Balears Vadevi
Pep Rodríguez arrisca i guanya amb un Escursac-Esperó de gall amb criança

La darrera novetat del celler binissalemer de Pep Rodríguez, Soca-Rel, és una nova pirueta d’aquest vinyòvol i cellerer amb estil propi. Escursac / Espero de gall 21 està elaborat a partir d’aquestes dues varietats locals i un poc de manto negro, veremades l’agost de l’any passat i fermentades per separat.

El cupatge es va fer dins bóta de 500 litres de roure francès usada, de dos anys, ara fa just un any. S’embotellà el juny de 2022 i ha descansat fins ara. “Vaig passar un guster, diu Pep Rodríguez, de com una varietat estirava l’altre”, durant el procés d’elaboració. “Entre les espècies, la fruita i els torrats naturals de l’escursac i els balsàmics pebres pirecines de l’esperó de gall, la bóta que treia fruites i frescor a totes dues varietats… El primer mes testàvem cada setmana i només treia fruita que és la meva debilitat. És això que perseguesc”, diu Rodríguez.

“Al juny, ja embotellat, la fusta començava a tenir presència, la justa, i tornarem a fer el mateix procés de tastar per trobar el moment que totes les parts s’afinessin dins la botella”, afegeix. “No té a veure amb les altres sèries que feim, però sí amb el punt on volem arribar, i encara mos queda! I conclou: “Només amb varietats locals també es poden fer vins xulos”.

Una barrica usada de roure francès sense torrar ha afinat el vi/cedida

L’opinió del distribuïdor

“Nou vinàs d’en Pep Rodríguez!” Així saludava Josep Avellà, de Solo de vino, l’aparició en el mercat d’aquest nou vi del celler Soca-Rel. “Són les dues varietats que en Pep estima, cuida i amb molta paciència i després d’anys de pensar en aquest estil de vi, avui ens atorga el privilegi de dur-lo fins a les vostres cases”, afegeix Josep Avellà.

I aquesta és la seva valoració: “Aquest vi representa noves i alhora velles formes d’acarar el vi de Mallorca: es tracta d’una etapa més, molt personal això sí, de l’evolució dels vins mallorquins que es redescobreixen gràcies als nostres “vignerons/vinyòvols” actuals. N’estic segur que amb més vins com aquest, d’aquest estil personal alhora que amb forta tipicitat, se’n parlaria més dels vins de Mallorca a la resta del país. Es tracta d’un vi equiparable en qualitat i qualitats als que es fan en les millors regions vitícoles del món, encara que, ja ho sabem, a en Pep no li agraden les comparacions d’aquest tipus”.

El vi vist per Catalina Bibiloni

Dia d’arrel i aprofit per tastat l’Escursac-Esperó de gall 2021, de Soca Real Vinyòvol. Dues varietats autòctones que van de la mà per delectar als paladars més intrèpids i inconformistes.
Sensacions noves, per descriure un vi que marca un camí a les varietats autòctones recuperades. Aquest vi ha reposat dins bóta de roure francès. Una fusta seleccionada amb molta cura per Pep Rodríguez.

En nas: Fruita vermella: maduixes àcides. Tocs especiats, quelcom d’herba del camp. Tocs minerals, que a copa aturada, i en dia d’arrel, se van ensenyorint. Aromes de piruleta de fraula. Pell de taronja

En boca, entrada fresca, bona acidesa. Retrogust a fruita vermella: fraula. Tocs especiat. Fluit. Vi de poca producció. Només una bóta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa