Balears Vadevi
Son Alegre dedica un vi a ‘l’expedició dels 9’ en el seu 125è aniversari

Enguany es commemora el 125 aniversari de la volta a Mallorca organitzada per nou membres del Reial Gremi d’Assadolladors, socis numeraris de s’excursionista santanyinera realitzada l’any 1899. Es tracta de la primera volta documentada per mallorquins amb finalitats de lleure. La volta es va fer a bord del llaüt San Miguel. L’any 2019 es va publicar el llibre 9. Diari de l’expedició santanyinera al voltant de Mallorca, curat per Sebastià A. Adrover Vicens. En ell participen diferents autors de diferent mena que parlen dels diversos i variats aspectes que es tracten al diari trobat pel curador. El llibre s’ha presentat al Parlament Europeu i ara el celler santanyiner Son Alegre (IGP Vi de la Terra Mallorca) ha dedicat un vi que acompanyarà els actes d’aquest aniversari. Miquel Manresa, l’amo del celler, va organitzar una presentació que incloïa un passeig per la vinya ecològica de Can Taconer i un sopar on es va fer la presentació d’aquest vi de l’aniversari. Amb etiqueta commemorativa creada per Borisgràfic, es tracta d’un cupatge de tres varietats foranes plenament adaptades a les terres de Calonge i al seu clima, com va apuntar l’enòloga Maria Magdalena Rigo, que explicà les característiques del vi. Dues versions d’un negre fet a partir de Cabernet, Sirà i Merlot en edició de 2018 i 2022, que reben el nom de ‘9’ i de ‘Xaloc 1/4 Llevant’.

Un vi per recordar aquell que acompanyà l’expedició

“Santanyí abans de la fil·loxera era terra de vins. Així ho testimonien els documents notarials conservats. Els expedicionaris ja des de la preparació de la volta tenen en compte en el seu llistat d’avituallament una partida de caixes de vi… En el diari hi ha l’anècdota de Banyalbufar, aquell desig de voler anar a cercar la famosa malvasia”, explica Sebastià Adrover que ha tengut cura de l’edició del material documental trobar a l‘arxiu de Can Clar.

No és d’estranyar, per tant, la creació d’un vi aposta per aquesta celebració. Adrover detalla que “els expedicionaris planificaren acuradament el seu viatge un mes abans. En deixaren constància escrita en una mena d’acta de la reunió (Acte del Projecte) celebrada el 25 de juny del mateix any. En aquell document, «els subjectas que suscriuen, membres tots del Real Gremi d’Asodolladors, socis de nombre de S’escursionista Santañynera, exposen en aquesta mateixa, ab tot respecte i sumisió, el siguent proyecta». El projecte al qual feien referència era l’expedició al voltant de Mallorca en el llaüt San Miguel“, afirma. I afegeix: “A l’Acte del Projecte ja apareix en l’apartament d’un primer avituallament, el vi: 6 quartins de vi que foren carregats al San Miguel. I Al Diari de l’expedició trobam mencions al vi quan passen per Capdepera: El senyor vicari D. Francesc Oliver de Manacor va voler ser amb nosaltres molt complaent i ens envià el seu criat perquè ens hi acompanyàs, i ens va dur pa i vi i tot el necessari per poder dir missa. Davant Banyalbufar: El capità diu: «Ja que caminam tan poc, i seria fàcil si el temps no muda que estàssim aquí quatre o cinc hores o per ventura més, voleu que peguem un bot a aquest poble i durem una botelleta de vi blanc que, com tots sabeu, el fan del milloret que es passeja?

Miquel Manresa, l’amo del celler, explica com i per què fa cultiu ecològic a la vinya/Óscar Díaz

Al Compte del Rebost apareix també la següent anotació: 6 quartins, 11 quartes vi.

Finalment, a l’epíleg de l’obra, el curador deixa per escrit: “Us imaginau si a la boca poguéssim tenir el gust de l’expedició? Un vi que en memòria en fes homenatge, qui sap…” 

Adrover s’explica tot dient: “Personalment, m’encanta el vi, sobretot el blanc. A l’epíleg jug amb el concepte de vi i maridatge amb la relació de les persones i Mallorca. Faig tota una relació dels meus predilectes. Les persones hauríem de ser com un bon vi que marida i millora l’àpat que és Mallorca. Malauradament, no sols ser majoritàriament així. No hi ha un bon maridatge entre les persones i Mallorca…L’obra sempre ha volgut ser també una oportunitat d’evocar i recuperar certes actituds i valors que avui dia encara ens serien ben útils”, reflexiona. “I es tracta de mirar Mallorca amb una mirada nova”, remata.

“El programa dels 125 anys està enfocat a oferir experiències per acostar-nos a aquella aventura. Possibilitar experiències a través dels sentits per apropar-nos a l’estil de vida dels expedicionaris, amb els seus valors d’estima i meravellament per tot quan veien, sentien, degustaven i palpaven…El vi és un mitjà secundari de viatges.Ens fa viatjar i desitjar d’un altre manera. Un llibre tant autèntic i singular, tant nostre!, dins tota la literatura de viatges del XIX havia de tenir la seva rèplica enològica. Qui millor que Vinya son Alegre?”, diu Adrover.

A l’esquerra Sebastià Adrover, que ha tengut cura de l’edició del llibre, junt a Albert Forés, director del Museu Marítim de Mallorca/Óscar Díaz

Reviure aquella travessia

El 25 de juny de 2024 es donarà el sus a la volta a Mallorca, organitzada des del Museu Marítim de Mallorca, amb la lectura d’un manifest. El 26 de juliol començarà la travessia des de Cala Figuera i es visitaran vuit ports: Porto Cristo, Portocolom, Cala Ratjada, Alcúdia, Port de Sóller, Banyalbufar, Andratx i Palma. Tots seran visitats per un conjunt d’embarcacions tradicionals, que són les autèntiques protagonistes de la volta. La intenció és reviure la navegació del llaüt San Miguel, amb què es va fer aquella primera volta. Per la commemoració de l’aniversari s’han organitzat uns actes que mostraran el gran patrimoni marítim i cultural de Mallorca.

Més notícies
El mercat del vi negre està en regressió a les Illes Balears/CAIB
Cau la venda de vi de qualitat un 5,6%, però puja el valor econòmic un 2,7%
S'observa un augment de la demanda del vi rosat mentre cau la del negre, un any més
'L'Infinitament', el vi que representa el compromís de l'OCB amb la defensa de la llengua catalana/OCB
‘L’Infinitament’, el vi que celebra el compromís de l’Obra Cultural Balear
Un cupatge de varietats locals que firma Pep Rodríguez, del celler Soca-Rel Vinyòvol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa