà part del jurat del 2025. En Pau Riera ja va guanyar el primer premi d’Elogi de la vinya i el vi de 2022.
El primer premi pels glosadors locals va ser per Pere Vich Salom de Ca sa consellera per la glosa «Maridatge», obsequiat amb un lot de 6 botelles de vi. L’accèssit local va ser per a Bernat Mesquida Cafafat de Puntiró per la glosa La nostra vinya i obsequiat amb un lot de 2 botelles.


Els vins no hi podien faltar
En l’entremig de les dues parts de l’acte els assistents varen degustar el vi blanc jove del 2022 monovarietal de Premsal Blanc, que fou presentar pel pagès i vinater Pere Calafat, destacant el caràcter refrescant d’aquest vi monovarietal de raïm blanc autòcton.
La segona part de l’acte fou un combat en directe entre glossadors conduït i animat per Miquel Servera «Boireta». N’hi va haver 8 participants. Per això es feren dos combats de quatre glossadors cada un. El primer grup format per Joan Bestard, Toni Adrover, Gerard Abelairas i Cati Eva Canyelles, i el segon Iván Antich, Jordi Tornila, Martí Garí i Pau Riera. Els combats foren intensos, divertits i elegants. La peculiaritat és que el públic a ma alçada havia d’elegir el millor glosador o glosadora. Atès que hi havia dos infants es va fer una final entre Martí Garí i Gerard Abelairas, i després entre els grans, varen combatre Pau Riera i Cati Eva Canyelles. Tots els participants adults varen tenir un obsequi d’una botella de vi negre de criança «Porprat» i els dos infants un lot de confitura de raïm manto negro.
Els germans Pere i Bernat Calafat anunciaren que el dimarts 16 de juliol de 2024 celebraran “Poesia al vinyet” en el marc de les festes de Santa Maria del Camí. Enguany seran quatre joves santamariers vinculats a grups musicals els rapsodes. També gi haurà l’actuació d’un grup de músics santamariers dirigits per Bernat Gelabert, un grup format per saxos, clarinets, baix i bateria; i es farà un homenatge a Vicent Andrés Estellès, poeta valencià, amb motiu del centenari del seu naixement.
Pau Riera Picó “Descalç” de Selva
Primer Premi d’Elogi de la vinya i el vi 2024
Com beure vi sense saber-ne gens
Amb el braç tot estirat
(triau el dret o l’esquerre)
i amb la mà apuntant en terra
plegau fins a la mitat
el colze –el del braç triat–
i formau amb la mà alta
(i amb un compàs, si fa falta)
un semicercle rodó
amb el dit gros a un cantó
i amb els quatre dits a l’altre.
Heu de tenir preparada
una botella de vi,
que és on heu de dirigir
la mà tal com l’hem deixada.
Desplegau a la vegada
el colze cap endavant
i girau el cos provant
d’avançar espatla i aixella
fins que toqueu la botella
que teníeu a davant.
I ara, la complicació:
amb la mà que no heu triada,
–per tant, de forma oposada–
repetiu l’operació,
però en aquesta ocasió
l’objecte que heu d’agafar
és la copa. Hi heu d’anar
amb cert aire de mà experta
(els més travats, molt alerta
que és molt bona d’espenyar).
Premeu amb els dits el cos
de la botella, no gaire,
i aixecau-la un pam enlaire,
ni molt petit ni molt gros.
Just llavors, feis rotar l’os
del canell d’aqueixa mà
fins que aconseguiu tombar
noranta graus la botella
i no faceu res més; ella
tota sola rajarà.
Decidiu fins on omplir.
Recol·locau la botella i
feis pujar la mà, aquella
que subjecta copa i vi,
plegau colze, deis que sí
i amb el cantó del forat
sobre al llavi recolzat,
cap alt, feis-ne un glop complet,
enviau-vos-el… i fet!
Tampoc és tan complicat!
Pere Vich Salom de Ca sa Consellera
Premi glosador local 2024
Maridatge
¿Què seria d’un bon vi
tot solet damunt la taula?
jo vos puc donar paraula
que tendria un mal destí.
Cercarem per un bon vi
companyia pel viatge,
el que es diu un maridatge,
casar-lo al cap i a la fi.
Maridar el menjar i el vi
és trobar aquella harmonia,
és conviure amb alegria,
és compartir un bon destí.
El primer que haurem de fer
quan un vi s’ha de triar
és pensar amb el paladar
i segur que quedau bé.
Amb el peix i amb el marisc
un blanc fresc hi queda bé
també un negre un poc lleuger
així no correm cap risc.
A un pa amb oli acompanyat
d’embotit i de fornatge
trobarem bon maridatge
amb un vi negre afruitat.
Si menjau un plat d’arròs
també un bon tros de porcella
aclariu la gargamella
amb vi negre amb molt de cos.
Un poc de salmó fumat
posat dins d’una amanida
en sortirà afavorida
amb un poc de vi rosat.
És un fet molt generós
acabant ja de sopar
un plat dolç acompanyar
amb la copa d’escumós.
Ja és ben hora d’acabar
amb tanta filosofia
una copa jo beuria
si em volguéreu convidar.
Ara si que ja pos fi
amb dos versos adients
que ara ja fa molt de temps e
l meu pare me va dir:
Caragols no volen vi
però qui se’ls menja sí!