Balears Vadevi
ReWine convida Mallorca a impulsar la reutilització d’ampolles de vi

El projecte fa uns anys que va iniciar proves pilot a altres territoris com Catalunya, però ara està obrint-se camí per fer-se lloc a altres territoris productors de vi com és el cas de Mallorca. ReWine va néixer amb l’objectiu de donar una nova vida a les ampolles de vi, des de la recollida passant per la neteja i acabant en la reutilització dels envasos de vidre en el sector vitivinícola. I ara, es fixa en els mallorquins perquè els veu com a actors que poden beneficiar-se d’un model que ells consideren molt beneficiós pels seus actius, començant per la butxaca i acabant amb la sostenibilitat global.

ReWine està impulsat per Rezero, entitat que es descriu com a generadora d’idees, normatives i projectes innovadors perquè tant empreses privades com administracions públiques i ciutadania puguin gaudir d’un model de producció i consum cap al residu zero, sense matèries tòxiques ni productes que quedin sense ús. En el cas del projecte de les ampolles, parlen d’un “canvi de model” en la producció de vi perquè entre altres coses, aplicar-lo pot aportar molts beneficis a les parts afectades. Parlen, d’una banda, de la reducció de costos que podria suposar per al cellerer local tenint en compte, entre altres, els efectes de la insularitat. De l’altra, introdueixen un concepte més global quan posen la mirada en el residu zero i, per tant, en contribuir en la protecció del medi ambient i sostenibilitat.

Davant aquest escenari, han engegat un projecte ambiciós que pretén involucrar i coordinar múltiples actors de la cadena de valor del vi, començant pels cellers de Mallorca, i comptant amb la complicitat d’hotels, bars i restaurants interessats en la iniciativa, per poc a poc anar generant un ecosistema per a la reutilització de botelles que involucri també entitats socials, empreses i distribuïdores. Un cop el sistema hagi sigut implementat i validat, es podria fer extensiu el model als comerços i les persones consumidores, convertint Mallorca en un model de producció i consum local de vi en format reutilitzable pioner a nivell europeu.

Milions d’ampolles de vi viatgen a la Península

“A Mallorca exportam a la península milions de botelles de vidre triturades per ser reciclades”, comparteixen els responsables de ReWine; i a la vegada, els cellers n’han d’importar milions de noves cada any. Aquest, diran, és “un model de producció i consum sense sentit“. D’aquí que proposen un nou circuit de reutilització que permetria d’alguna manera produir i consumir a Mallorca almenys 5 milions de botelles de vi en format reutilitzable cada any. Tot plegat, afegeixen, suposaria beneficis ambientals, econòmics i socials per al territori.

La primera de les moltes reunions de treball que vendran deixà veure el suport del sector al projecte/Rezero

Mallorca, un lloc idoni pel projecte

Els responsables de ReWine tenen clar que Mallorca és un “lloc idoni” per materialitzar aquest projecte, ja que es tracta, diuen, “d’un territori acotat” i amb una important producció local que ha de suportar el cost afegit del transport a la península. La creació i dinamització d’aquest grup motor del projecte ReWine a Mallorca és possible gràcies al finançament de la Fundació Mallorca Preservation i compta també amb el suport del Consell de Mallorca i la Fundació Marilles. Però per poder-se materialitzar necessita seguir creixent en finançament, adhesions i suports, i per això han creat una plataforma de mecenatge disponible a https://rezero.helpbysc.com/rewine on totes les aportacions són benvingudes.

El sector s’hi implica

En una reunió preparatòria celebrada al celler Son Prim, de Sencelles, es varen sentir les distintes valoracions que fa el sector, cellers i organitzacions, sobre el projecte. HI varen ser presents una representació de les DO Binissalem, DO Pla i Llevant, IGP Vi de la Terra Mallorca, Garden Hotels i altres persones vinculades a empreses i consultories mediambientals amb interessos en el canal HORECA. En resum s’hauria de destacar la general opinió favorable dels assistents a la iniciativa. Es destacà el fet que les actuals legislacions europea, espanyola i també la del Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca van en aquesta direcció. Avançar-nos a l’obligatorietat d’adoptar sistemes de reutilització que minimitzin la petjada de carboni i afavoreixin el reaprofitament de les botelles sembla una bona estratègia però, segons es va dir, serà necessari fer una feina prèvia per veure d’adaptar el projecte a una realitat certament distinta a l’explorada per Rezero, fins ara. Molta feina a fer que ara s’anirà encarant en properes reunions que ja es preparen. A poc a poc s’espera poder anar sumant participants en aquest projecte per enfortir-lo i fer-lo una realitat, amb els suport que també s’hauran de cercar en el futur.

Les dades de l’estudi fet fins ara s’hauran d’adaptar a la realitat de Mallorca/Rezero

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa