Balears Vadevi
Roberto Cipresso defensa els vins de Santa Catarina davant professionals

Mentre les gelades pinten de blanc les vinyes, els cellers aprofiten aquests dies freds de l’hivern per organitzar activitats entorn el vi. Aquest ha estat el cas de la bodega Santa Catarina, de Sencelles, que a principis del mes de febrer convidava el reputat elaborador italià Roberto Cipresso, que és responsable final dels vins que elabora el celler, a oferir una classe magistral a les seves instal·lacions de les cases de Son Aloy. L’activitat incloïa també visita i tast només per a 50 professionals del sector del vi de tota l’illa. Entre els afortunats, Sergio Pereda, sommelier i alma mater del Club Catador. Pereda va aprofitar cada minut de la jornada i ara ens explica les seves impressions.

Cipresso és autor de grans vins reconeguts arreu del món/Cedida

IL RINASCIMENTO, Sergio Pereda

Res ocorre per casualitat.

El terme Renaixement, en al·lusió al moviment cultural del renéixer de la cultura clàssica després de l’obscurantisme medieval, va ser encunyat per l’artista i historiador toscà Giorgio Vasari fa ja cinc segles.

I no ha estat per casualitat que un dels millors enòlegs italians format en el cor de la Toscana, hagi estat un dels protagonistes del renaixement d’un dels cellers amb major potencial i futur de la nostra Illa.

Els afortunats que la setmana passada vam poder gaudir de la invitació del Gerent de Celler Sant Catarina, Andreu Negre assistim a la classe magistral de Roberto Cipresso, enòleg que va iniciar la seva carrera fa més de 35 anys en Montalcino, bressol dels millors vins d’Itàlia. Roberto en aquests anys ha estat protagonista en la creació de vins que han enamorat als principals crítics mundials. No sols a la seva Itàlia natal, sinó en regions del Nou Món, com el seu Achaval Ferrer Finca Altamira, considerat el millor Malbec del món per la publicació Wine & Spirits, o el Pachamama Malbec al costat de Domingo Molina.

Tampoc ha estat casualitat que Andreu Negre, com si el destí existís, sentís de manera continuada i recomanat de manera dispar, el nom de Roberto com a persona ideal per a poder protagonitzar el renaixement de Celler Sant Catarina. Però no pot ser casualitat que un enòleg com Roberto, que mai havia elaborat vi a Mallorca, i no obstant això comptés en el seu equip d’enòlegs treballant per tot el món amb Joan Gutiérrez, un pollensí enamorat de la seva Illa. Res ocorre per casualitat.

Si alguna cosa ha sabut fer Andreu Negre, ha estat saber envoltar-se del millor equip humà per a l’exigent tasca de fer renéixer el somni que fa ja 4 dècades l’empresari suec Stellan Lundqvist va iniciar en un petit celler a Andratx. Ara, la seva dona i els seus fills, coneixedors de la seva passió, els seus somnis i els seus desitjos, han decidit retornar a l’Illa el seu llegat, donant forma a un nou celler aixecat en la finca Són Aloy de Sencelles, amb més de quaranta hectàrees de vinyes replantades i amb una instal·lacions per a l’elaboració del vi a l’avantguarda de la tecnologia.

De manera molt dolorosa, la primera decisió presa va ser la d’arrencar les 40 hectàrees de vinya que en el seu moment el Lundqvist va plantar de manera innovadora a l’Illa amb varietats nobles originàries de França: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay,… Des de 2016 i fins avui, s’ha realitzat un nova plantació, preferentment amb les nostres varietats autòctones: Callet, Mantonegro, Premsal i Giró Ros combinades amb altres varietats més mediterrànies com la Syrah i la Viognier. Aquest assemblatge dona com a resultat el que Cipresso denomina “Vins Mediterranis”.

Santa Catarina ha renovat el vinyet original amb la sembra de varietats autòctones/Cedida

Són els vins que després de la classe magistral en la vinya, vam poder tastar dirigits per Cipresso en una de les sales que el Celler posa a la disposició dels seus amics. Els Vins Mediterranis, fruit de l’assemblatge de les varietats autòctones amb les mediterrànies, donen com a resultat a la línia ‘Nguany. Aquesta abreviació expressa renéixer del celler: ‘Nguany sí, diuen els viticultors savis de Mallorca. El seu blanc, fresc, expressiu, amb aromes de fruita blanca i aromes tropicals de fruita i préssec, i molt rodó en boca amb una acidesa molt ben integrada.

I el negre, un vi d’assemblatge des de l’inici, totes les varietats vinificades juntes i procedents de la mateixa finca: Syrah, Callet i Mantonegro. Un vi molt gastronòmic, amb el que agrada: fruita negra, espècies, lactis, cafè, caramel… Fi en boca, estructurat, rodó, elegant i llarg.

Però la veritable joia de Santa Catarina està en els monovarietals de varietats mallorquines, vinificades de manera molt personal per Roberto i Joan. Començant per la sempre present Premsal, fresca, amb aromes de fruita blanca, amb aquesta agradable lleugera acidesa i postgust a fruita tropical. O la Giró Ros, molt personal, complex, gran volum en boca i llarg, té una sorpresa final, una criança parcial en botes noves li aporta un postgust a torrats i cafè.

Seguint l’amor que Stellian Lundqvist tenia per Mallorca, el celler no s’oblida de les varietats negres autòctones que millor transmeten la personalitat del nostre sòl. D’una banda, la Mantonegro, amb aquesta aroma a fruita vermella però acompanyada de les aromes a cafè, caramel i lleugers torrats. Un vi fi, elegant i rodó que es va obrint en copa i cada minut que passa es gaudeix més. I, d’altra banda, la gran Callet, la nostra varietat més reconeguda fora de Mallorca, un vi floral, especiat molt mediterrani, agradable fruita negra molt fresca amb bon cos i un postgust persistent.

Una cinquantena de professionals escolten atentament la presentació d’Andreu Negre/Cedida

Per als més clàssics, una bona notícia, un homenatge a Lundqvist: no tota la vinya de Son Aloy es va arrencar. Després de 18 anys sense vinificar cap vi propi, Santa Catarina amb l’última vinya que va plantar el seu fundador, uns ceps de merlot amb més de 30 anys d’antiguitat, i una criança de més de 10 mesos de bota de roure francès, podem gaudir del Merlot 2016, un vi potent, amb bona acidesa, rodó i llarg. Pura fruita negra amb moltes notes a torrats amb uns mentolats que comencen a apuntar i auguren un llarg futur a aquest vi, igual que a aquest gran celler que acaba de renéixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa