Aquesta ha estat la setmana de ProWein pels cellers de Mallorca que s’han desplaçat a Düsseldorf a la fira internacional més important del sector vinícola. Han estat tres dies de feina de profit i venen satisfets dels contactes fets, de les relacions establertes i amb la confiança que es concretaran les vendes que s’han negociat aquests dies.
La DO Pla i Llevant, va ser la primera que es va interessar per participar en aquesta fira, anys enrere quan encara no s’hi comptava amb suport institucional des de les Illes Balears. Varen ser pioners i, d’ençà que comparteixen espai amb altres regions vinícoles espanyoles a l’estand de l’ICEX . En el seu cas, la valoració de la fira és positiva: “Tornam satisfets. Enguany la ubicació de l’estand ha estat molt bona, hem estat molt ben situats dins el pavelló espanyol”, afirmen fonts de la DO. “En aquesta edició, s’ha notat l’organització general d’aquesta fira, on el primer dia està més enfocat a distribuïdors, en canvi, el segon i tercer dia, a HORECA. Aquesta fira és molt interessant, ja que et permet ser visible, tant pels nous clients com pels que ja et coneixen. És important que el nom dels cellers i, sobretot, el de Mallorca sigui visible. Pensem que hi hem de ser presents, ja que, de moment, és sa fira de ses fires. No és fàcil fer contactes, però si no hi ets més difícil ho és encara. Participar en aquesta fira, et dona beneficis a llarg termini. De fet, la majoria dels cellers tornen amb moltes cites de visites al celler, algunes persones feia molts anys que no les veien.”.

Altres visions, més crítiques
Enguany, però s’han donat algunes circumstàncies que han marcat la fira i han complicat l’assistència dels cellers mallorquins. D’una banda, l’emergència de noves fires que comencen a fer ombra a ProWein, líder dels certàmens internacionals fins ara, com la Barcelona Wine Week i la Vinexpo parisenca. I de l’altra una gestió complicada per part del Consell de Mallorca de l’estand en el qual hi assistien com convidats fins a 8 cellers de l’illa. En aquest darrer cas, tot i que tot va acabar bé, varen passar mesos de paralització per qüestions administratives, que varen posar al límit la capacitat de previsió dels cellers: fins deu dies abans del dia D no sabien si hi anirien o no a Düsseldorf. Això ha encarit els costos de trasllat tant del vi com de les persones que viatjaven, així com l’allotjament. Tot plegat fa que ProWein pugui perdre aquesta posició privilegiada de ser la fira de referència internacional que ha tengut fins ara. Les mirades dels vinaters ara s’enfoquen a París i Barcelona.
A això se suma una certa baixa de visitants, distribuïdors i compradors, La raó d’aquesta minva podria respondre també a l’existència d’aquestes dues noves fires i, a més, a altres problemes afegits que envolten aquesta fira: vagues de transport, manca de disponibilitat d’allotjament, preus desorbitats, que fa que alguns cellers s’estiguin plantejant no anar-hi. Tot això resta interès a la fira de Düsseldorf.
Jaume Llabrés, del celler Son Prim (IGP Vi de la Terra Mallorca), hi veu una relació directa: “En primer lloc la fluixa presència de vinaters francesos, de fet es va notar especialment l’absència dels cellers de la regió de la Xampanya, perquè ara ja tenen la fira de París. A més, apunta Llabrés, molts de compradors de vi espanyol ja han passat per la Barcelona Wine Week i ja no venen a ProWein, i l’efecte Vinexpo Paris ha fet que al pavelló de França hi hagués molts menys estands, cridava l’atenció que no hi fos la regió de Xampany, i ha llevat compradors a la fira de Düsseldorf”.

No obstant això, els cellers que havien treballat prèviament els contactes, com passa habitualment, en fan una lectura positiva del resultat. Així ho veu Bernat Bauzà, del celler Dalt Turó de Campos (IGP Vi de la Terra Mallorca), que en fa un balanç positiu del pas per la fira de Düsseldorf. “He vist menys afluència de gent que en altres anys, però estava més ben organitzat amb dos dies ben diferenciats, per a professionals. Hem pogut fer bona feina i jo hi pens tornar”. E relació a la feina feta es valora les dimensions de l’estand de Mallorca, que enguany havia doblat la seva capacitat facilitant la feina dels expositors. Ho destaca Bauzà i ho destaca Helen Purrucker, del celler Ses Talaioles, que tot i observar aquesta fira més fluixa quan a afluència i participació reconeix que les condicions de l’espai on hi participaven els cellers convidats pel Consell de Mallorca eren millors que els anys passats. “Menys visitants, però bon nivell d’assistència de distribuïdors i millors condicions de feina a l’estand” és el resum que fa Purrucker.

Hi ha veus més crítiques que parlen d’una organització caòtica per part del Consell i reconeixen la bona feina feta pels responsables de la Cambra de Comerç de Mallorca que “in extremis” va salvar tots els entrebancs i va fer possible la presència dels cellers mallorquins de la DO Binissalem i de la IGP Vi de la Terra Mallorca, a l’estand del Consell de Mallorca, a ProWein. És el que destaca, des de la DO Binissalem, Òscar Roses. Volen fer un reconeixement especial a la feina feta per Alícia Bueno, responsable de la Cambra de Comerç de Mallorca per la bona gestió feta i al Consell de Mallorca per haver patrocinat la presència dels cellers de la DO a ProWein. Roses concreta que la impressió és que ProWein es debilita a mesura que la BWW i Vinexpo van agafant força i que els entrebancs fins el darrer moment no han facilitat les coses a l’hora de fer contactes. Finalment, reconeix que enguany la fira ha estat “més tranquil·la” però que encara creu que és interessant ser-hi com a conjunt, els cellers de Mallorca.

Per part seva, la consellera de Promoció Econòmica, Pilar Amate, recorda que «ProWein permet als cellers de Mallorca augmentar les seves relacions comercials, en estar en contacte amb visitants professionals de tot el món, però, a més, és una oportunitat única per prendre el pols al sector i conèixer les noves tendències en la indústria del vi». Amate va ser a ProWein dos dies en els quals va visitar tots els cellerers mallorquins que han acudit amb les seves marques, i s’ha reunit amb representants del recinte firal i de l’ambaixada d’Espanya a Alemanya. Reunions que han servit, manifesta, «per refermar les relacions de cara a futures col·laboracions del Consell de Mallorca en fires i trobada professionals per promocionar els productors locals a l’exterior», ha afirmat la consellera.
El balanç, finalment, sembla que haurà estat positiu per la majoria, però certament s’haurà de tenir en compte altres escenaris a partir d’ara: L’existència de dues fires en creixement i amb dates de celebració per davant de ProWein, com la Barcelona Wine Week i Vinexpo Paris, fan pensar que la fira de Düsseldorf pugui haver de replantejar-se a mitjà termini per mantenir-se en el podi d’un panorama cada vegada més competitiu.



