Així com avança el calendari es van tancant les xifres dels elaboradors de vi corresponents a la darrera verema. Aquesta setmana hem conegut les de l’Associació de Petits Cellers, que com la resta d’organitzacions de vinaters de Mallorca, parlen clarament d’una caiguda notable de la producció. Formada per 49 cellers de Mallorca, procedents de les dues DO (Binissalem i Pla i Llevant) i de les IGP VT (Mallorca, Illes Balears i Serra de Tramuntana Costa-Nord) les xifres d’aquesta associació permeten veure el panorama general de forma transversal de cap a cap de l’illa.
Durant la presentació, que s’ha fet a les vinyes del Celler de Can Ribes, a Consell, el president de Petits Cellers, Guillem Vicens, ha informat que la producció ha minvat un 20% respecte a l’any passat. Tot això ha estat degut a les condicions meteorològiques que s’han donat, caracteritzades sobretot per la manca de pluges, la sequera i temperatures elevades. “És evident el canvi climàtic i comença a afectar el cultiu de la vinya. No obstant això, estam davant una excel·lent anyada i es preveuen uns bons vins” assegura Vicens.
Les xifres d’una verema magra
Les xifres portades pels Petits Cellers confirmen el que ja es coneixia: que la verema del 2024 ha estat ben magra, el que no vol dir que no tengui una part positiva per quan permetrà, si el consum es manté, anar traient els estocs que encara quedaven als magatzems dels cellers. S’han recollit un total de 3.993.848 kg de raïm i s’han elaborat un total de 2.546.560 litres de vi (1.234.258 litres negre – 48,47%, 917.194 litres blanc – 36,02%, 388.227 litres rosat – 15,24% i 6.881 litres dolç – 0,27%).
Els Petits Cellers han elaborat un 54,81% de tot el vi de Mallorca: 1.656.981 litres són de VT Mallorca (65,07%); 331.560 litres són de DO Binissalem (13,02%); 226.219 litres són de DO Pla i Llevant (8,88%); 325.000 litres són de VT Illes Balears (12,76%); 6800 litres són de VT Serra de Tramuntana Costa Nord (0,27%).
Les embotelladores ja han començat a fer feina per servir el primer vi d’aquesta anyada, el vi novell. No obstant per conèixer el gruix de la producció encara haurem d’esperar un parell mallorquí de mesos, a què el procés arribi al punt idoni per degustar-los.