La lluita contra el frau alimentari es fixa ara en la protecció del peix d’origen local, d’espècies que es pesquen a les Illes Balears. Es tracta de peix que té alta consideració en el mercat i que, per tant, pot ser objectiu pel frau alimentari. Així, la conselleria d’Agricultura i Pesca s’ha posat una fita i és distingir amb la denominació d’origen a algunes d’aquestes espècies de peix, que d’aquesta manera podrien quedar protegides per aquesta marca de qualitat. El procés passaria per una identificació fora de dubtes de cada una de les espècies, per la qual cosa, el Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), ubicat al port d’Andratx, està desenvolupant un banc d’espècies de gran interès pesquer amb l’objectiu de caracteritzar el producte local i evitar possibles fraus en la seva comercialització. Aquesta iniciativa pretén reforçar la traçabilitat del peix que es consumeix a les Illes Balears i garantir-ne l’autenticitat amb aval científic.
El projecte sorgeix de la necessitat de protegir els recursos pesquers locals i assegurar que el peix comercialitzat a la comunitat autònoma sigui realment d’origen balear. El banc d’espècies permetrà identificar amb precisió les característiques biològiques de cada espècie, facilitant-ne la identificació i el seguiment al llarg de la cadena de subministrament.

Una primera selecció de cinc estrelles
En aquesta primera fase del projecte s’han seleccionat cinc varietats que són molt apreciades en el mercat com ara el cap-roig, l’anfós, la pàguera, el raor i el gall de Sant Pere. El director general de Pesca, Antoni Grau ha assenyalat que es tracta de saber si hi ha diferències remarcables entre el peix pescat a la mar Balear i el que es pot pescar a l’Atlàntic: “En el cas del gall de Sant Pere, aquestes diferències són molt evidents per un que els coneix, ja que el d’aquí té espines més gruixades al llom i al clatell, però no són tan clares pel consumidor que no és expert. Per això, per donar-li aquesta seguretat volem oferir informació que permeti assegurar la traçabilitat del producte pesquer, com passa a altres productes alimentaris”.
Per aconseguir aquesta identificació el LIMIA està creant un banc genètic d’ADN, una tasca gens fàcil, ja que s’ha de tenir material procedent de les espècies locals així com de les foranes per poder fer les comparacions pertinents que serveixin per després poder descartar els exemplars dubtosos i eliminar així la possibilitat de frau.
El LIMIA és l’únic centre de recerca de les Balears que treballa amb organismes marins vius, i desenvolupa diversos projectes amb impacte ambiental, econòmic i social. Aquesta setmana, representants institucionals han visitat les instal·lacions per conèixer de primera mà la tasca científica que s’hi duu a terme.
La creació d’una marca de qualitat com la denominació d’origen per al peix ja té precedents a Andalusia on existeix la que protegeix la del Barat (Caballa del Sur) i la de la Melva (Melva de Andalucia).