Tot és a punt perquè aquest dissabte 15 de novembre, Palma esdevingui, un any més, el gran aparador dels vins mallorquins, que tornaran a conquerir l’espai central del Parc de la Mar a partir de les 12 del migdia fins a la mitjanit. Arriba una segona edició del Raïm Wine Fest a Ciutat, el festival itinerant de Vi de la Terra Mallorca, que oferirà una jornada especial en la qual no faltarà res: tasts de vins, gastronomia, música en directe i activitats per als més petits.
“El Raïm és una cita amb la cultura del vi de ca nostra. Permet un contacte directe amb els productors i acosta un producte únic i de qualitat a tots aquells que estan interessats a conèixer de prop la riquesa vitivinícola de la nostra terra. Aquesta és la raó de ser del festival” afirma Magdalena Mesquida, presidenta de Vi de la Terra Mallorca.

50 cellers mallorquins
La gran aposta que el Consell Regulador de Vi de la Terra Mallorca va fer l’any passat per ser present a Palma, enguany es reforça amb l’objectiu de consolidar aquesta cita dins el calendari de grans esdeveniments de la ciutat. Per això, en aquesta edició es passarà de 38 a 50 cellers d’arreu de Mallorca, que donaran a tastar els seus vins amb consumicions que, enguany, s’adquiriran directament als cellers, a un preu que anirà des de 3 € la copa. I les copes de vidre es podran adquirir tant als cellers com als punts d’atenció habilitats per l’organització, que s’han reforçat per agilitzar el funcionament.
Per a aquells que s’acostin al festival amb la intenció de conèixer una mica més els vins que s’elaboren a Mallorca amb el segell de qualitat de la IGP Vi de la Terra Mallorca es trobaran amb una gran varietat de cellers: Can Xanet, Karretània, Tianna Negre, Vinyes-celler Sebastià Pastor, Castell Miquel, Nave Rover, Binigrau, Ava Vi, Can Feliu, Es Verger, Macià Batle, Can Morgai, Mortitx, Sa Cabana, Bodegas Angel, Son Juliana, Son Grau Gran, Son Vich de Superna, Vidal Serra, Ses Rotes, Butxet, Dalt Turó, Galmés i Ferrer, Blanca Terra, Can Axartell, Bodega Vino de la isla, Bodega 65, Ca’n Verdura, Jaume de Puntiró, 7103 Petit Celler, Son Puig, Santa Catarina, Caseta Vella, Oloron, Son Prim, Binibona, Son Antem, Vinum Pro Nobis, Gallinas & Focas, Ca Sa Padrina, s’Olivaret, Los Dos Caballeros, Bodega Ribas, Conde de Suyrot, Son Simó Vell, Ses Roques, Vi d’Auba, José L. Ferrer i Celler Armero i Adrover.

Maties Batle, de la bodega Binigrau, dona veu als cellers que participaran al Raïm reconeixent “l’enorme esforç que significa tirar endavant un acte com aquest. No és senzill. Bodeguers, viticultors, pagesos i tota la gent a la qual representam també feim un gran esforç, que no comença quinze dies abans, sinó com a mínim un any per preveure com anirà l’anyada, com anirà l’elaboració dels vins i sobretot com aniran les vendes. Que 51 bodegues venguin a Ciutat és únic i és un acte pel qual val la pena apostar-hi”.
Música, gastronomia i entreteniment familiar
A més de l’espai destinat al tast de vins, el festival comptarà amb un gran escenari central on actuaran diferents grups musicals al llarg de la jornada. Al migdia, acollirà l’espectacle de la Fada Despistada, coneguda per conjugar teatre, ball i música. El públic infantil també podrà gaudir de conta-contes, un espai de ludoteca, carrusel i activitats amb teles. Propostes lúdiques i didàctiques relacionades amb la cultura vitícola de Mallorca.
El cartell musical reuneix, un any més, propostes per a tots els públics. Enguany, la gran novetat és La Granja, tot un clàssic del pop-rock mallorquí, que ofereix un so enèrgic i melodies plenes de ritme, algunes de les quals s’han convertit en autèntics himnes per a diferents generacions. La banda mallorquina pujarà a l’escenari a les 19.30 h. Prèviament, ja hauran escalfat l’ambient altres actuacions: a les 13 h serà el torn de la xaranga jove Bon Ball Tenim, seguida d’un dels grups insígnia del festival, Cacao, a les 16 h. Albert Dols, en la seva faceta de DJ Esburbat, demostrarà a partir de les 17.45 h les bones connexions que hi ha entre el món de la viticultura i la música; mentre la polifacètica Aina Losange traslladarà, un any més, al Raïm el seu estil urbà a partir de les 20.30 h.
Tanca el cartell musical, un altre grup molt esperat, que repeteix presència al festival: els menorquins Avalanx, a partir de les 22.30 h.

Cocteleria amb varietats locals
Els tallers enogastronòmics tornaran a ser una de les propostes estrella i enguany venen carregats de novetats. D’una banda, s’amplia el nombre de tallers, que passen de 3 a 5, amb especial esment a la promoció del producte local. Els participants podran gaudir dels plats i el maridatge de les parelles de xefs i sommeliers Tomeu Arbona i Josep Juhé; Juan Pinel i Daniel Arias; Ruth Pérez i Josep Avellà; Ariadna Salvador i Laura Leal. Tots ells noms reconeguts en el món de la gastronomia de casa nostra per la qualitat de les seves propostes. Cada taller tendrà una durada de 45 minuts i oferirà dos plats, que estaran maridats amb dos vins, tots elaborats amb varietats locals.
A més, s’ha tengut especial esment perquè a cada taller tenguin presència les noves varietats que s’estan introduint: l’Escursac, el Giró Negre i l’Esperó de Gall. D’aquesta manera el públic assistent podrà començar a tastar varietats que aviat es comercialitzaran amb el segell de qualitat de Vi de la Terra Mallorca.
L’altra novetat té a veure amb la incorporació en aquesta edició d’un taller de cocteleria amb vins mallorquins, impartit per Biel Ramon i Marí, reconegut com a millor cocteler d’Espanya en coneixement 2024 i millor bàrman de les Illes Balears. En la seva trajectòria, el cocteler mallorquí destaca per saber combinar el producte local i, amb motiu del Raïm, oferirà una cocteleria feta a partir de vins elaborats amb algunes de les nostres varietats locals més reconegudes.

Suport institucional
Promogut pel Consell Regulador de Vi de la Terra Mallorca, el festival compta amb el suport de l’Ajuntament de Palma; del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca; i de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a través de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local.
Per al batle de Palma, Jaime Martínez “la ciutat ha d’irradiar cultura, tradició i història a la resta de Mallorca”. D’aquí la candidatura a Capital Europea de la Cultura 2031. “Després de l’èxit de l’any passat, donam la benvinguda a una nova edició d’aquest festival del vi, que és un exemple de col·laboració público-privada, que ajuda a dinamitzar l’economia local i enriqueix la ciutat de Palma.
Enguany aquesta fita arriba, a més, amb la declaració del Raïm Wine Fest com a Activitat d’Interès Públic Municipal. Per tant, hi apostam clarament”.
“Pel nombre d’habitants, per la seva gran oferta de restauració, i pel nombre de places turístiques, Palma ha de ser el principal mercat consumidor del vi de Mallorca” afegeix el conseller Joan Simonet: “des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural hem duplicat el suport econòmic a aquest esdeveniment respecte l’edició de 2024 per la seva importància estratègica, amb la finalitat de fer créixer la quota de mercat del vi mallorquí entre la població, la restauració i el sector hoteler de la nostra capital”.
Per a la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, M. del Pilar Amate el Raïm “és més que una festa, perquè aconsegueix juntar els productors de vi amb els consumidors i fer una simbiosi entre patrimoni, cultura, història, paisatge, promocionant el producte de Mallorca, que és un dels nostres principals objectius”.
Tres punts d’accés
L’entrada al Raïm Wine Fest és lliure i l’aforament limitat. Per poder gaudir del festival els assistents disposaran de tres entrades al recinte que es localitzaran a l’avinguda Antoni Maura/Hort del Rei; sa Portella, a la Murada del Parc de la Mar; i a l’avinguda Félix Pons, al final de les Avingudes. A cada un d’aquests punts es controlarà l’accés i s’ubicaran punts de venda de copes de vidre, necessàries per poder gaudir dels vins.
