Balears Vadevi
Servalls (Macià Batle): “No té sentit que a Mallorca hi hagi dues denominacions”
Macia Batle, celler
Macia Batle, celler | M.R.F.

!--akiadsense-->

Ramon Servalls (Palma, 1961) és el responsable d’un dels cellers més grans de Mallorca, Macià Batle. No té pèls a la llengua i afirma que aquells que s’han dedicat a muntar un celler com a entreteniment han fet molt de mal al sector del vi a Mallorca. Reivindica el seu paper com un de les empreses punteres en innovació a l’illa i assegura que no té cap sentit que amb només 1.700 hectàrees de vinya hi hagi dues denominacions d’origen a Mallorca.

Macià Batle és un dels cellers més grans de Mallorca. Quina és la seva filosofia?

Segurament som un dels més grans de Mallorca, però aquí no és una qüestió de volum. La quantitat no és la prioritat a Macià Batle, perquè som els que som, són faves comptades i hi ha la vinya que hi ha i quan hem de comprar raïm si una anyada un celler en compra més que nosaltres faran més vi que nosaltres i a l’inrevés. Ser més o menys grans és una guerra relativa. El que sí crec és que hem estat dels que més hem innovat. El primer cup de Macià Batle data de 1856, però quan l’any 1997 vàrem començar a construir el celler per embotellar molta gent ens tractava de ‘curtets’ perquè deien que no tenia cap sentit invertir tants de doblers en fer un celler quan la mateixa inversió en apartaments o en un hotel hauria estat més rendible. Però nosaltres ens ho creiem. Primer perquè teníem una tradició familiar i segons perquè sabíem que Mallorca complia les condicions climàtiques necessàries i tenia també la capacitat humana per fer vins de qualitat.

Ramon Servalls, responsable del celler Macià Batle
Ramon Servalls, responsable del celler Macià Batle

!--akiadsense-->

En què van ser innovadors?

Vàrem invertir en nova tecnologia, vàrem comprar maquinària per treballar bé. Teníem vinya però les vàrem renovar pràcticament totes i vàrem incorporar noves varietats. També vàrem ser dels primers a Mallorca a comprar botes de roure francès i a partir d’aquí hi va haver un gran canvi. Crec que Ànima Negra amb els vins negres i Macià Batle amb els vins blancs hem incidit molt amb el vi que es fa aquí. Jo crec que el Banc de blancs de Macià Batle deu ser un dels vins més copiats de Mallorca (riu) I me pareix bé perquè vàrem apostar per una varietat a qui ningú li feia cas, la prensal blanc.

Ara en canvi la valoració de les varietat autòctones és molt diferent

La base de tots els nostres vins són el mantonegro i el premsal blanc. En aquest món globalitzat creim que la singularitat és un valor i crec que els premis que han rebut els nostres vins són per la qualitat del producte però també perquè és un producte diferent. Les nostres varietats de raïm abans no es valoraven perquè partíem de les limitacions del concepte de vi dels nostres padrins i també de les seves limitacions tecnològiques.

Com veu el sector del vi a Mallorca en aquests moments?

Nosaltres creim que els cellers han de ser per damunt de tot una empresa. Amb tot el que implica de bo i de dolent. No es pot vertebrar un teixit empresarial si no tens clar que això és qualque cosa més que un caprici o un passatemps. El voluntarisme ha fet molt de mal en aquest sector i encara n’hi fa. A Mallorca feim la broma de que la gent quan té el xalet, el barco i un amant i ja no sap què fer, munta un celler. Només amb una bona gestió, amb una empresa arrelada a la terra que garanteix que hi haurà un conreu a la vinya i una activitat agrícola que tendrà sortida. Es tracta de crear riquesa a tot arreu des del pagès fins a la comercialització, només des d’aquest concepte hi ha futur en el món de la viticultura a Mallorca i a Balears en General. Si la gent s’ho pren com un hobby a vegades sents a dir coses com “jo el vi ja el tenc venut, o m’és igual si no el venc” i de veres me pos a tremolar. Perquè més prest o més tard hi haurà una partida de vi al mercat a un preu sense lògica que ens farà mal a tots. O molt més car o molt més barat.

Vins de Macià Batle
Vins de Macià Batle | M.R.F.

!--akiadsense-->

Però ara els vins mallorquins viuen un moment molt dolç

Aquí ha hagut de venir gent de fora, sobretot els alemanys per fer veure als mallorquins que a Mallorca es feien vins bons, vins de qualitat. A partir d’aquí hem fet una exportació inversa. L’alemany arriba aquí sense prejudicis. No té riojitis com tenen molts mallorquins i se veuen que els vins són bons i convencen els seus amics mallorquins que els vins són bons. Ara bé, encara hi ha el que n’és reticent perquè on hi hagi un Rioja o un Ribera de Duero això és paraula sagrada.

I què es pot fer per convèncer a més gent?

D’entrada no té cap sentit que a una illa com Mallorca que només té unes 1.700 hectàrees de vinya tengui dues denominacions d’origen quan el nom que realment ajuda a vendre és “Mallorca”. No té ni cap ni peus que ens poguem posar cinc cellers un devora l’altra i que tenguem denominacions o indicacions geogràfiques diferents. Seria molt més lògic i molt més simple unificar-ho tot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa