Balears Vadevi
Primer banc de terres de Palma, en marxa

Ramon Perpinyà, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, i Nofre Fullana, director tècnic d’APAEMA, Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca, han estat els encarregats de presentar el projecte pilot de banc de terres que es posa en marxa en el marc del projecte del Parc Agrari de Palma.

Aquesta iniciativa consisteix en una prova pilot de banc de terres que s’inicia aquesta tardor, una eina que té l’objectiu de facilitar el contacte entre propietaris de terra i persones que en cerquen per iniciar un projecte agrari o ampliar la seva explotació.

A la presentació del projecte, representants d’APAEMA i de l’Ajuntament de Palma/Cedida

Aquest projecte, a més de facilitar l’acord entre persones interessades, és una primera passa per aturar l’abandonament de l’activitat agrària a Palma, on cada pam de terra té molt de valor. L’intenció és millorar la capacitat d’autoabastiment de tots els ciutadans i recuperar el dret a triar com ens volem alimentar.

En els darrers 60 anys a Palma han desaparegut el 85% d’explotacions agràries i només queden en producció un terç de les hectàrees que es dedicaven a l’agricultura. Tan sols 1 de cada 10 aliments que es consumeixen a Ciutat provenen dels seus voltants. Els pagesos i pageses que encara conren Palma avui dia, estan en perill d’extinció, amenaçats per múltiples factors.

Contacte entre propietaris amb terres en desús i persones que en cerquen per cultivar

Podrà oferir terra tota aquella persona que tengui una propietat en sòl rústic al municipi de Palma, que vulgui que s’aprofiti per a l’activitat agrícola i/o ramadera per part d’una persona que s’inicia o bé que vulgui ampliar la seva explotació agrària. Cada propietari defineix quines opcions dona a les persones que puguin estar interessades en la terra que ofereix, però bàsicament són dues: la cessió d’ús i el lloguer.

Podrà demanar terra tota aquella persona que vulgui fer un aprofitament agrícola o ramader i no disposi de terra o no compti amb la suficient per dur a terme el seu projecte agrari.

Les inscripcions per oferir i demanar terres se centralitzaran a través de formularis senzills que es poden trobar al web del projecte pilot.

La presentació a Sant Jordi, una de les tres zones contemplades en el projecte/Cedida

Servei de mediació

El Banc de Terres de Palma ofereix també un servei de mediació per ajudar a establir acords entre propietaris i demandants. A més, l’Ajuntament ofereix dos cursos per als demandants en el mes de novembre d’aquest 2022, impartits per APAEMA.

Per tal d’assegurar que aquesta iniciativa arriba a les persones que potencialment es puguin beneficiar, durant la primera setmana d’octubre s’ha presentat el projecte pilot de forma presencial a tres barris agrícoles de la ciutat: Son Sardina, Sant Jordi i Son Ferriol. Concretament es realitzaran les següent presentacions:

També s’ha editat un vídeo per donar major difusió a aquest projecte.

Si els resultats del projecte pilot són els desitjats, s’espera que es pugui continuar desplegant més enllà del 31 de desembre; data de finalització prevista d’aquest.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa