S’acaba de presentar el documental Serra és femení, una iniciativa de l’Institut Balear de la Dona i Tramuntana XXI, que remarca la tasca de les dones pageses de la serra de Tramuntana.
El projecte documental Serra és femení recull els testimonis de deu dones i té com a objectiu investigar el paper de les dones camperoles i rurals en la construcció del paisatge de la serra de Tramuntana, així com altres temes interrelacionats, com ara l’ecologisme, la tecnologia, la comunicació, la identitat i la història. A través de la tècnica de les històries de vida i l’anàlisi documental, es pretén abordar aquesta qüestió des de la perspectiva de gènere, amb la finalitat d’entendre el paper fonamental que les dones han exercit en la conformació del paisatge i la identitat de la zona.
“El treball d’investigació és una iniciativa important per a la preservació i la valoració del patrimoni natural i cultural de la serra de Tramuntana, així com per a la defensa de la igualtat de gènere i la promoció de la participació activa de les dones en la vida rural. Es tracta d’un projecte que cerca destacar la tasca i el paper de les dones camperoles i rurals en la construcció del nostre territori i de la nostra societat en general”, afirmava la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, que posava en valor la determinació de les dones per aconseguir autonomia i independència.

Un altre documental centrat en les collidores d’oliva
Durant l’acte, s’ha projectat també el documental realitzat pel Consell Insular de Mallorca Mirall de Terra, que aborda una part important de la història agrícola i cultural de Mallorca, centrant-se en la figura de les collidores d’oliva. A través de cinc testimonis de dones, el documental narra les vivències i les experiències d’aquestes treballadores de l’olivar, que vare ser fonamentals en l’economia i la societat durant dècades.
A través dels seus relats, el documental recull les seves memòries i les seves vivències durant la temporada de la collita de l’oliva, que solia començar a l’octubre i durar fins a principis de l’any següent.
El documental explora les diferents tasques que feien les collidores, des de la recollida de les olives fins a la seva posterior neteja i classificació. A través de les seves històries, el documental també aborda les relacions socials i laborals que es creaven durant la temporada, així com les diferents dificultats i reptes que les collidores havien de superar per dur a terme la seva tasca.
L’acte acbava amb el reconeixement a una desena de dones que han dedicat la seva vida al treball a la Serra, ja sigui en l’àmbit de l’oliva, la garrova, l’ametla i el carbó.