Balears Vadevi
Santi Rivas inclou el Gorgollassa de Mesquida Mora en el seu ‘top ten’

Bàrbara Mesquida, del celler porrerenc Mesquida Mora (IGP Vi de la Terra Mallorca) està d’enhorabona. Aquest mes de febrer ha estat present a la Barcelona Wine Week i ha participat per primera vegada en la novena edició de Vins off the Record, on només tenen cabuda 50 cellers que s’autodenominen “èpics”. Aquesta és la línia que s’ha marcat Bàrbara Mesquida que sempre ha defensat la singularitat com una de les característiques que defineixen el seu producte. Als vins de Mesquida Mora hi tenen protagonisme especial les varietats pròpies, locals, conreades amb ecològic i amb el màxim respecte pel raïm, des de la vinya al celler. És la manera, diu Bàrbara, d’obtenir la màxima expressivitat d’aquestes varietats.

En bona companyia

I en aquesta mateixa línia elabora el seu Gorgollassa d’es Monjos, un vi amb aquesta varietat mallorquina minoritària que comença a ser reconeguda no només a ca nostra si no fora. La seva recuperació es produeix gràcies a l’esforç d’alguns vinaters, com Bàrbara, que s’entestaren a tornar a vinificar amb una varietat que no és fàcil, que té una productivitat irregular, però que dona satisfaccions com aquesta de la Gorgollassa des Monjos, una finca on els peus de merlot varen ser empeltats amb aquesta varietat l’any 2019. Prova que s’ho paga la tenim a la menció del conegut crític de vins Santi Rivas, a través de la seva selecció de 10 vins, feta arran de la seva visita a la Barcelona Wine Week d’enguany i publicada a la revista Esquire. Només 10 entre els milers de referències presentades i entre elles aquesta Gorgollassa de Bàrbara Mesquida. Hi ha raons per sentir-se satisfeta.

Diu aquest consultor financer reconvertit en winelover, a la revista Esquire: “L’illa de Mallorca ja fa temps que fa grans vins, això ho sap qualsevol, però és que en els últims anys no paren de sumar-se nous projectes i etiquetes interessantíssimes. Un dels meus descobriments de l’any passat va ser aquesta Gorgollassa, varietat minoritària autòctona de l’illa, que en aquesta nova anyada torna a confirmar el que de bo ja portava l’anterior. Afruitat, de sensació alcohòlica molt matisada, genera un gran plaer beure-ho. Que, al final, d’això es tracta”.

Sumat a aquesta referència, també menciona l’ Enclòs de Peralba Els Escorpins, dels cosins Leo i Marc Gramona (Penedes), el 1903 del Mas Doix (Priorat), el Tartalo 2021 Viuda Negra La Taconera 2020 (Rioja), Las Pedreras Los arroyuelos 2021 (Cebreros), Ojo y Coíllo 2020 (Córdoba), Sin Blanca 2018 (Zamora), La Calera del Escaramujo 2021 i Ignios Vijariego Negro (Canarias).

Visibilitat a fires, certàmens i publicacions especialitzades

És més que bo que els vins fets a Mallorca estiguin ben considerats fora de l’illa. La producció és molt petita i és evident que no és en quantitat on poden competir en el mercat. La singularitat i un producte ben fet són elements imprescindibles perquè la qualitat sigui apreciada, si no, poca cosa es pot fer. Per això que varietats com la Gorgollassa estiguin en llistes com aquesta, tan exclusiva; que cellers com el de Mesquida Mora, i altres que fan una feina seriosa i constant sense deixar-se enlluernar pels cants de sirena de les modes, hi siguin presents és una gran notícia. Són reconeixements com aquests els que fan falta.

Més notícies
Parker ha seleccionat 23 referències de vins de Mallorca, en aquesta edició/Cedida
8 cellers es reparteixen les millors puntuacions Parker al vi mallorquí
Destaca Can Verdura pel nombre de referències incloses, i 4 Kilos i Ànima Negra per les millors puntuacions del conjunt
La delegació d'agents de turisme dels EEUU i del Canadà han pogut veure de primera mà el que podran oferir als seus clients, a Mallorca/CIM
Mesquida Mora i Son Puig acullen una delegació d’agents de viatge americans
És un acció que cerca promoure el 'turisme experiencial' en un mercat en creixement com el nord-americà

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa