Balears Vadevi
Sebastià Pastor també fa llet d’ametlla per Nadal

Per Nadal a Santa Maria, un dels pobles amb major tradició vinatera de Mallorca, es fa llet d’ametlla. Aquesta elaboració especialment nadalenca es fa a partir d’una recepta que han deixat com un llegat al poble els frares Mínims, que tenien convent a Santa Maria des del segle XVII. Es tracta d’un “producte” fet bàsicament d‘ametlla, de sucre, de llimona i canyella i de molta de paciència.

L’elaboració és una tradició de Santa Maria/Cedida

L’ordre mínima realitzava el vot d’abstinència i eren vegetarians. Per aquest motiu, començaren a produir la llet d’ametlla. Per les festes de Nadal, posaven a disposició del poble de Santa Maria el molí, tradició que ha perdurat fins avui, ja que és tradicional elaborar-la i consumir-la per aquestes festes.

Producte tradicional amb Indicació Geogràfica Protegida

És una beguda, senzilla i exquisida. Després de moldre les ametles, la llet s’ha de bollir amb sucre, llimona i canyella.

L’ametlla de Mallorca, és un producte amb Indicació Geogràfica Protegida, i un element fonamental i identificatiu de la gastronomia santamariera, amb una qualitat insuperable. La llet d’ametlla se sol prendre calenta i acompanyada de la típica coca de Nadal o de patata.

Avui encara és un costum arrelats que algunes cases del poble en facin. S’ha de tenir el moli per moldre d’ametlla. I això mateix és el que hi ha al celler de Sebastià Pastor. Aquests dies, al celler es fa llet d’ametlla i hi podeu passar si en voleu comprar. El mateix Sebastià, que ara té poques feina a la vinya i al celler, dedica bona part del seu temps a mantenir viva aquesta tradició. El trobareu al celler fins el dia 23. Si en voleu, l’heu d’encarregar. Us assegur que val la pena!

El moli de pedra viva picada a ma/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa