Balears Vadevi
Sa Porgadora bat el seu rècord amb 232 tones, sobretot de varietats locals

Arribat el mes de gener, l’entitat Sa Porgadora, vinculada a l’Associació de Varietats locals, ha fet comptes de la darrera campanya de porgat de gra, la tercera des que es va posar en marxa el projecte pilot “Innovació pel desenvolupament de nous processos de gestió i noves pràctiques de neteja de gra de varietats locals i ecològic”.

Acaba, per tant, l’experimentació feta durant tres anys per tal d’obtenir un gra seleccionat de major qualitat per a la transformació en farina o per a ressembra, sorgit d’una demanda històrica del sector agrari de crear un centre de neteja de gra ecològic  i de varietats locals.

Es tracta de donar un servei reclamat pels pagesos, sobre tot els que fan els cultius en ecològic/Cedida

Aquesta darrera campanya de porgat ha acabat amb un total de 232 tones de gra porgat. Tot i que ha quedat enfora de l’objectiu a assolir, aquest valor suposa una gran evolució comparat amb els anys anteriors, suposant unes 15 vegades més el volum porgat abans de l’inici del projecte pilot, i el màxim de porgat d’aquests tres anys de projecte. A més, de cada vegada s’ha anat porgant més gra ecològic, i les tres varietats més porgades són varietats locals: el blat xeixa, l’ordi mallorquí i el favó mallorquí.

El gra abans de ser passat per la porgadora/Cedida

Hi varen assistir representants de l’Associació de Varietats Locals, de Camp Mallorquí Fruits i alguns dels pagesos usuaris del servei de neteja de gra. Però Sa Porgadora no s’atura aquí, i es va poder debatre sobre la seva continuïtat i sobre les diferents propostes de millora i de futur, per tal de seguir oferint aquest servei a tots els pagesos i pageses que ho necessitin, i per tal de millorar-ho cada vegada més.

El gra, ja porgat/Cedida

Aquest projecte ha estat finançat a través de les ajudes per a projectes pilot i suport al desenvolupament de nous productes, pràctiques, processos i tecnologies per als anys 2016-2020, pel Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa