Balears Vadevi
Els sobrassaders adverteixen que la crisi posa en perill el porc negre

Aquest divendres el Consell Regulador Sobrassada de Mallorca, ha fet la seva reunió anual amb els inscrits en la IGP. La reunió es va aprofitar per posar damunt la taula els temes que preocupen el sector i parlar de nous projectes.

El president del Consell Regulador, Andreu Palou, ha expressat que han estat anys difícils en els quals el sector ha aguantat, donada la magnitud i impacte sanitari i social de la pandèmia, els últims esdeveniments d’aquests mesos i l’important sobrecost de les matèries primeres i tots els inputs associats a les empreses agroalimentàries. “La importància de mantenir la qualitat ha quedat manifesta i al costat d’extremar les garanties de qualitat del producte estrella de Mallorca, potenciarem la promoció del seu coneixement, potenciant estudis sobre les excel·lents propietats de la Sobrassada de Mallorca, la seva promoció i internacionalització”, ha dit Palou.

Joan Font(Consell de Mallorca), Fernando Fernandez i Aram Ortega (Conselleria d’Agricultura) amb l’equip del Consell Regulador que presideix Andreu Palou i que dirigeix Antònia Torres (en el centre)/Jaime Reina

“Ara els nostres elaboradors intenten sobreviure a l’impacte econòmic que en els últims mesos ja suposa el creixement dels costos de producció, l’energia elèctrica, les matèries primeres i auxiliars -materials d’embalatge, logístics, etc., i altres associats a la nostra insularitat. I a això se li afegeix que la criança de porc negre, està fent front a grans pujades dels costos de producció per sobre dels de comercialització.

Tot això situa la supervivència del porc negre mallorquí en una tessitura dramàtica, en risc de desaparició”, advertia el president del Consell Regulador.” És necessària una acció decidida, des de les institucions de Balears i de Mallorca, a favor de la nostra sobrassada amb IGP i la nostra raça autòctona, que constitueix un exponent de sostenibilitat, manteniment del territori, la selecció de la qualitat en els components de la sobrassada, la bona cura d’uns animals que creixen en llibertat, i el valor d’una raça autòctona mallorquina que tant va costar recuperar, i que ara es troba en perill quan, paradoxalment, representa els valors de sostenibilitat que avui dia estan en alça en el conjunt europeu”, advertia Andreu Palou.

A la reunió es va valorar l’inici, l’evolució i futur de la presència en xarxes socials . Es van exposar les conclusions de l’Estudi pilot de les característiques nutricionals de la Sobrassada de Mallorca i els possibles health claims (declaracions de propietats saludables) que es podrien destacar en tota la informació dirigida al consumidor, realitzat per Sebastià Galmés i Barbara Reynés del Grup de Recerca Nutrigenómica, Biomarcadores i Avaluació de riscos de la UIB.

Andreu Palou va reclamar l’atenció de les administracions sobre les dificultats dels productors de carn de porc negre /Jaime Reina

Es va desenvolupar el nou projecte de qualitat sensorial, l’inici d’un nou procés de selecció de tastadors per al Jurat de Tast obert a tots els interessats, la informatització de la sessió de tast, per part d’Antonia M Torres del Consell Regulador i des de la UIB Carme Rosselló i Susana Simal del Grup de Investigació de Enginyeria Agroalimentària.
Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa