Balears Vadevi
La pluja d’aquesta setmana a Mallorca pot ser bona per la vinya si s’atura
Vinyes de Mortitx
Vinyes de Mortitx

!--akiadsense-->

L’inici de verema sempre és una època delicada. El viticultor controla molt de prop la vinya per detectar el punt òptim de maduració i decidir en funció d’això quan es veremerà. Però el temps és imprevisible i aquesta ha estat una setmana de pluges intenses, això sí, irregulars, que en alguns casos poden fer canviar el calendari previst.

Consultats diversos cellers d’arreu de Mallorca, tothom coincideix en afirmar que malgrat la intensitat de la pluja no s’han de lamentar danys de moment i que fins i tot si el bon temps es manté, l’aigua que ha caigut aquests dies podria ser beneficiosa.

“Si hagués fet calabruix hauria estat una altra cosa” comenta el director tècnic de Vinyes de Mortitx, Llorenç Coll. Assegura que “aquestes pluges són bones perquè refreden l’ambient després d’uns episodis de molta calor i ajuden a retardar una mica la maduració i a fer el procés més lent”. I afirma que si no plou més i s’asseca una mica no hauran de patir per l’aparició de fongs”.

A 60 km de la Serra de Tramuntana, a Algaida, són del mateix parer. Andreu Oliver de Ca’n Majoral, recorda que “venim d’una primavera humida i una mica complicada pel que fa a malalties i la vinya s’ha hagut de tractar”. Oliver considera que “si ja no es repeteixen aquests episodis de pluja, fins i tot haurà estat bo perquè haurà fent net”.

Cada varietat és un món i les afectacions són diferents. Així i tot, ells que han registrat fins a 40 litres per metre quadrat durant aquesta setmana, assegura que estaran alerta i que per exemple el viongier el veremaran una miqueta abans com a mesura preventiva. En general, diu però, “aquestes tempestes no han suposat un daltabaix”.

Raïms de Bodegas Ferrer
Raïms de Bodegas Ferrer !--akiadsense-->

D’Algaida a Binissalem, i des d’allà José Luis Roses, de Bodegas Ferrer assegura que mantenen el calendari de verema previst i que tot i que cada varietat té el seu propi tempo i les seves característiques pròpies, el terreny que tenen drena molt bé, filtra molt bé l’aigua i les pluges no suposaran cap tipus de problema.

Així i tot, recorda que la primavera humida farà que la selecció que es fa a mà a les seves vinyes, en algunes varietats blanques haurà de ser més delicada i més acurada. Més enllà d’això Roses confia en la previsió meteorològica que apunta que torna una epidosi de calor que farà que tot estigui al seu lloc i no preveu cap “situació dramàtica”.

A prop de Binissalem, a Santa Maria, Ramon Servalls de Macià Batle, assegura que “si les vinyes s’han tractat correctament i no fa calabruix, aquestes pluges s’aguanten bé”.“Per ventura provocaran un petit retard en l’inici de la verema d’algunes varietats per garantir una correcta maduració i per tant un grau idoni”, explica, però no preveu més problemes d’afectació.

Per tant només queda tenir una mica de paciència, i mirar el cel tot esperant que en els propers dies no plogui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa