La DO Binissalem ha celebrat l’11a edició del Reconeixement “Manto negro d’Argent” a Can March– Museu Enològic, a Binissalem.
Aquest guardó distingeix persones i entitats que han destacat en diversos àmbits com: la vitivinicultura, gastronomia, ciència, cultura, entre altres disciplines. Sumen ja 22 reconeixements des de la seva creació el 2015.
Dos reconeixements de justícia
Enguany, els guardonats han estat:
- Restaurant Can March de Manacor, referent gastronòmic centenari de Mallorca. A l’exposició de motius que ha estat tenguda en compte a l’hora de decidir aquest guardó es diu textualment:
En reconeixement del seu centenari i a una proposta gastronòmica i enològica basada en el producte local i de temporada, que destaca per la qualitat, la creativitat i el respecte a la cuina tradicional mallorquina, que incorpora alhora influències de cuines d’arreu del món.

- Julio Martínez-Almoyna Rullán, reconegut per la seva trajectòria enològica i divulgativa.
En reconeixement de la seva passió i dedicació a la gastronomia i a l’enologia, com a membre descobridor i relator de vins a l’Acadèmia de la Cuina i el Vi de Mallorca, i com a col·laborador de la DO Binissalem, ja que forma part del seu panell de tast des dels seus inicis i de manera ininterrompuda.
L’acte, presentat per Cristina Bugallo, va incloure música en directe amb Clara Fiol i Miquel Alcàrria, fotografia oficial, tast de vins de la DO Binissalem i degustació de productes locals amb segell de qualitat de les Illes Balears.
A l’acte han assistit Víctor Martí, batle de Binissalem, Joan Simonet, Conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Pilar Amate, Consellera de Promoció Econòmica i Producte local del Consell de Mallorca, Fernando Fernández, Director General d’Agricultura, Juan Llabrés, Director General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, José Luis Roses, president del Consell Regulador de la DO Binissalem, Esperança Nadal, vicepresidenta de la DO, representants de productes amb marca de qualitat de les Illes, cellerers, viticultors, membres del panell de tast de la DO, guardonats en edicions anteriors i amics d’aquesta Denominació d’Origen.

Can Marc, futura seu del museu del vi
Can Marc és un bon exemple de casal de l’època barroca que destaca per la façana de principis del segle XVIII, posteriorment reformada sobre el 1770. Casa principal de la família Salom de la Torre, l’edifici es conserva de forma esplèndida i manté tots els elements propis del que era una casa de la mà major binissalemera. Destaquen el celler, els dos cups, els estables, el corral i l’hort del darrere, a més dels interiors.
Una de les millors parts de Can Marc és la planta baixa, on apareix l’entrada amb dos arcs que remarquen les tres crugies existents. A la del fons s’alça la caixa d’escala que dona accés a la planta superior. Des de l’entrada hi ha un portal directe al celler i també es passa als estudis, al menjador i a la cuina. La presència d’alguns mobles típics ajuda a revifar l’ambient tradicional de la casa mallorquina.

L’Ajuntament de Binissalem ha comprat aquest estiu aquest casal històric, del segle XVI. La compra ha estat possible per una aportació de 2,3 milions d’euros procedents de fons europeus, gestionats per la conselleria de Turisme, Cultura i Esports. Binissalem projecta convertir-lo en un museu d’interpretació del vi i de la vinya. En paraules del batle, Víctor Martí, “un espai viu i obert al sector vinícola local”. Estarà disponible per a vinaters, enòlegs i professionals del vi, i acollirà activitats com a maridatges, presentacions, conferències i formació per a actuals i futures generacions de viticultors. “Un projecte que vol projectar Binissalem al futur a través de la seva identitat vitivinícola”, ha afegit Martí.


