Balears Vadevi
Som Pagesos ha comercialitzat 17 milions de quilos de fruita i hortalissa

Som Pagesos de Mallorca, gran organització formada pels 4 majors productors de fruita i hortalissa de l’illa,(Agromallorca, Agroilla, Terracor i Es Merca) valora positivament aquest primer any de funcionament, que ha servit per a recuperar pèrdues i anar donant a conèixer la marca que s’ha fet popular en aquests primers mesos. Ara n’han fet el primer balanç de la feina feta i no pot ser més encoratjador.

Un any profitós i molts de projectes pel 2023

El director general d’Agricultura, Fernando Fernández, ha destacat que l’associació “aporta múscul econòmic, enforteix les empreses que el formen i estira la resta de sector”, afirmació que es basa en el fet que Som Pagesos de Mallorca ha produït 17 milions de quilos de producte local de Mallorca aquest 2022.

Es tracta d’una producció total valorada amb més de 17 milions d’euros. Un 26% de la producció ha estat de síndria, un 20% de tomàtiga, un 18% de meló, un 11% de carabassí i un 11% de cogombre, entre altres productes. Fernández ha destacat que es tracta d’un projecte estratègic «que aborda reptes del sector hortofructícola de Mallorca, concentra capacitat de producció i oferta, claus per a la viabilitat del sector a un sector estratègic com és l’agroalimentari».

Es tracta, ha dit, d’un “projecte tractor”, que està constituïda com a una organització de productors de fruita i hortalissa, la número 10 d’Espanya. El gerent de Som Pagesos, Toni Monjo, Monjo ha destacat que “ha estat un bon any en l’àmbit de producció, hem pogut recuperar el remolc de la pandèmia, amb els dos anys dolents que hem passat, 2020 i 2021”. Ha detallat també iniciatives que s’han engegat per tal de crear llaços amb altres sectors econòmics i reforçar la traçabilitat de la producció del camp de Mallorca. Així s’han signat acords amb Restauració, s’està estudiant línies de col·laboració amb la Federació Hotelera o ja s’ha entrat com a membre de la Fundació Impulsa.

Isabel Vicens d’Agromallorca s’ha referit als reptes futurs, com el relleu generacional, la manca de personal, el canvi climàtic i també la manca de subministraments. També ha explicat que en vista aquest hivern han signat un conveni de col·laboració amb tres productors de cítrics de Mallorca, que representen el 80% de la taronja produïda a Mallorca. Vicens ha contat també que estudien crear un centre logístic i de neteja d’envasos, que pugui canalitzar i optimitzar de forma més eficaç els més de 17 milions de tones de fruita i verdura produïdes per les empreses que formen Som Pagesos. “O ens adaptem o morim, o ens ajuntem o no hi serem”, ha remarcat.

Som PAgesos agrupa 4 grans productors i comercialitzadors amb el suport de la Conselleria d’Agricultura/Cedida

L’unió que fa la força

Som Pagesos és una iniciativa dels quatre majors productors agroalimentaris de Mallorca, amb l’objectiu de defensar i promocionar el producte local, de proximitat i de temporada a través d’una marca pròpia de qualitat. En aquests moments, Agromallorca, Agroilla, Terracor i Es Merca són els socis fundadors.

Aquesta marca de qualitat és la garantia per al consumidor que compra fruita i verdura de primera qualitat, temporada i produïda a Mallorca. Compta amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació per al desenvolupament del projecte. Som Pagesos, pretén a més contribuir en l’equilibri econòmic local, fomentar el consum sostenible i responsable, i dignificar el treball de la pagesia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa