La Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears, que agrupa les associacions de productors ecològics APAEMA, APAEM i APAEEF, ha traslladat als partits polítics una bateria de propostes, en clau autonòmica i municipal, per als programes electorals de cara a les eleccions del pròxim mes de maig. Reclamen que les polítiques públiques estiguin a l’altura de la necessària Transició ecològica que marca Europa, en unes illes en les quals un 85% de la seva alimentació prové de l’exterior i on els efectes de l’Emergència climàtica són cada vegada més greus.
Per això, demanen un suport clar i valent per apostar definitivament per la producció ecològica i l’agroecologia, i el desplegament d’estructures i infraestructures que permetin el bot d’escala definitiu d’aquest sector a Balears.
En l’àmbit municipal, interpel·len les administracions locals de forma directa perquè juguen un paper clau en la Transició ecològica i la revitalització de l’activitat agrària.

estratègic/APAEMA
Propostes per a un compromís
Aquesta xarxa, creada l’any 2015 per fer front comú a favor de l’agricultura ecològica i l’agroecologia, ha presentat devuit propostes d’àmbit autonòmic i devuit més per a l’àmbit local. Moltes d’elles enfocades a demanar més suport per a les explotacions i indústries que decideixen produir aliments d’una forma més respectuosa per al medi i la salut de les persones.
En l’àmbit autonòmic, de les propostes de la Xarxa destaca la petició d’una compra pública basada en producte ecolocal, més ajudes i l’escurçament dels terminis de pagaments d’aquestes, el desplegament d’infraestructures que facilitin el bot d’escala agroecològic o la bonificació total de les quotes que paguen els operadors ecològics. Insisteixen en la urgència d’establir una ordenació territorial que respongui a la nova pressió damunt del sòl rústic que suposen les centrals fotovoltaiques.
En l’àmbit municipal, interpel·len les administracions locals de forma directa perquè juguen un paper clau en la Transició ecològica i la revitalització de l’activitat agrària. Demanen que els ajuntaments s’erigeixin en dinamitzadors locals agroecològics a través d’una sèrie d’actuacions concretes que tendrien gran impacte per la seva proximitat amb els pagesos i pageses. Les propostes, en aquest sentit, van des de la promoció dels productors locals, fins a l’oferiment de serveis que els facilitin el seu dia a dia, com per exemple facilitant l’accés a la venda directa a mercats i fires o l’adquisició de maquinària que es pugui usar de forma col·lectiva.