Balears Vadevi
Pot l’oli d’oliva millorar els símptomes de l’endometriosi en les dones?

La Denominació d’Origen Oli de Mallorca i la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears han signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual el consell regulador aportarà gratuïtament l’Oli d’Oliva Verge Extra necessari per comprovar els beneficis derivats del seu consum en dones amb diagnòstic d’endometriosi en el marc del projecte de recerca dirigit per la doctora Pia EspañolENDODIET

En virtut d’aquesta col·laboració, els productors aporten de manera gratuïta 400 litres d’oli d’oliva per comprovar els beneficis que aquest consum pot tenir en les dones que pateixen endometriosi.

Aquest projecte es denomina Endodiet i el dirigeix la doctora Pia Español, de la consulta d’endometriosi de l’Hospital Universitari Son Espases/CAIB

Una afecció comuna i mala de diagnosticar

L’IdISBa ha iniciat un estudi per aconseguir millorar la qualitat de vida de les pacients amb endometriosi a través de canvis dietètics. El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases durà a terme aquest estudi conjuntament amb el Grup de recerca multidisciplinari d’oncologia translacional (GMOT) de la Universitat de les Illes Balears. Segons estimacions de l’Organització Mundial de la Salut, l’endometriosi afecta el 10% de les dones i nines en edat reproductiva de tot el món.

Una malaltia de caràcter crònic amb una àmplia diversitat de símptomes que dificulten el seu diagnòstic i, per tant, el seu tractament. El fet que la dieta mediterrània, i en concret la ingesta rutinària d’oli d’oliva verge extra, tingui efectes saludables, inclosa la disminució de la prevalença de determinades malalties justifiquen una recerca específica i experimental per testar la possibilitat que entre els beneficis generals esmentats, es trobi una disminució de la simptomatologia de l’endometriosi. 

“Per tant, la investigació és clau per avançar en la comprensió dels mecanismes afectats i per identificar quines pràctiques poden millorar-ne l’evolució”, explicà la investigadora principal. La modificació de la dieta a través de la introducció d’aliments rics en antioxidants, com per exemple l’oli d’oliva verge extra (AOVE), és un camp d’investigació incipient. Alguns estudis ja han determinat que podria disminuir els marcadors d’oxidació i d’inflamació relacionats amb la malaltia.  

Resultat d’estudis previs sobre altres malalties s’ha comprovat els efectes antiinflamatoris i antioxidants de la ingesta d’Oli d’Oliva Verge Extra, l’objectiu d’ENDODIET és el de determinar la seva efectivitat específicament en les pacients que pateixen d’endometriosi. 

La col·laboració entre el Govern, l’IdisBa i la DO Oli de Mallorca serà clau per trobar aquestes evidències científiques/CAIB

A la signatura del conveni ha assistit la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha. La consellera ha destacat que «la investigació en alimentació per millorar la salut és vital i també permet mostrar altres usos dels aliments. L’oli de Mallorca és un producte d’una qualitat excepcional; tant de bo aquesta investigació sigui fructífera i tengui èxit» i, a la vegada, ha recordat «els beneficis per a la salut de consumir aliments frescs, propers i de qualitat».També hi eren presents la directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, Asunción Sánchez; el Cap de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Son Espases, Octavi Córdoba, el director científic de l’IdISBa, Miquel Fiol i la responsable del Grup de recerca multidisciplinar d’oncologia translacional de la UIB, Pilar Roca. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa