La darrera novetat del celler binissalemer de Pep Rodríguez, Soca-Rel, és una nova pirueta d’aquest vinyòvol i cellerer amb estil propi. Escursac / Espero de gall 21 està elaborat a partir d’aquestes dues varietats locals i un poc de manto negro, veremades l’agost de l’any passat i fermentades per separat.
El cupatge es va fer dins bóta de 500 litres de roure francès usada, de dos anys, ara fa just un any. S’embotellà el juny de 2022 i ha descansat fins ara. “Vaig passar un guster, diu Pep Rodríguez, de com una varietat estirava l’altre”, durant el procés d’elaboració. “Entre les espècies, la fruita i els torrats naturals de l’escursac i els balsàmics pebres pirecines de l’esperó de gall, la bóta que treia fruites i frescor a totes dues varietats… El primer mes testàvem cada setmana i només treia fruita que és la meva debilitat. És això que perseguesc”, diu Rodríguez.
“Al juny, ja embotellat, la fusta començava a tenir presència, la justa, i tornarem a fer el mateix procés de tastar per trobar el moment que totes les parts s’afinessin dins la botella”, afegeix. “No té a veure amb les altres sèries que feim, però sí amb el punt on volem arribar, i encara mos queda! I conclou: “Només amb varietats locals també es poden fer vins xulos”.

L’opinió del distribuïdor
“Nou vinàs d’en Pep Rodríguez!” Així saludava Josep Avellà, de Solo de vino, l’aparició en el mercat d’aquest nou vi del celler Soca-Rel. “Són les dues varietats que en Pep estima, cuida i amb molta paciència i després d’anys de pensar en aquest estil de vi, avui ens atorga el privilegi de dur-lo fins a les vostres cases”, afegeix Josep Avellà.
I aquesta és la seva valoració: “Aquest vi representa noves i alhora velles formes d’acarar el vi de Mallorca: es tracta d’una etapa més, molt personal això sí, de l’evolució dels vins mallorquins que es redescobreixen gràcies als nostres “vignerons/vinyòvols” actuals. N’estic segur que amb més vins com aquest, d’aquest estil personal alhora que amb forta tipicitat, se’n parlaria més dels vins de Mallorca a la resta del país. Es tracta d’un vi equiparable en qualitat i qualitats als que es fan en les millors regions vitícoles del món, encara que, ja ho sabem, a en Pep no li agraden les comparacions d’aquest tipus”.
El vi vist per Catalina Bibiloni
Dia d’arrel i aprofit per tastat l’Escursac-Esperó de gall 2021, de Soca Real Vinyòvol. Dues varietats autòctones que van de la mà per delectar als paladars més intrèpids i inconformistes.
Sensacions noves, per descriure un vi que marca un camí a les varietats autòctones recuperades. Aquest vi ha reposat dins bóta de roure francès. Una fusta seleccionada amb molta cura per Pep Rodríguez.
En nas: Fruita vermella: maduixes àcides. Tocs especiats, quelcom d’herba del camp. Tocs minerals, que a copa aturada, i en dia d’arrel, se van ensenyorint. Aromes de piruleta de fraula. Pell de taronja
En boca, entrada fresca, bona acidesa. Retrogust a fruita vermella: fraula. Tocs especiat. Fluit. Vi de poca producció. Només una bóta.