Balears Vadevi
Els ramaders d’oví cerquen en la tecnologia la millora de la rendibilitat

Els pastors del segle XXI no poden deixar de banda les noves tecnologies si volen millorar la rendibilitat de les explotacions ramaderes. Aquesta és la principal de les conclusions a què han arribat una cinquantena de ramaders d’oví de Mallorca que s’han reunit a Porreres aquesta setmana. L’objectiu, valorar l’aplicació del pla d’Innovació estratègica per a la millora de l’eficiència i rendibilitat del sector oví a Mallorca. Aquesta iniciativa, que compte amb el suport de Cooperatives Agro-alimentàries, s’ha fet conjuntament amb Oviaragón Grup Pastores a les explotacions dels ramaders implicats en el projecte i el centre de tipificació situat a Porreres on durant aquests sis anys. Els resultats, diuen, i les millores aplicades han estat evidents, suposant una millora en la qualitat final del producte.

Les noves tecnologies ajuden el pastor

Entre els objectius d’aquest projecte pilot es trobava compartir les innovacions en alimentació, reproducció i maneig aplicant criteris d’eficiència en tots els aspectes relatius al sector oví. També, s’han implantat diversos protocols per millorar la comercialització en les ramaderies de Mallorca. El projecte preveu, a més, el desenvolupament de programes de gestió tècnica-econòmica en les explotacions amb la finalitat d’obtenir una major rendibilitat. Un altre factor que s’ha tingut molt en compte és el del benestar animal mitjançant la implantació en les explotacions de mesures de millora enfocades a la higiene i la bioseguretat del bestiar. Un aspecte fonamental del projecte consisteix en la difusió del coneixement tècnic i els avanços d’innovació.

Un exemple és el SIRA, un sistema d’identificació i registre animal basat en tecnologia RFID que permet la identificació i seguiment d’animals, en aquest cas oví, la qual cosa ajuda a aplicar la legislació actual. A més, ajuda als ramaders a les tasques diàries, com a localització d’animals concrets, detecció d’alarmes per edat, per baixa producció, per malalties, etc. Aquesta tecnologia compta amb una gran capacitat de magatzematge de dades que, gràcies a la transmissió per GPRS (dades mòbils), no necessita la descàrrega immediata a un ordinador. Per tant, aquest sistema suposa un increment en la seguretat en el cas de la pèrdua de dades.

Francisco Santolaria, president d’Oviaragón Grup Pastores, ha destacat el compromís que té la seva cooperativa amb l’excel·lència del sector oví i per impulsar la millora de la qualitat de vida dels ramaders.

Posteriorment, la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Mª Francisca Parets, ha incidit en la implicació i participació de diverses entitats sòcies, com el cas de la cooperativa Camp Mallorquí, així com dels ramaders de Mallorca ha estat fonamental per a la consecució dels objectius d’aquest projecte. Gràcies a l’assessorament i a les formacions oferides pel Grup Pastores Oviaragón s’ha millorat la qualitat del bestiar de Mallorca i l’especialització en el sector. Parets ha insistit que “la nova PAC ens insisteix en la sostenibilitat mediambiental i social, però no podem deixar de costat la sostenibilitat econòmica. Les noves línies que s’han treballat en aquest projecte com és la digitalització ajuden a créixer en rendibilitat a les nostres explotacions”.

Representants de la conselleria d’Agricultura, de Cooperatives Agro-alimentàries amb ramaders de Mallorca i la batlessa de Porreres/CAIB

Millora genètica i sanitària

Un grup de 8 veterinaris, coordinats durant tot el projecte, han realitzat assessoria especialitzada i formació contínua als ramaders afavorint així la correcta presa de decisions en l’explotació, optimitzant els resultats, però sobretot fent-los créixer professionalment. “Considerem que la reducció dels costos en cada explotació ajuda a l’eficiència en el treball i millora en els recursos utilitzats el que suposa una garantia per al ramader”, afirmen.

Posteriorment, Fernando Fernández, director general d’Agricultura ha valorat com molt profitós el projecte “però ara és el moment de consolidar la feina feta i estabilitzar els resultats i en aquest sentit es requereix compromís per part dels ramaders i de la mateixa administració, on continuarem estant la Conselleria”, ha assenyalat Fernández. En aquest sentit, el director general d’Agricultura ha ressaltat alguns dels aspectes que han estat més beneficiosos pel sector, com són haver augmentat la rendibilitat de les explotacions i la qualitat del producte final; haver assolit una estandardització del producte; la millora notable del control sanitari del bestiar i la comercialització i preu final del producte.

Aquest projecte, que ha estat finançat amb fons del PDR, s’ha desenvolupat en un centre de tipificació, a Porreres; una explotació ovina on s’han posat en marxa les noves tècniques basades en una nova alimentació, el control genètic i la cura al més alt nivell.

Més notícies
Foto: CAIB
Agricultura rebaixa controls en esdevenir zona lliure de tuberculosi bovina
"És un èxit del servei de ramaderia, dels professionals de la sanitat animal i del conjunt del sector, amb el consegüent benefici per a la salut pública", diu en director general Fernando Fernández
De la Concha: «És un full de ruta per recórrer amb el sector cap a una ramaderia més estable, rendible, sostenible i amb futur»/CAIB
Agricultura posa 66 milions per assegurar el futur de la ramaderia a 5 anys
El primer pla estratègic del sector vol incrementar el cens ramader i millorar la rendibilitat de les explotacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa