Avui sabrem quins dels set projectes que opten als Premis Rural Up seran els més ben valorats. No cal dir que qualsevol dels set que han arribat a la final són dignes candidats al guardó per què tots són interessants. Veureu que tots ells estan en la línia de recerca i innovació que és l’objectiu d’aquesta convocatòria. Cultius tradicionals, aprofitament dels recursos, millora de la comercialització, adaptació a l’oferta turística…, tots cerquen adaptar-se a les condicions que marquen el camí de la supervivència del sector agroalimentari.
El jurat dels premis està format per Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; Silvia Delgado, gerent de l’IDI; Catalina Sebastià, representant de l’Associació de Varietats Locals; Joan Gaià, representant Unió de Pagesos, i Lluís Rubí, director insular de Medi Ambient.
L’acte de lliurament dels premis de la segona edició de RURAL’UP, que atorgaran 1.000 euros a quatre projectes empresarials de l’àmbit agrari de Mallorca, tendrà lloc a la seu de l’auditori del Centre Bit Raiguer-Inca. Aquesta iniciativa compta amb el patrocini de Caixabank i la col·laboració de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB).
A més de la presentació dels projectes finalistes, intervendran a l’acte alguns dels participants de la passada edició dels premis: Ponç Cloquell de Flor de figa, Joan Jordà de Fent vi i Lucía Curti de Lombriz urbana. Presentarà l’acte el periodista Antoni Mateu.

Projectes finalistes: Tots són bons!
Begreen de Verónica Solivellas: és un projecte que vincula la innovació en el cultiu d’alzines micorrizades amb la cuina, el disseny i la formació, que vol establir-se com un laboratori creatiu immers en un entorn rural on tenir temps per a l’anàlisi, la inspiració i la creació de nous conceptes.
Boiet Orgànic de Juan Antonio Servera: és una finca de producció agrícola de cultius tradicionals i de transformació agroalimentària que fusiona l’experiència gastronòmica i turística.
Ca’n Munar de Francesc Munar: aquest projecte pretén modernitzar una finca familiar al municipi de Petra i millorar tots els aspectes relacionats amb la distribució i la venda dels seus productes agrícoles.
Ermita de Betlem de la Cooperativa Agrícola d’Artà: és una experiència agrícola única que ofereix als visitants una immersió en el patrimoni natural i cultural de l’Ermita de Betlem, al mateix temps que es produeixen i comercialitzen productes de qualitat com l’oli i la mel.
Carob Biofer+O3 de Faustino Villanueva: aquest projecte pretén aprofitar un dels arbres més emblemàtics i millor adaptats a les condicions de Mallorca, el garrover, per produir biofertilitzants.
Llana de Mallorca de Maria Abando: projecte d’economia circular i artesania que pretén aprofitar la llana de les ovelles de Mallorca per produir objectes de decoració i disseny.
Sakura de Roberta Pedroso: és una finca de producció agrícola d’aliments orgànics que vol oferir experiències turístiques al voltant del producte local i el paisatge tradicional del Pla de Mallorca.