Balears Vadevi
Els productors de pebre ‘tap de cortí’ temen que la collita d’enguany no basti

Els productors de pebre de tap de cortí no són una excepció i enguany parlen d’una mala anyada. Ha estat el rum-rum aquests darrers dies coincidint amb la presentació de la Fira del Pebre Bord, de Felanitx, que serà aquest diumenge dia 23. La forta calor ha alterat el creixement de les pebreres i del fruit i enguany han estat més petits i la producció més curta. El president de la DO Pebre Bord de Mallorca, Damià Nicolau, avança les primeres xifres amb preocupació. “L’any passat va ser un any molt bo. Vàrem fer 18 tones, 18.640 quilos exactament, i enguany no arribarem a la meitat, diu Nicolau. La sembra va ser més tardana i les successives onades de calor tampoc no han anat gens bé”, es lamenta.

Aquest tipus de pebre bord és molt preuat, sobretot per fer la millor de les sobrassades pel gust i l’aroma que hi aporta. Per això, aquest fet és un maldecap afegit pels elaboradors de sobrassada que enguany ja han vist com s’ha encarit la matèria primera, la carn de porc. “Tots els preus, diu Damià Nicolau, han pujat molt”. Ell ho sap bé perquè també és elaborador de sobrassada amb la marca de ca seva Can Not, de Porreres. Com productor de pebre tap de cortí sap la diferència entre adobar la carn de porc amb aquesta varietat mallorquina de pebre bord o fer-ho amb un altre tipus. Per això sap que ara que s’acosta el temps de les matances, la preocupació s’escamparà: “No sé si n’arribarem a tenir per tothom, els productors. Noltros i Especias Crespi, els majors productors de tap de cortí, temem que en arribar el gener ja no en quedi”.

El prebre tap de corti imprescindible per fer la sobrassada de la màxima qualitat/CAIB

No són bones notícies per tots aquells que tinguin pensat fer matances i fer sobrassades, però Damià Nicolau llança un missatge tranquil·litzador: “Que no passin pena els particulars perquè els podrem servir, seran la nostra prioritat, però les fàbriques no sé què farem”. El president de la DO del Pebre Bord de Mallorca, que obligatòriament ha de ser de la varietat Tap de Cortí, assegura que intentaran donar una sortida per aquells que fan matances grosses. “Haurem de reservar per aquells tipus de sobrassada que han d’aguantar molts de mesos, com les poltrús, que es guarden fins a l’estiu”.

El batle de Felanitx, Jaume Monserrat (dreta) i el regidor de Fires i mercat Rafel Rubio, al mercat municipal presentant la Fira/Ajuntament de Felanitx

Felanitx presenta la gran fira de fires al municipi, la del Pebre Bord.

L’Ajuntament de Felanitx a través de la regidoria de fires i mercats ha presentat els actes que es faran per la fira més important del municipi la del Pebre Bord. Entre el divendres 21 i el diumenge 23 d’octubre s’esperen diferents actes lúdics, d’oci i culturals emmarcats dins la fira del Pebre Bord 2022. La mostra industrial i artesana s’inaugurarà el dissabte horabaixa al Parc Municipal de Sa Torre on els productors locals tindran les seves paradetes i on es podrà trobar el protagonista de la fira, el pebre bord.

Una trentena d’activitats es podran gaudir durant els tres dies amb concert de la Banda de Música, tallers infantils, mostra d’animals, ludoteca, ball, exposició de bonsai o mostra de brodats. Dissabte horabaixa hi haurà la concentració de Gegants de Felanitx acompanyats de les colles convidades d’altres pobles. Al Parc es farà la plantada i ball dels Gegants, seguidament hi haurà la XVIII ballada del Pebre Bord amb l’Agrupació Abeniara.

El regidor de fires i mercats Rafel Rubio ha dit “aquesta fira és la més important del municipi i on tenim el pebre bord com producte estrella. Recordem que aquesta espècie es comprava a la fira per després fer les matances, forma part de la nostra tradició. Tenim la participació d’una trentena d’empresaris felanitxers que exposaran el seu producte a la mostra industrial que estarà tot el cap de setmana al parc municipal i diumenge la fira pels carrers de Felanitx”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa