Balears Vadevi
Pla i Llevant entrega la gatzolla de ‘Veremador d’Honor’ a Jorge Sanz

Un any més, i ja en van dotze, la DO Pla i Llevant ha fet la cerimònia de lliurament de la gatzolla de Veremador d’Honor de l’Any, que dona el sus oficial a la verema. Enguany ha estat l’actor madrileny Jorge Sanz, guanyador d’un Goya pel seu paper de protagonista al film Si te dicen que caí, qui ha recollit aquesta distinció en el decurs d’un acte que va tenir lloc a la bodega Vi Rei, de Llucmajor.

Sanz, qui va tallar el primer raïm, va reconèixer que se sentia molt honorat per aquest reconeixement i es va comprometre a tornar, d’aquí uns mesos, per tastar els vins de l’anyada una vegada estiguin fets.

L’actor Jorge Sanz va protagonitzar el tall simbòlic del primer raïm/Cedida

Una verema afectada per la calorada

En relació a la verema d’aquest 2022, el president de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, va explicar que es presenta problemàtica, com cada any, ja sempre està sotmesa a les incerteses meteorològiques però que a més, enguany té una dificultat afegida i ha estat la forta calor i, en alguns casos, l’estrés hídric per la manca de pluja, sobre tot en el cas de les vinyes de secà.

Bennàssar va dir, també, que per contra el raïm arriba al celler amb bon estat, sa per que no hi ha hagut malalties que hagin afectat el cultiu. Si va reconeixer que “podriem tenir més most, per que li ha faltat aigua a la planta i això provocarà un major grau alcohòlic en el most, degut a la concentració de sucres”. No obstant, es va mostrar satisfet.

El president del Pla i Llevant confirmava que ja ha començat la collita de les varietats més rpimerenques, sobre tot el Chardonnay, però que en altres casos, segeix el curs natural de la maduració. ” “A la vinya li agrada la calor i el sol, per madurar però enguany ha estat exagerat”. “Així, va dir, sortirà un vi diferent, com passa cada any per que cada anyada és distinta però això és una de les característiques d’un producte com el vi”.

Quan a la quantitat, Bennàssar va parlar que s’espera una collita similar a la del 2021, en la qual es colliren dos milions de quilos de raïm.

La bodega Vi Rei, de Lucmajor va acollir la cerimònia que dona el sus a la verema 2022 al Pla i Llevant/Cedida

Preocupats per l’escalfament global

Cara al futur, ha reconegut que el sector està preocupat pels efectes de l‘escalfament global. “Si aquest augment de la temperatura es manté haurem d’aplicar noves estratègies: Enlloc de podar el gener o febrer ho haurem de deixar per més endavant o haurem de fer dues podes. I a l’hora d’esporgar, enlloc de deixar el raïm per davall la copa del cep per que li arribi el sol, l’haurem de deixar ben enmig per protegir-lo de la calor tan forta, tantes hores”.

El president del Pla i Llevant va afegir que ja s’està tenint en compte la gestió de l’aigua, de l’energia i dels residus, ara mateix però, va admetre, “ara s’haurà d’extremar aquesta gestió”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa