Balears Vadevi
‘Tanca el cercle’, un pas més cap a la sostenibilitat agrària a Mallorca

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit aquesta setmana amb Jerònima Bonafé, presidenta de la Unió de Cooperatives Agràries de les Illes Balears (UCABAL), per exposar-los els principals eixos del projecte «Tanca el cercle»: Pla estratègic per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte, que es presentarà als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de tractament d’orgànica que s’ubicaran a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx, Llucmajor.

Mallorca vol millorar la feina de les cooperatives agroalimentàries | CAIB

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca segueix fent la ronda de presentació del projecte «Tanca el Cercle» a tots els sectors que s’hi veuen implicats. En concret, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara han d’importar a un alt preu. Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència.

La consellera Ribot ha explicat que Tanca el Cercle és el projecte més consolidat i transformador amb l’objectiu de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca. El nou compost que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari. Tot plegat suposa una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una important mesura per lluitar contra l’emergència climàtica», ha afegit Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que «l’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l’únic que podem tancar a Mallorca. El compost que sortirà de les noves plantes serà apte per usar en agricultura ecològica».

En l’actualitat, el compost que s’importa està al voltant dels 70 euros per tona i el compost que actualment genera el servei insularitzat de tractament de residus domèstics, té un preu públic molt reduït a tres euros per tona.

Quan les plantes estiguin en funcionament, les previsions estimen que es podria arribar a produir més de 80.000 tones de compost a l’any, ja que ara només es generen unes 18.000 tones. El compost que sortirà de les noves plantes serà també apte pel seu ús en agricultura ecològica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa