Balears Vadevi
Son Maiol, una finca divulgativa de la biodiversitat cultivada

En els darrers anys i de cada vegada més, s’està agafant més consciència de la necessitat d’un canvi en el model productiu agrari, que sigui respectuós mediambientalment i que mantingui i millori la biodiversitat cultivada pròpia. Una de les entitats que creu en aquest fet i que treballa amb l’objectiu de divulgar aquest concepte és l’Associació de Varietats Locals que fa feina sobretot amb el cultiu d’hortícoles i lleguminoses. Aquesta organització ha detectat, darrerament, una manca de multiplicació de varietats locals de farratgeres i d’alguns cereals.

“El blat xeixa, per exemple, ha agafat gran renom als darreres anys, i és una varietat que es cultiva a diverses finques de Mallorca. Així i tot, altres varietats de cereals més minoritàries com el blat valencià o el mort, entre d’altres, es cultiven en molt poques finques, i moltes vegades es fa difícil aconseguir-ne llavor. El cas de les varietats locals de farratgeres és semblant al dels cereals, i en alguns casos la quantitat de llavor disponible és mínima; mentre que algunes altres segurament ja es troben desaparegudes”, diuen des de l’Associació. Aquest ha estat un dels motius per posar en marxa un projecte pioner per donar a conèixer i promocionar les varietats locals de diferents arbres a través de visites divulgatives a una finca de Mallorca: Son Maiol, a Randa (Algaida).

Les figueres de Son Maiol, una mostra dels cultius a la seca de la finca /AVL

El projecte ‘Son Maiol, finca divulgativa de la biodiversitat cultivada’, té una part que pretén aconseguir llavor de cereals i farratgeres de varietats locals, i multiplicar-les per poder tenir, amb el pas dels anys, una quantitat suficient de llavor per poder difondre entre la població. D’altra banda, arreu de Mallorca es troben diferents finques públiques o parcs naturals on es mantenen algunes col·leccions de varietats locals, com la finca pública de Son Real o el Parc Natural de la península de Llevant. Així i tot, a la zona del Pla de Mallorca no n’hi ha cap.

Aquest és un dels motius més per tirar endavant el projecte, assenyalen. “Per tant, la finca de Son Maiol, a més de funcionar com a zona de recuperació, manteniment i multiplicació de l’agrobiodiversitat mallorquina, serà un espai de divulgació on poder dur a terme cursos de formació i visites educatives”.

Son Maiol, un laboratori per la difusió de l’agrobiodiversitat

La finca és propietat d’un dels socis de l’AVL i membre de la junta, amb qui s’ha fet un conveni o contracte de custòdia del territori per poder dur a terme les diferents actuacions que conformen projecte, i a qui se li paga un lloguer per dur-hi a terme les accions projectades.

Compta amb una superfície d’unes 2,8 ha en total, repartides en diferents parcel·les, entre les quals hi ha cultius de: garrover, vinya, figuera, olivera, ametller, albercoquer, cirerer, perera… També es compta amb una zona de bosc, amb ullastres i mates, i altres parcel·les dedicades al cultiu de cereals. A més de la superfície de cultiu, a la finca hi ha una caseta d’eines (d’uns 35 m2), un tractor i altres eines petites. Com que actualment la finca no compta amb cap pou ni sistema de reg, els cultius són en secà, aprofitant l’aigua de pluja que retingui el sòl i la vegetació. Així, es promou un menor ús d’aigua en l’agricultura.

La vinya, protagonista d’un dels cartells fets per la Il·lustradora Nívola Uya/AVL

Durant l’execució del projecte s’han seguit duent a terme les tasques de manteniment de la finca i els seus cultius arboris, a més de la coordinació de tot el projecte. Algunes de les tasques de manteniment dutes a terme han estat: poda de la vinya, entrecavat i desbrossat de cultius, poda de garrovers i altres fruiters i oliveres, afemat i entrecavat d’ametllers, despedregat i crema de restes vegetals, afemat de garrovers, llaurada i desbrossat de la vinya, afemat de la vinya, entrecavat i desbrossat de cultius, talla de llenya, neteja de bardisses, llaurat, abonat, entre d’altres.

Qui pot visitar la finca?

El projecte està pensat perquè tothom pugui acostar-se a Son Maiol, especialment aquells interessats en saber més sobre la biodiversitat cultivada de Mallorca de manera in situ. A més, dins de la població beneficiària es fa especial èmfasi en la comunitat educativa, per tal de promoure les varietats locals a tots els centres educatius de Mallorca que hi puguin estar interessats.

Més notícies
Empreses i entitats de les regions del sud-oest de França han ofert els seus coneixements sobre gestió i conservació del patrimoni vegetal/AVL
L’Associació de Varietats Locals s’inspira amb València i França
Han conegut noves tècniques per servar el patrimoni genètic vegetal de les varietats locals
Ajudes per impulsar les varietats locals de les Illes Balears | CAIB
Tres milions per fomentar i preservar les varietats locals de les Balears
La inversió econòmica forma part d'un pla que vol incidir en la conservació i recuperació, comercialització, promoció i recerca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa