Balears Vadevi
Sus a la pesca del raor

El dia 1 de setembre s’aixeca la veda a la pesca del raor. La conselleria d’Agricultura, no obstant, recorda,a través de les xarxes socials, que  tot i que el dimecres 1 de setembre s’obre la temporada de #raor, a les reserves marines on els dimecres no es permet pescar (les de la Badia de Palma, Llevant de Mallorca i Nord de Menorca) caldrà esperar fins al dijous 2.

L’objectiu d’aquestes restriccions  és garantir-ne la supervivencia d’aquesta espècie d’interès pesquer en aigües de les Illes Balears, on és molt preuada. Són molts els pescadors aficionats que esperen aquest moment per sortir a la mar a pescar “raons”. Durant anys, comentaven que cada vegada costava més aconseguir una bona quantitat d’aquest peix en cada pescada i són molt gelosos dels punts on trobar-los, sempre aprop de la costa, en fons arenosos.

El raor regna a la gastronomia de las Illes

Aquesta especie, també anomenada llorito, galant i pejepeine, té fama de ser la més cara. Aquí li deim raor per la seva semblança amb un ganivet o navalla d’afaitar.

Es troba en aigües càlides i temperades del Mediterrani i de l’Atlàntic. És més abundant en la zona meridional en el Mediterrani occidental. És pescat a canya, de manera esportiva, i els preus aconsegueixen xifres molt elevades. Quan se sent en perill s’enterra en l’arena o baixa a majors profunditats. És molt preuat a les Balears, sobretot a Eivissa i Mallorca. La veda s’aixeca durant pocs dies i els pescadors malden per la seva captura.

A Mallorca estan protegits És precisament el seu atractiu i la seva fama gastronòmica exagerats que posen en risc la seva existència. A més del seu consum habitual a Balears durant l’època de pesca, cuiners de la popularitat de Carme Ruscalleda i establiments del renom del restaurant Via Veneto de Barcelona els ofereixen.

Les mesures per a protegir l’espècie comencen amb la veda, que s’ha allargat fins el final del mes d’agost. És en aquesta època a la fi d’estiu, quan es reprodueix el raor. Ara, es permet pescar 50 peces per persona i per dia, amb un màxim de 300 exemplars per vaixell.. Es tracta d’una espècie molt preuada a les Illes Balears, on ha arribat a vendre’s a 100 euros el quilo. Habita en fons d’arena d’aigües càlides i temperades del Mediterrani i l’Atlàntic, i es pesca en les costes d’Almeria, el Maresme i l’arxipèlag de les Illes Balears. El mètode de pescar-los és amb ham, per la qual cosa és més habitual en la pesca esportiva que en la comercial.

Encara ara, i malgrat totes les restriccions, aquesta espècie es considera amenaçada i les multes en incomplir la normativa poden aconseguir els 2.000 euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa