Balears Vadevi
La sostenibilitat en la vitivinicultura, element estratègic a debat

EL Parc Bit de Palma ha acollit una jornada tècnica organitzada per l’Institut d’Investigacions Agroambientals (INAGEA), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Enginyeria-consultoria ALFATEC sobre “Sostenibilitat i innovació en el sector vitivinícola”.

Tot un dia en el qual s’abordaren aspectes importants sobre els dos eixos fonamentals que marcaran el futur del vi a nivell global: la sostenibilitat i la innovació. Des de l’àmbit de la viticultura, passant pel disseny i construcció de cellers fins a noves tècniques de vinificació i un recorregut sobre el present i futur dels vins balears.

La jornada va comptar amb ponències relacionades amb la sostenibilitat i el procés productiu/Cedida

José Mariano Escalona i Josefina Bota, director del INAGEA i directora del grup de recerca PLANTMED, van exposar els seus estudis sobre les diferents vies genètiques i agronòmiques per a adaptar la vinya al canvi climàtic i com influeix el maneig del sòl de la vinya en el microbiota existent en el mateix i en el raïm obtingut. D’altra banda, Beatriz López, del ICVV de La Rioja, va abordar el greu problema, encara sense resoldre, de les malalties de la fusta en les vinyes.

Possiblement una de les qüestions que més interés va despertar va ser la ponència de Justo Banegas, director general i fundador d’Alfatec, que insistí en la necessitat d’adaptar el conreu però molt especialment el celler a les normatives medi ambientals de l’Unió Europea que a curt termini obligaran a tenir en compte criteris de sostenibilitat.

Per això, Banegas insistí en la necessitat de plantejar millores encaminades a complir amb aquest marc normatiu que s’acosta: “EL Govern Balear ha estat el primer a legislar sobre la petjada de carboni”, reconeixia Banegas, “però això será general d’aquí a poc i les empreses hauran de mesurar aquesta petjada i pagar per les emissions de carboni que produeixin en el seu funcionament, llavors será interessant des del punt de vista medi ambiental i també econòmic, disminuir aquestes emissions”: Eficiència energètica, econòmica i operativa seran, segons ALFATEC, les claus. “Haurem de conscienciar-nos, va dir Justo Banegas, per que la fita de 2030 està ja aquí , a tocar. Siguem per tant “egoistes””.

En aquest orde, recomanava: “Acostem la producción del raïm al celler tant com es pugui per evitar trasllats de molts de quilòmetres amb la despesa de combustible que això representa i de temps que perjudica la fruita. Però també dimensionem el celler per optimitzar els mitjans des de la construcción , recordau que és més econòmic creixer en altura que en extensió, quan plantejeu noves instal·lacions. A més es guanya en operativitat i es redueixen despeses”.

Reflexions que valen també per altres aspectes del procés productiu, com ara la possibilitat d’estalviar aigua, amb la reutilització de les “aigües grises”, controlar la temperatura de climatització de les instal·lacions, la tria del material dels dipòsits, el control de la temperatura de fermentació i, fins i tot, el tamany de les barriques.

“Són qüestions, reconeixia Banegas, que no sempre són ben acceptades pels tècnics que teniu al celler que filen molt prim en relació a temperatura de fermentació o sistema de premsat, per l’importància que tenen en el resultat final del vi però cada vegada será més important tenir aquests factors en compte”. Per això, recomanà assignar un responsable per optimitzar els consums i per que plantegi propostes d’estalvi, a la propietat de la bodega.

José Escalona, Fernando Fernández Such i Justo Banegas/Cedida

La jornada comptà també amb la participación del director general d’Agricultura, Fernando Fernández Such qui va parlar del sector a les Illes Balears, en l’actualitat. Fernández Such es referí a l’any 2021 com el de recuperació per al sector del vi. Una situación que ara posa en qüestió la crisi ucraïnesa, “ens haurem d’adaptar i veure en què queda en els següents mesos”, manifestà.

El director general aportà dades actualitzades que estalonen l’afirmació que l’any passat va ser un any bo pel sector: ha augmentat un 18% la superfície plantada de vinya, un 20% la producció de raïm, un 24,8% l’elaboració del coneixement i un 36% la comercialització de vi (dades a nivell del total de Balears). El 90% del vi elaborat es fa sota segell de qualitat, qüestió molt important ja que no és el que hi ha a altres comunitats.

A més, el sector del vi representa 40.000.000€ del valor econòmic a Balears, el que mostra un teixit empresarial molt important a nivell de la comunitat i es converteix en una oportunitat real de desestacionalizació. També destacà que és un sector molt dinàmic, com ho demostra que en el 2021 s’han sol·licitat ajudes per import de 4.000.000€ per a inversió en millores als cellers”.

“S’ha de tenir en compte, va dir Fernández Such, que només representem el 0.3% de la superfície nacional de vinya i hem rebut ajudes entre els exercicis 19-21 que representen l’1,32% del pressupost disponible en a nivell nacional. Això vol dir que rebem més del que representem i això dona una mostra de l’activitat del nostre sector”.

“D’altra banda som la sisena comunitat que més invertim en reestructuració de vinyes: el 39% de la superfície de vinya de Balears s’ha acollit a aquestes ajudes de reestructuració que venen del Programa Apoyo al Sector Vino España (PASVE)”.

Davant aquesta realitat, el director general d’Agricultura va marcar els següents punts a tenir en compte en els pròxims mesos: s’hauran d’analitzar les ajudes de reestructuració i com han millorat la vinya a les Illes Balears i en què s’han utilitzat, fent especial esment en la importància d’utilitzar-les més per a millora de sistemes en la vinya i no tant per a replantar.
D’altra banda s’ha aconseguit que de cara al 2023 es permeti finançar des dels fons FEADER inversions en cellers de fins a 100.000€, inversions que fins ara quedaven fora degut a les incompatibilitats amb altres ajudes.

En la seva intervenció, Fernando Fernández va aconseller encarar una reflexió per definir cap a on van les figures de qualitat, DO’s i IGP’s de les illes. “Cal donar-li importància a posar en el món els vins de Balears com a vins de qualitat i únics, fer una aposta per la comercialització conjunta com a vins de Balears. Exemple que apostem per això l’acció a Suïssa de la mà de l’ICEX que es va fer al març, la Barcelona Wine Week i la Fenavin”.

Finalment la direcció ha creat un nou sistema de registre vitivinicola de vinyes, que estarà vinculat a les DO’s i IGP, el qual es presentarà en els següents mesos al sector.

Per part del FOGAIBA (Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears) Joan Josep Coll va comentar la situació de les ajudes públiques per al sector vitivinícola que tant es necessiten per a la implantació de nous projectes de vinyes i cellers en el mercat.

La jornada va acabar amb una taula rodona que va analitzar el present i el futur dels vins mallorquins per part de Pilar Oliver (cellers Miquel Oliver), Miquel Gelabert (Vins Miquel Gelabert), Xavier Ausás (assessor enològic) i Daniel Arias (Pres. Associació de Sommeliers de Balears), Justo Banegas Director General de Alfatec i José Escalona, Director de INAGEA.

Es van discutir aspectes com ara la importància de les varietats locals per a la diferenciació i tipicitat del producte, el compromís per l’excel·lència per a garantir un producte reconegut de qualitat i valorat pel consumidor. Xavier Ausás, prestigiós assessor vinícola va recalcar la necessitat d’aspirar a l’excel·lència del producte per a la seva valorització en el mercat.

José Escalona comentà “la necessitat d’impulsar projectes de recerca i desenvolupament que responguin als interessos del sector en coordinació amb l’Administració i amb la participació d’investigadors de prestigi com els que constitueixen el INAGEA, que faci possible la consolidació i valorització del sector en un escenari incert i sotmès a una crisi climàtica sense precedència, i que permeti afrontar els reptes de futur”.

D’altra banda, Justo Banegas, va ressaltar que “aquestes jornades posen de manifest l’interès i la necessitat de fòrums en els quals investigadors, administracions públiques i empreses privades es reuneixin per a debatre sobre el desenvolupament d’un sector tan puixant com ho és vitivinícola balear, tant en termes de nous cellers i vins com en la seva qualitat”.

El participants a la jornada varen pogueren tastar els vins de Mallorca /Cedida

La jornada va comptar amb una degustació dels vins de Mallorca ‘Nguany, de Bodegas Santa Catarina, i Randa, de la bodega Binivista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa