Balears Vadevi
El sector confia en el ‘Pla de la Fruita Seca’ per sobreviure

Productors Mallorquins de Fruits Secs (SAT) juntament amb la IGP Ametlla de Mallorca han fet una Jornada tècnica centrada en l’ametlla mallorquina amb l’objectiu d’explicar als productors la necessitat de mantenir ferm “el convenciment que la diferenciació és l’únic camí per a la sostenibilitat econòmica del cultiu de l’ametlla”, tal com afirma Ignacio Deyá, president de Productors Mallorquins d’ametlles i garroves.

Durant la jornada ha intervingut Julia Lainez, enginyera de la IGP Ametlla de Mallorca, que ha fet una anàlisi de situació del segell de qualitat. A Mallorca en la campanya de 2022 van augmentar a 4.000 hectàrees de cultiu de l’ametlla amb 270 explotacions de productors inscrites dins del segell IGP de Mallorca. També Lainez ha presentat els eco règims que estan contemplats en la nova PAC.

La jornada ha comptat amb el suport i la participació de la Conselleria d’Agricultura. El conseller, Joan Simonet, ha refermat el compromís de la conselleria per continuar “amb més empenta” amb l’execució del Pla de Reestructuració del sector, un pla que té com a objectiu “valorar la producció de la fruita seca com a sector agrari estratègic de les Illes Balears i, d’aquesta manera, contribuir a ajudar al relleu generacional en el sector i millorar la renda agrària“.

El Pla de Reestructuració del Sector de la Fruita Seca tindrà continuïtat

Cal recordar que el Pla de reestructuració del sector de la Fruita Seca, que es desenvoluparà durant tot el període de la PAC, és a dir, fins a 2027, compta amb un pressupost total de 28 milions d’euros. En aquest sentit, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat durant la trobada les sis línies principals de feina com són la recuperació de la superfície de cultiu de l’ametlla en almenys el 25% de la superfície perduda, “i augmentar el volum de producció tant d’ametlla com de garrofa, donant suport així al desenvolupament de les infraestructures agràries que permeten el seu desenvolupament”.

La segona línia de feina és continuar aplicant el Pla de Contenció de la Xylella fastidiosa, i el compliment de les responsabilitats i obligacions derivades d’aquest, i mantenir activa la Xarxa d’Alerta de Sanitat Vegetal “per poder actuar davant qualsevol altra amenaça”.

Fernando Fernández explica el pla que pretén augmentar el volum de producció tant d’ametlla com de garrova,/CAIB

Quant al tercer objectiu, es tracta de desenvolupar una estratègia de recerca i innovació en el sector del fruit sec per donar resposta als problemes i reptes als quals s’enfronta, i que articuli els esforços de l’administració agrària, el sector privat, els centres de recerca i la mateixa recerca desenvolupada pel sector.

La quarta eina està centrada a augmentar el valor afegit de la producció obtinguda d’ametlla i la garrova, tant en el preu del producte primari, com a través de la transformació i valorització de les produccions a través d’indústria associada innovadora amb una repercussió directa en l’increment de la renda agrària.

A més, el Pla de reestructuració del sector de la Fruita Seca inclou la millora dels sistemes de producció en el sector de les fruites seques a partir de l’enfortiment de la transferència tecnològica i de coneixement, la formació i l’assessorament en finca, i de manera especial, enfortint la resiliència i adaptació al canvi climàtic i la seva possible transformació cap a la producció ecològica.

I, en darrer lloc, enfortir les estructures organitzatives i de comercialització, especialment cooperatives, SATs i OPFHs, vinculades al sector de les fruites seques d’Illes Balears garantint el funcionament transparent de la cadena de valor.

En aquesta jornada també s’ha parlat de la importància de la digitalització en el sector amb la participació de Pablo Fernández, tècnic de Cooperativas Agro-alimentarias de España, que ha presentat el quadern de camp digital cooperatiu C3, i que pot afectar ajudar als socis de les Cooperatives i SATs a complir amb els requisits que s’imposa donis de la PAC i el Ministeri d’Agricultura,  on ha resolt els dubtes dels assistents.

Quatre organitzacions de productors de fruita seca emparada pel segell de qualitat de la IGP Ametlla de Mallorca juntament amb la cooperativa Camp Mallorquí, Productors Mallorquins de Fruits Secs i, des d’Eivissa, la cooperativa Sant Antoni d’Eivissa.

Més notícies
Noves plantacions d'ametllers a les Balears | Foto: CAIB
L’IRFAP estudia noves varietats d’ametlla amb una plantació experimental
L’objectiu és millorar el coneixement sobre aquests productes, alguns dels quals encara no comercials
Envoltats d'ametllers a punt de floració s'ha dut a terme la presentació del projecte a Maynou/Cedida
L’ametlla de Mallorca descobreix les experiències agroturístiques
Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears situa en un camp d'ametllers de Mallorca el primer projecte pilot dirigit al sector turístic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa