Balears Vadevi
La producció de Petits Cellers cau un 25% l’any de la COVID
xxx
La presentació de les dades s’ha fet al celler Son Juliana | Petits Cellers

!--akiadsense-->

“No ha estat un any gens fácil pels petits cellers”, reconeix el president de l’Associació. Guillem Vicens, que ha fet publiques les dades de l’anyada, ha reconegut que els cellers que formen part de l’Associació viuen amb angoixa l’evolució de la pandemia. “Al principi pensavem que es tractava d’aguantar un any i prou. Ara veim que la cosa s’allarga i només podem esperat que per la primavera es reactivi l’activitat i torni el consum i el turisme. Si no, no sé que farem”

I és que tot i que molts dels socis no tenen les càrregues econòmiques que rosseguen els més grans per que o fan vi a ca seva o mai no han fet inversions grosses, un any amb les vendes sota mínims els ha deixat al límit de la supervivència, A més, “un any l’aguantes amb els cellers més o manco plens però ara necessitam buidar, vendre”.

El consum practicament estancat en xifres baixíssimes a la restauració i l’hostaleria, sense les compres que fan els turistes, que enguany no han vengut a penes, i amb el cost afegit del repartiment a domicili i de franc que alguns han adoptat per estimular les vendes són alguns dels factors que posen els petits cellers contra les cordes.

“El client estranger és un client molt bo per als cellers mallorquins. Alguns cellers han hagut de limitar la producció perquè el seus productes no han tengut la sortida que tenien”, explica Vicens.

“Amb tot plegat, la crisi provocada per la COVID19, ens ha suposat unes pèrdues en els ingressos d’un parell de milions d’euros”.

A l’altra cara de la moneda, un sector ágil i dinàmic que s’adapta a la situación com pot i es capbussa al món virtual, per que no queda altre remei que espavilar.

L’estat d’ànim dels associats és de máxima espectació a l’espera de veure com partirà el 2021. De momento han pogut salvar el 2020 amb una collita no tan important com en anys anteriors però que promet qualitat de la bona. Cal recordar que els 42 cellers associats a Petits Cellers produeixen pràcticament la meitat de tot el vi que es produeix a Mallorca.

Durant aquest 2020, les bodegues associades a Petits Cellers han produït 2.300.000 litres de vi, un 25% menys respecte l’any passat però la qualitat es manté intacta. El 57% és vi negre (amb 1.330.000 litres produïts); un 32,4% és vi blanc (amb 745.000 litres); el 10% és vi rosat; i el 1% vi escumós i dolç.

Amb aquestes dades cal destacar que la producció de vi blanc s’incrementa any rere any. Guillem Vicens ho explica a que és un vi que cada vegada té més demanda.

Petits Cellers produeix vins amb la Denominació d’Origen de Pla i Llevant, la Denominació d’Origen de Binissalem; la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Mallorca, i la Indicació Geogràfica Protegida Illes Balears. De la producció de Petits Cellers un 11% ha estat per a la DO Pla i Llevant; un 13%, per a la DO de Binissalem; i un 60%, vi de la Terra de Mallorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa