Balears Vadevi
Son Vich de Superna, vinya protegida com a Patrimoni de l’UNESCO

Només 4 zones vinícoles en tot el món es troben protegides directament per l‘UNESCO. Aquest és el cas de les vinyes que es troben en la Serra de Tramuntana de Mallorca i, per tant, les que pertanyen a una de les finques emblemàtiques de la Serra: Son Vich de Superna, ubicada a la vall del mateix nom.

Aquesta possessió es troba en mans de la família Sampol, un dels principals industrials de Mallorca. Actualment, Son Vich de Superna fa vins amb caràcter, marcats pel seu origen; però la dedicació d’aquestes terres a la producció de vi ve de molt enrere…

Traslladam aquesta qüestió i altres a Fernando Sampol, actual director de la bodega i fill del fundador, Gabriel Sampol. I és que Gabriel Sampol Mayol, des de jove tenia una passió pel vi que anava més enllà del simple plaer del degustador. Des de molt jove es va interessar pels processos d’elaboració, terroirs i varietats tant autòctones com foranes. De fet, i a manera d’anècdota ja feia enoturisme abans que existís la paraula. Aquesta passió, la hi ha transmès als seus fills al llarg dels anys, i ha estat Fernando, qui ha continuat aquest llegat i es va fer càrrec de la gerència, càrrec que continua ocupant, des de 2018.

La muntanya defineix una de les vinyes situades a major altura de Mallorca/cedida


“S’han trobat restes físiques de vinyes que creiem que van estar en producció fins al segle XIX, fins que a les acaballes d’aquest segle es va fer la gran ampliació de les cases de la Possessió, que en créixer donarien ombra a la parcel·la al costat del torrent on gairebé amb total seguretat, per ubicació i proximitat a la casa, es trobaven. En alguns escrits que va trobar Gabriel Sampol a la finca es fa al·lusió al vi, com a consum propi dels senyors, un vi de taula elaborat en les vinyes de Son Vich”, explica Fernando Sampol.

Quines particularitats tenen els vins que feis?

Els vins que fem són vins de muntanya. Molt marcats per la climatologia i el terroir. A la Serra de Tramuntana les temperatures són mes fresques, amb diferències notables entre el dia i la nit. Tant les varietats foranes com  el viognier, ull de llebre o cabernet sauvignon, com les varietats autòctones  com són mantonegro, gorgollassa  o premsal.

Com els definirieu? 

Elegants, llargs i molt delicats, llaminers amb una acidesa marcada per el terroir on creixen.

Supernins, un negre que pren el nom del gentilici dels habitants de la Vall de Superna, obté les més altes puntuacions en els concursos del sector/Cedida

Què és la viticultura heroica i que significa aquest reconeixement per al celler?

La viticultura heroica fa referència al cultiu de vinyes sota unes condicions de dificultat extrema. Els ceps estan disposats en estretes terrasses o bancals construïts amb murs de pedra anomenats “marges”, creant un paisatge únic i de gran bellesa.

Per nosaltres és molt important formar part dels cellers amb aquest reconeixement, vist les nostres condicions de cultiu on devem fer moltes operacions a ma perquè el tractor no hi passa. Els temps per fer els treballs és duplica així amb els esforços. Per nosaltres val la pena aquest esforç per la bona qualitat que obtenim als nostres vins.

Per quin tipus d’agricultura us decantau i quina tècnica d’elaboració?

Nosaltres estem molt compromesos amb el medi ambient. Practiquem una agricultura respectuosa, amb ovelles que ens ajuden al control de les mals herbes i amb l’adobat, conreu mínim, cobertes vegetals i els tractaments fitosanitaris els fem raonadament amb sofre. Aquestes practiques ecològiques formen part de la nostra filosofia.

Per la elaboració dels nostres vins fem servir el mètode tradicional, verema manual i selecció dels millors raïms a les vinyes. Amb els raïms ben frescos fem un premsat directe en el cas de blancs i rosat, i inicia una maceració prefermentativa en fred fins a la inoculació dels llevats, moment on comença la fermentació. Treball amb amb les mares i criança en bota serà la part final de alguns dels nostres vins, fins a lembotellat.

El Viognier de Son Vich de Superna ha canviat la seva imatge, enguany/cedida

Què significa conrear la Serra de Tramuntana per la família Sampol?

Ens sentim afortunats de poder conrear el nostre raïm en un entorn tan privilegiat, reconegut a més Patrimoni Mundial de la Unesco.
Durant molt de temps els vessants de la Vall de Superna han format part de l’agricultura local, moltes d’elles distribuïdes en ‘marges’, que encara avui dia perduren. És aquí on hem volgut establir les nostres vinyes per a continuar amb el llegat dels nostres avantpassats. Respectant i cuidant al màxim el territori i el seu entorn. Es tracta d’un entorn ple de vida i amb unes condicions climatològiques, geològiques i geogràfiques molt diferents a les de la resta de l’illa, que aporten gran valor als nostres vins.

Quins són els mercats preferents per als vins de Son Vich de Superna?
És difícil de concretar, ja que sobretot en els dos últims anys ha estat molt canviant. Probablement seria el mercat local, seguit de l’alemany i països nòrdics, i després el suís, francès, danès i anglès; encara que també ens ha vingut gent d’altres països, com els Estats Units i fins i tot Austràlia.

Al celler sou partidaris de complementar la producció de vi amb altres conreus i altres oportunitats de negoci?
Es plantejà en el seu moment fer també oli, de fet a Son Vic hi ha una tafona, i tenim una altra en unes cases, dins dels terrenys de la finca, a encara més altitud (600m.) anomenades Ca Poma i Ca Pastis. No obstant això, almenys de moment, continuarem així centrant-nos en el vi.

Les marjades de la Vall de Superna defineixen l’agricultura heroica de la finca /Cedida

Com veieu el moment que travessa el sector a Mallorca, en l’actual context?

El sector, després de dos anys duríssims de pandèmia s’està recuperant a bon ritme. Som una illa turística i no sols hem notat, per la tornada del turisme, l’increment d’ingressos, sinó que el fet que els països emissors també s’hagin recuperat fa que les exportacions a aquests països, que s’havien aturat, tornin a arrencar.

Quina ha de ser l’estratègia a seguir, segons el vostre parer, per mantenir viu el sector i, si és possible, assegurar-li un futur millor?

Bona pregunta i difícil resposta. Nosaltres creiem que, respectant l’entorn, cal diferenciar-se. I, així i tot, a això cal dedicar-li molta passió, amor, esforç, sacrifici i hores de treball. Ja que a Son Vich només per la ubicació, estant a la Serra de Tramuntana, i sent una de les finques més altes de Mallorca ja tenim una gran diferenciació i per tant un avantatge. La qual cosa, tot sigui dit de pas, sense un bon resultat és a dir sense uns bons vins tampoc seria suficient, però tenim terres poc estressades i des de 2006, any que comencem a plantar, les vinyes han anat evolucionant d’una forma sorprenent, fins i tot varietats arriscades que ens generaven molts dubtes, i aconseguit un punt de maduresa òptim.

Respecte al sector no sabem si Mallorca pot suportar més de 100 cellers com té ara, però si que tenim clar que cal posar en valor els projectes locals, familiars, amb personalitat i arrelament, ja que són els únics que tenen garantit el seu futur.

També hem de destacar el paper importantíssim que tenen aquí les administracions públiques com la Conselleria d’Agricultura i les diferents DO’s i IGP’s que haurien de tractar de facilitar al màxim el treball als cellers, ja que aquests al seu torn han generat llocs de treball, han ressuscitat en gran part el camp mallorquí que estava agonitzant.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa