Balears Vadevi
El sector del vi es prepara per passar la quarantena
xxx
Una imatge de la darrera activitat de la Confraria dels Tastavins de Manacor que il·lustra la situació

!--akiadsense-->

Han estat dos dies frenètics i de presa de doloroses decisions. Les cancel·lacions s’han anat produint com en cascada, com per l’efecte dominó. Una darrera l’altra. Ara ja podem dir que s’ha tancat la persiana i que cellerers, distribuïdors i restauradors han fet seva la crida a la responsabilitat i es preparen per passar la quarantena.

Les DO, com a cappares del sector, han decidit suspendre tota activitat. Pla i Llevant a suspès el panell de tast i altres convocatòries. Antoni Bennàssar, president del Consell Regulador i de l’IGP Vi de la Terra Mallorca informa: “Habitualment fèiem cursos en aquests mesos i es va decidir no fer-ne per evitar problemes. Aquests cursos no s’han arribat ni a anunciar. També hem ajornat els consells reguladors prevists de Pla i Llevant i Vi de la Terra”. “L’oficina dels consells reguladors farà teletreball. Atendran des de casa. Telèfon i ordinador –afegeix- per responsabilitat”.

També a la DO Binissalem s’extén la preocupació. La gerent, Marga Amat, ens diu: “Hi ha bastant preocupació als cellers, Tot aturat vendes, esdeveniments i visites… Jo segueixo planificant Wine Days, però tot dependrà del panorama d’aquí a 20 o 25 dies!!! S’hi han anul·lat fires importants com Prowein i altres…És un mal son per tothom”.

I aquest és només el titular, si anam al celler, Pilar Oliver, de Bodegas Miquel Oliver, explica: “Nosaltres tenim cancel·lacions de visites perquè la gent ha decidit no venir a Mallorca. Aquestes cancel·lacions vénen de països com ara EEUU, Dinamarca, Suïssa, Alemanya , Holanda i Suecia”.

També Bodegues Bordoy noten les baixes. Diuen que tenen moltes cancel·lacions. Sandra Adrián es lamenta que molta gent no avisa, simplement no hi van… L’Institut de Felanitx, que té un cicle d’FP de vitivinicultura, organitza unes converses amb vinaters i cellerers que són seguides tant per estudiants com per públic extern. Ara ens comuniquen la suspensió de la propera activitat del cicle “Passat, present i futur del vi a Mallorca”, que protagonitzava el president de la DO Binissalem i de la Bodega José Luis Ferrer, José Luis Roses.

El darrer en claudicar ha estat Pere Calafat, de Jaume de Puntiró, a qui no li ha quedat més remei que ajornar el Vermut literari que fa al seu celler i que aquesta vegada tenia com convidats a Climent Picornell i a Marcel Pich per parlar sobre “Mallorca, dues visions”.

També la Confraria dels Tastavins de Manacor, que ens fan arribar la imatge que acompanya aquesta crònica, han suspès el tast que tenien convocat de vins elaborats amb la varietat Cabernet Sauvignon. Com el maridatge de Vi i Òpera que s’havia de fer al Teatre Xesc Forteza de Palma, a càrrec d’Euroclásic i amb el suport de la DO Pla i Llevant i l’IGP Vi de la Terra Mallorca…i tantes altres activitats que han quedat a la cuneta per mor de la situació.

El panorama més desolador és el que traslladen els sommeliers i els distribuïdors. Fonts de l’Associació de Sommeliers de Balears indiquen a Balears Vadevi que el sector no sap com remuntarà la situació, amb les compres per la temporada fetes, els magatzems i les bodegues plenes, les factures pagades i la demanda en caiguda lliure. El desànim és general davant el fet que es recomana a la gent que quedi a casa i en veure que la Setmana Santa es dóna ja per perduda i la temporada queda enfora i és incerta”.

Situació complicada, per tant, per a tots els membres de la família vinatera. Poca cosa més queda per afegir ara mateix, només esperar que escampi el temporal i que aviat poguem recuperar la plena activitat. De moment, obrim una botella de bon vi i us desitjam salut, més que mai!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa