Aquesta setmana ha tengut lloc la segona edició dels Premis Gastronòmics Mallorca. La gala, que organitzen SER Foodie, Última Hora, i a la patronal de la Petita i mitjana empresa de Mallorca, PIMEM. Aquests premis s’han convertit ja en un referent dins de la gastronomia, restauració i promoció agroalimentària de l’illa. Els guardons es reparteixen en tres categories. “La categoria de Bar, que ens agrada més dir-li cultura de barra, on podem prendre’ns un cafè, ‘llonguet’ o ‘variat’; la de Promoció Agroalimentària, perquè hi ha molta gent fent un treball molt important, i que no té molta visibilitat i; la de Cuina i Gastronomia, amb els xefs i restaurants”, ha assegurat Josep Roquer, director de Radio Mallorca.
Aquestes tres categories compten amb sis premis cadascuna, però, des de PIMEM, han assegurat que, realment, reconeixen també als més de 6.500 establiments de restauració que hi ha a Mallorca. “El que fem amb aquesta gala és reconèixer i premiar a tot aquest sector que és tan important i que, d’alguna monera, també transmet la nostra cultura”, ha explicat Jordi Mora, president de PIMEM.
I aquests premis no serveixen només per a reconèixer la bona feina dels restauradors de l’illa, sinó que també tenen l’objectiu de promocionar i donar difusió al producte local, a través del Distintiu Serra de Tramuntana. “D’una banda, aquests premis reconeixen la qualitat del nostre producte local i que també donar-li difusió”, ha comentat Llorenç Galmés, president del Consell de Mallorca.

En la Categoria Bar els premis s’han repartit de la manera següent:
1. Premio Cultura de Barra: La Barra de Miceli.
2. Premi Millor ‘Variat’: Bar Can Frau.
3. Premi Millor ‘Llonguet’: Bar És Vaixell.
4. Premi Millor ‘Pa amb Oli’: Bar Cabrera.
5. Premi Millor Barista: La Molienda.
6. Premi Millor Cocteleria: Ginbo.
En la categoria de Promoció Agroalimentària els premiats han estat els següents:
1. Premio Mecenatge i Patrocini: D.O. Oli de Mallorca.
2. Premio Producte Local i Proximitat: Vermut Gavina i Mariola.
3. Premio Divulgació i Promoció de la Gastronomia Mallorquina: Miquel Calent.
4. Premi Millor ‘Forn’: Forn des Pla de na Tesa.
5. Premi Millor Pastisseria: Pastisseria Can Pomar.
6. Premi Millor Vaig veure o Celler: Celler Oliver Moragues.
En la categoria de Cuina i Gastronomia, els sis premiats han estat els següents:
1- Premi Millor Cap de Sala: Catalina Cifre, Bens d’Avall.
2- Premi Millor Xef: Andreu Genestra.
3- Premi Millor Trajectòria: Marc Fosch.
4- Premi Millor Restaurant: Restaurant Maca de Castro.
5- Premi Millor Xef Revelació: David Moreno, Can Simoneta.
6- Premi Millor Cuina Tradicional Mallorquina: Restaurant Los Patos.
En aquesta segona edició, i després que en la primera va acollir més de 1.000 espectadors, s’ha cercat un lloc on hi hagués més aforament: L’Auditòrium de Palma amb capacitat per a més de 1.500 persones. La part musical de la gala va comptar amb les actuacions de Maria Hein, Xanguito, The Bowies, i de Diabètiques Accelerades i una convidada especial, la cuinera catalana Carme Ruscalleda