Balears Vadevi
Pla Estratègic per a la Producció Ecològica, diagnosi i full de ruta

La Conselleria d’Agricultura ha presentat aquesta setmana al sector l’esborrany del Pla Estratègic per al Desenvolupament de la Producció Ecològica 2025-2030, un document marc que guiarà l’evolució del sector en els pròxims cinc anys i que entra ja en la darrera fase d’elaboració.

Un sector que creix però amb els peus de fang

El document estableix vuit eixos estratègics, com són reforçar la viabilitat econòmica i la rendibilitat de les explotacions; estimular la demanda i la confiança dels consumidors mitjançant campanyes d’informació, traçabilitat i transparència; facilitar la conversió i consolidar la cadena de valor ecològica; incrementar la contribució ambiental del sector i la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic; ampliar la formació, capacitació i innovació en agricultura i ramaderia ecològica; impulsar la indústria agroalimentària ecològica i les infraestructures de transformació i reforçar l’organització sectorial i la governança institucional. A més, el document incorpora indicadors de seguiment per a garantir l’eficàcia de les polítiques públiques i orientar la presa de decisions en els pròxims anys.

El director general explica les fortaleses i les febleses del sector que apareixen en l’esborrany del pla que abasta des de 2025 a 20230/CAIB

En aquest sentit, el diagnòstic estratègic que s’ha desenvolupat per l’elaboració d’aquest pla detecta com a principals reptes la baixa rendibilitat de moltes explotacions, la dependència d’ajudes públiques, la falta de transformació industrial, el reduït consum intern, l’escassetat de relleu generacional i les amenaces derivades del canvi climàtic. “Aquest pla neix amb una clara vocació de garantir la sostenibilitat econòmica i ambiental del sector ecològic. Hem treballat amb el conjunt del sector i amb els consells insulars per a dissenyar mesures concretes que millorin la rendibilitat de les explotacions, enforteixin la confiança dels consumidors i reforcin la capacitat de l’agricultura balear per a adaptar-se als reptes climàtics i de mercat”, ha subratllat Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural.

La producció ecològica quanya pes tant en agricultura com en ramaderia, d’any en any/CBPAE

L’objectiu europeu a tocar

Així, Fernández ha recordat que en els darrers cinc anys, la superfície ecològica a les Balears ha crescut un 33%, superant les 50.000 hectàrees, amb més de 1.300 operadors.  “La producció ecològica de les Illes Balears ja representa més del 21% de la superfície agrària útil, una xifra que ens situa molt prop de l’objectiu europeu del 25% en 2030. Aquest pla ens permetrà fer un salt qualitatiu en organització, transformació i innovació, reforçant el paper del sector com a motor econòmic, social i ambiental de les nostres illes”, ha conclòs el director general.
Cal recordar que aquest pla s’emmarca en els objectius europeus de l’Estratègia “De la Granja a la Mesa” i el Green Deal, així com en els compromisos de l’Agenda 2030, i pretén situar a les Illes Balears com a territori de referència en producció agroalimentària ecològica. Així mateix, és important tenir present que aquest Pla Estratègic 2025-2030 s’ha elaborat mitjançant un procés participatiu, amb la col·laboració de la taula sectorial de producció ecològica, cooperatives, associacions agràries, operadors i ciutadania. Per això, en els pròxims dies, es desenvoluparan una sèrie de tallers a les quatre illes, per tal d’exposar i validar totes les propostes, amb el compromís de presentar el document definitiu el 30 d’octubre. 

Més notícies
​​​Els productes que siguin locals i ecològics computaran per al càlcul d’ambdós percentatges​​ /CAIB
El producte local i ecològic escala fins al 10% en les compres públiques
L'Administració autonòmica vol ser element actiu en el consum de la producció agroalimentària local, en nom de la sostenibilitat
L'agricultura ecològica manté un ritme de creixement i expansió que permet pensar que les Illes Balears assoliran l'objectiu marcat per la UE per a 2030, del 25% per a tot l'arxipèlag/APAEMA
L’agricultura ecològica guanyà 3.696 noves hectàrees i 43 operadors el 2024
Menorca ja supera l'objectiu marcat per la UE per al 2030, amb el 26,7% de la superfície destinada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa