Balears Vadevi
La producció de patata a Sa Pobla, a examen

Un dels sectors que s’ha de posar al dia amb matèria mediambiental de cara al futur és el productor de patata, especialment estès a Sa Pobla i Muro. Un sector al qual massa vegades se li ha atribuït responsabilitat en la contaminació progressiva dels aqüífers de la comarca propera a l’Albufera i que té en els objectius mediambientals marcats per la Unió Europea un dels seus reptes més destacats, com també ho són els que marca el mercat exterior amb campanyes d’exportació molt rendibles però sempre incertes.

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha avaluat amb una part del sector de la patata de Sa Pobla com ha funcionat la campanya d’enguany d’aquest tubercle i també el Pla Regional de la Patata, posat en marxa fa mig any, tant pel que fa als aspectes mediambientals i els fitosanitaris. El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, s’ha reunit amb els productors que comercialitzen amb Illacamp SAT i Mateu Export.

Agricultura va posar en marxa el Pla Regional de la Patata de les Balears fa mig any. Es tracta d’un pla que té per objectiu «millorar aquest cultiu en els aspectes fitosanitaris i mediambientals, que sigui competitiu i tingui els millors estàndards en els mercats als quals exporta». El Pla també prepara al sector amb el Pacte Verd Europeu, amb l’estratègia ‘De la Granja a la Taula’, i amb les exigències mediambientals que tindrà la nova PAC 2023-2027. «El sector de la patata sap que som al seu costat i que els farem costat en aquest procés de transició, escoltant i recollint les seves propostes com hem fet sempre», ha destacat.

La conselleria d’Agricultura vol extendre les ajudes a la producció integrada/CAIB

Aposta pels ecoesquemes de la rotació de cultius

Fernández els ha explicat també els ajuts dels quals es podran beneficiar amb la nova PAC. Per una banda, els ecoesquemes, aquelles pràctiques sostenibles amb el medi ambient. En el cas de la patata, l’ecoesquema al que es podran acollir és al de rotació de cultius, que implica 231 euros per hectàrea.

També, ha destacat l’ajuda a la producció integrada, “molt important per al sector i que actualment només reben 400 de les 1.600 hectàrees on se sembra patata, i volem que arribi a totes”, ha remarcat Fernández. També s’ha referit a les ajudes previstes per aquelles explotacions que vulguin canviar la lluita química per la biològica i també la solarització destinada a combatre els nematodes. El director general ha conclòs que “és un sector molt rellevant pel camp de Mallorca, tenim la primera patata que es produeix a la Unió Europea, especialment a Regne Unit, Polònia i els països nòrdics, i per això és un producte que aporta gran valor afegit”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa