Balears Vadevi
Pau Riera ‘Descalç’ guanya el concurs de gloses “Elogi de la vinya i el vi”

Aquest dissabte dia 19 de juny de 2021 ha tingut lloc l’acte de lliurament de premis el concurs de gloses “Elogi de la vinya i el vi” organitzat conjuntament pels Glosadors de Mallorca i Jaume de Puntiró, vinyes i vins. A l’acte hi assistiren prop d’un centenar de persones i es va fer a la plaça Nova de Santa Maria del Camí, just davant del celler Jaume de Puntiró, per poder mantenir totes les mesures de seguretat sanitària recomanades.

Bernat Calafat i Mateu “Xuri”, conductors de l’acte/Cedida

Al concurs s’hi apuntaren 24 persones amb un total de 26 obres, entre els que hi havia 4 glosadors locals. El jurat va destacar l’alta qualitat de totes les obres presentades, motiu pel qual a més dels premis es concediren accèssits. L’acte d’entrega fou conduït per Mateu Mates “Xuri” (Glosadors de Mallorca) i els germans Pere i Bernat Calafat (Jaume de Puntiró).

L’acte va consistir en dues parts: la primera, amb el lliurament dels premis i dels accèssits a les millors gloses -i la lectura de les peces guanyadores; i la segona en un combat entre els participants que ho desitjassin.

Pau Riera “Descalç” va obtenir el primer premi del concurs|cedida

La relació de persones premiades és la següent:

Accèssits a Alícia Olivares, Cati Eva Canyelles i Andreu Matemales, cadascuna obsequiada amb un lot de dues botelles de vi; el quart premi, per Cristina Hinojosa i el tercer per Tomeu “Fus”, a qui es va lliurar lots de 3 botelles de vi. El segon premi va recaure en Miquel Servera, que es va endur un lot de 6 botelles de vi, i el primer premi, per Pau Riera “Descalç”, que es va endur un lot de 12 botelles.

Els premis pels glosadors locals foren un accèssit a Joan Bestard, obsequiat amb un lot de 2 botelles de vi i el primer premi per a Pere Vich, obsequiat amb un lot de 6 botelles de vi.

A més del concurs hi va haver un combat de glosat de tres en tres participants/Cedida

En el descans els assistents varen degustar el vi blanc jove del 2020 monovarietal de Premsal Blanc, que fou presentat pel pagès i vinater Pere Calafat, que va destacar el caràcter refrescant del vi.

La segona part de l’acte fou un combat en directe. Sis persones acceptaren el repte. Per tant es feren dos combats de tres. El primer entre Pau Riera, Jordi Tornila i Cati Eva Canyelles. El segon entre Miquel Servera, Alcia Olivares i Andreu Matemales. Tots dos foren intensos, divertits i elegants. La peculiaritat es que el públic a ma alçada havia d’elegir de cada combat de tres quin era el millor glosador o glosadora. En els dos combats es va produir pràcticament un triple empat. Per aquesta raó el premi del públic que era un lot de sis botelles, es va repartir una per hom, per aquest motiu cada participant es va emportar una botella de brisat de Puntiró, un nou vi blanc fet de raïm blanc que s’elabora fermentant el most amb les pells del grans de raïm, talment un vi blanc.

Els organitzadors de l’acte, “Glosadors de Mallorca” i els germans Calafat de “Jaume de Puntiró”, estan molt satisfets de la bona acollida del concurs i de la celebració i ja pensen en nous projectes per unir l’art del vi amb l’art del glosat. Així, anunciaren que dimarts 13 de juliol de 2021 es farà una nova edició de “Poesia al vinyet” en el marc de les festes patronals de Santa Maria del Camí. Enguany, dues lectores i dos lectors faran homenatge a dos grans poetes mallorquins i també comptaran amb l’actuació d’un grup de santamariers dirigits per Bernat Gelabert, format per saxos, clarinets, baix i bateria.

Podem llegir seguidament el primer premi i el premi a la millor glosa d’autor local.

Primer premi: Visca el vi, de Pau Riera “Descalç”

Ai, el vi! Vitrall vivent
de la fruita de la terra.
Ai, el vi, vigor de guerra
vitrificable i vigent.

El vi vessa, violent,
viciós i viperí.
El vi és vida i és verí,
i és viril i virginal,
vividor i vivencial
perquè és vida… Ai, el vi!

Vi vital, vindicatiu,
vi vitenc, vi vigorós,
vi visible, vist, vistós,
i vi vivificatiu,
vi vivaç, vi vil, vi viu,
vi vibrant, vitaminat,
vidriós i vidriat
vi vinícola, vinaci,
violeta, violaci
virolat i violat.

Visca el vi, visca la vinya,
visca el vi de rem primer,
visca el vívid vinyater
que la viva terra envinya.

Visca el sol, el sòl, la llinya
que els vincula i fa conviure
i que visca el vi, queviure
visceral i vitalici.

Visca el vi, virtut i vici
dels envirollats a viure.

Els germans Calafat, Pere i Bernat, ja preparen la propera convidada/Cedida

Primer premi d’autor local (Santa Maria del Camí): Un Glop, de Pere Vich Salom

Pels voltants del Pla de Buc,
per Ca’n Quart i Son Seguí,
la verema ja és aquí
per donar-nos un bon suc.

Hi ha vinyes de giró,
de callet i de premsal
i al costat des figueral
n’hi ha una de mandó.

Ja per acabar el llistat
i errar-me no voldria,
manto negre afegiria
com el més apreciat.

Ja s’ha fos el mes d’agost,
el setembre ja és aquí,
i per fer el millor vi
primer hem de fer un bon most.

Al punt que aquest suc fermenta
dins la bota congrenyada
no donem per acabada
una tasca guapa i lenta.

És qüestió de no frisar,
de posar-hi molt esment-
fins que arribarà el moment
que ja es pugui trasbalsar.

No hi ha un instant més bell
quan ja tots podrem tastar
i regalar al paladar
un bon glop de vi novell.

Però si podeu esperar,
vos ho dic en confiança,
podeu beure un bon criança
si un any deixau passar.

Ja és ben hora d’acabar
i una cosa afegiria:
amb salut i alegria,
la botella destapar
i gaudir-ho amb companyia
dels que pugueu estimar.

Nou comentari

Comparteix