Balears Vadevi
A la recerca de la millor tomàtiga feta a Mallorca

Un any més s’ha fet a Mallorca el Certamen Internacional de la Tomàtiga, que cerca recuperar el sabor i l’aroma d’aquest fruit d’un temps . Enguany, en aquesta novena edició del concurs, s’han presentat 29 tomàtigues candidates, de 3 productors hortícoles (Terracor, Agromart i Agromallorca) i de 9 agricultors aficionats. El certamen s’ha celebrat en el restaurant Botànic de l’Hotel Can Bordoy amb les següents categories: amanida, rosa, xerri, cor de bou, pera, lila i ramellet.

Com va succeir l’any passat, els candidats han assenyalat les dificultats que s’han presentat enguany: falta de pluges durant tot l’any i la intensa calor de les últimes setmanes. Encara que enguany la sequera ha estat més intensa que l’anterior.

Els guanyadors de cada categoria han estat:

  • Amanida: Són Noguera. ( Esporles).
  • Rosa: Són Ram ( Porreres)
  • Xerri: Terracor ( Manacor)
  • Cor de bou: Aubocassa ( Manacor)
  • Pera: Can Marineta ( Porreres)
  • Lila: Can Coll ( Soller)
  • Ramallet: Son Joan Jaume ( Manacor)

Un estímul per als productors que cerquen la qualitat

Enguany s’han presentat per primera vegada al concurs la tomàtiga de varietat lila, que sol destacar pel seu especial color, sabor i aroma. El jurat ha destacat l’interès de les empreses hortícoles a participar en un certamen que posa per davant la qualitat de la tomàtiga. És a dir, el jurat valora les aromes, textures i sabors de les tomàtigues d’un temps com a signe de qualitat i les empreses hortícoles han incorporat aquestes valoracions en els seus esquemes de producció.

En els nou anys ininterromputs de certamen la participació tant de particulars, com d’empreses hortícoles, així com l’interès a participar i a obtenir un reconeixement al treball fet, s’ha incrementat al mateix nivell que la qualitat de les tomàtigues presentades.

El jurat d’aquest concurs ha destacat el fet que una bona valoració en la competició ajuda als productors a veure reconeguda la seva feina/Cedida

L’origen del cultiu de la tomàtiga es localitza a Mèxic. Després de la conquesta de Tenochtitlàn en 1519, es va incorporar a l’alimentació espanyola i el seu consum es va estendre per Espanya, Nàpols i França, on es va batejar com pomodoro (és a dir poma d’or) o pomme d’amour (poma d’amor, per les seves suposades propietats afrodisíaques). A partir d’aquí, i Balears no va ser una excepció, en cada zona van aparèixer, per selecció dels agricultors, les varietats actuals de tomàtigues.

La intensificació de la producció agrícola va permetre, a partir de mitjan segle XX, l’increment dels rendiments, a costa d’una pèrdua de sabors i aromes, que són els que ara el certamen vol recuperar.

Més notícies
Varietats de tomàtiga presentades al concurs/Cedida
La tomàtiga, reina indiscutible de l’estiu
Deu productors, entre empreses i particulars, s'han presentat al concurs internacional que valora set categories distintes
A la cuina d'hivern, la tomàtiga de ramellet té un paper protagonista/Agromallorca
Assegurades les existències de tomàtiga de ramellet per l’hivern
Agromallorca, el productor més gran d'aquest producte, diu que és una de les millors collites mai vistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa