Els productors de la DOP Oliva de Mallorca fan front als darrers dies de collita d’oliva verda. Diuen des del Consell Regulador que ara ja l’entrada d’oliva de taula procedent dels olivars tradicionals ha superat a la registrada a la campanya anterior, que va ser molt magra.
Una representació dels productors d’oliva de taula de la DOP Oliva de Mallorca s’han trobat a la finca Son Alzines, en el municipi d’Escorca per fer balanç de la campanya, que majoritàriament se situa a les marjades de la Serra de Tramuntana. Són ells els que han fet les primeres previsions, que poc canviaran d’ara a què finalitzi oficialment la collita. Calculen que als obradors han entrat fins al moment 4.445 quilos d’oliva, un 30% de la producció que s’estima es podrà collir campanya. El president del consell regulador, Andreu Oliver, ha donat aquesta dada al director general de Qualitat Alimentària i Producte Local, Joan Llabrés i al director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas durant una visita.
Unes dades que, si bé són millors que les registrades a la campanya prèvia que va tancar amb una producció de tan sols mitja tona a conseqüència de la manca de pluges i l’acció de la mosca de l’olivera coincidint amb un any de baix rendiment de les oliveres (la varietat mallorquina acusa l’alternança d’un any d’esplet amb un de descans), no es poden considerar del tot satisfactòries per als productors, ja que les seves plantacions han patit els efectes de la falta de precipitacions per segon any consecutiu. No obstant han volgut destacar el factor positiu d’aquesta manca d’humitat i és la quasi testimonial presència de mosca, que ha permès millorar, juntament amb les pluges recollides ara fa tres setmanes, el resultat d’una campanya que ha fet passar molta de pena als productors. “Esperàvem més d’aquest any que tocava haver-hi esplet i no ha estat així per mor de la sequera”, lamenten.

Serà suficient per atendre la demanda?
Ja en l’àmbit comercial, si es compleixen les previsions es garantiria la presència d’oliva de taula amb distintiu de qualitat DOP Oliva de Mallorca als mercats al llarg del pròxim any, un altre motiu de gran preocupació entre els elaboradors a mesura que es van esgotant els estocs, principalment de la verda trencada, tradicionalment la més sol·licitada pel consumidor.
Quant als olivars de muntanya, el director general de Qualitat Alimentària i Producte Local, Joan Llabrés, va destacar el seu especial valor i el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a iniciatives com les dels productors de la DOP Oliva de Mallorca.
En la mateixa línia, el director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, va fer menció del projecte de catalogació d’oliveres mil·lenàries que vol dur a terme el Consorci de la Serra de Tramuntana, el qual ampliaria les possibilitats de promoció dels olivars de muntanya i els productes que ofereixen.
La collita de l’oliva negra que es durà a terme entre els mesos de gener i març marcarà el final de la campanya per als 94 olivicultors i 3 elaboradors inscrits a la DOP Oliva de Mallorca que produeixen oliva de taula de la varietat mallorquina procedent de plantacions tradicionals, majoritàriament de muntanya.
Com s’ha dit, ara som als darrers dies de la collita d’oliva de taula als olivars de la Serra de Tramuntana, en haver acabat començaran a collir oliva per fer oli i al tafona de la Cooperativa de Sant Bartomeu obrirà portes i donarà per inaugurada la campanya. Enguany, com ha passat per tot, les darreres pluges han estat, tot i que repartides de forma desigual, providencial per recuperar un fruit que ja s’estava pansint per manca d’aigua i que hagués acabat caient de l’arbre. Ara l’oliva ha tornat a inflar i com que ha plogut tard, no s’ha produït la invasió de mosca de l’olivera que altres anys han compromès l’anyada.