El director general Fernando Fernández havia advertit aquesta setmana: “no és possible mantenir un escorxador en funcionament amb una mitjana aproximada de 1.200 pollastres sacrificats al mes. Tenim un greu problema de producció i qualsevol solució de futur demana augmentar la producció“. Les paraules del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, coincideixen en el temps amb la campanya popular d’oposició al polèmic projecte d’una macrogranja de gallines a Sineu. Sembla, però, que la realitat és caparruda i la manca de viabilitat de l’Escorxador d’Inca, que gestionava des de principis de 2024 la Cooperativa Pagesa, no té, de moment, marxa enrere i és per la manca de demanda. Els sacrificis que es fan no són a bastament per mantenir la rendibilitat de les instal·lacions d’ara endavant, cosa que ha provocat ja el seu tancament amb data d’u d’octubre.
Fernando Fernández, ha recordat que el volum de sacrifici mensual de l’escorxador d’Inca és molt baix, fet que complica el seu manteniment. “No és possible mantenir un escorxador en funcionament amb una mitjana aproximada de 1.200 pollastres sacrificats al mes. Tenim un greu problema de producció i qualsevol solució de futur demana augmentar la producció. Les despeses corrents són fixes i són les mateixes si se sacrifiquen 10.000 pollastres al mes que 1.000”, destaca Fernández.

Una etapa esperançadora avortada als nou mesos
El mes de gener es posava en marxa una nova etapa de l’escorxador amb una solució que semblava obria el futur per aquestes instal·lacions. Durant els vuit primers mesos d’enguany, l’escorxador d’aus d’Inca ha sacrificat un total de 9.663 pollastres. Aquests són poc més 1.200 pollastres al mes. És a dir, se sacrifica un dia a la setmana i, per tant, cada dia que s’obre l’escorxador només se sacrifiquen 300 aus.
Cal recordar que el novembre de 2023, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), va firmar un protocol de col·laboració amb l’Ajuntament d’Inca i amb la Cooperativa Pagesa pel desenvolupament i l’execució del projecte de millora i adequació de l’escorxador d’aus del municipi, amb l’objectiu de mantenir l’activitat d’aquesta instal·lació.
En aquest sentit, es va acordar que l’Ajuntament d’Inca, com a propietari i titular de les instal·lacions, va encarregar un projecte tècnic d’execució, que el mateix consistori ha assumit la despesa, per posar al dia les instal·lacions de sacrifici d’aus, incorporar les reformes necessàries, l’execució d’una sala d’especejament i un punt de venda directe. El projecte és licitat per l’Ajuntament a una empresa, i en el procés de redacció del nou projecte, els serveis de Sanitat i Benestar Animal de la Conselleria d’Agricultura i el servei de Salut Pública de la Conselleria de Salut en fan un seguiment perquè compleixi amb tota la normativa en vigor.
Aquest projecte és remès definitivament a la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural i a la Direcció General de Salut Pública el setembre de 2024. La seva execució suposa una inversió de prop de 700.000 euros. El fet de ser l’únic escorxador d’aus de Mallorca i la situació en la qual es troba el sector permeten a la Conselleria acollir-se a la consideració de l’escorxador com a Servei d’Interès Econòmic General i d’acord amb la normativa comunitària atorgar una subvenció directa per ser considerat indústria estratègica.
Cal recordar que la Cooperativa Pagesa d’Inca, després de nombroses reunions, es va fer càrrec en el mes d’octubre del 2022 de la gestió de l’escorxador mitjançant una resolució de concessió d’emergència de l’Ajuntament d’Inca. Fernández vol agrair especialment “aquest compromís i responsabilitat de la Cooperativa en unes circumstàncies molt complicades”. A més, ha recordat que durant “aquest any i mig que ha gestionat l’escorxador ha prestat servei de manera contínua i sense que els productors s’hagin vist afectats en cap moment. Però no podem demanar a la Cooperativa que continuï fent esforços heroics, ja que un escorxador d’aus no es pot mantenir amb un sacrifici mensual de 1.200 animals. Serien necessaris prop de 10.000″.
El passat mes de desembre, la Direcció General d’Agricultura es va reunir amb la Cooperativa Pagesa per detallar el procediment de subvenció directa a l’escorxador per cobrir el dèficit comptable, perquè aquestes subvencions sempre són amb auditoria comptable. En data d’avui, tot i que Agricultura té coneixement que la Cooperativa està fent feina en aquest aspecte, encara no ha rebut els comptes auditats. S’ha intercanviat informació, però encara no s’han presentat els comptes auditats de 2023. No obstant això, la Cooperativa ha tengut accés a les ajudes ordinàries d’inversions i despeses corrents que la Conselleria publica cada any. En aquest sentit, Fernández recalca que “aquestes ajudes ordinàries no són suficients, sinó que es necessiten els comptes auditats”.
En les dues reunions formals mantingudes amb els productors i en els contactes que s’han tingut informals, Agricultura ha transmès que perquè el sistema funcioni és imprescindible augmentar la producció d’aus i garantir un nombre mínim de sacrificis cada vegada que s’obre l’escorxador. Des d’Agricultura es vol recalcar que des que la setmana passada la Cooperativa va donar l’avís que presentaven l’escrit per donar de baixa l’activitat a partir de l’1 d’octubre, s’han mantingut reunions amb la mateixa Cooperativa, així com amb l’Ajuntament d’Inca i algun dels productors per intentar trobar la millor solució al problema actual.

S’obre un temps de reflexió i solucions a curt termini
Davant aquesta situació, ahir es produïa una reunió a la conselleria d’Agricultura amb tres significats productors del sector per analitzar la situació, tot i que inicialment la Conselleria n’havia convocat un total de sis. Hi assistien el conseller Joan Simonet i el director general. Es partia de la premissa que “qualsevol solució possible al manteniment de l’escorxador implica incrementar la seva producció”, com va afirmar Fernando Fernández.
En primer lloc, la Conselleria anunciava que tractarà amb Salut Pública la possibilitat de trobar una sortida immediata per a les aus que les explotacions ja tenen en cria. A mitjà termini, s’han plantejat dues opcions: que els mateixos productors assumeixin la gestió de l’escorxador o bé explorar la flexibilització de les normatives sanitàries per permetre el sacrifici a les explotacions o amb l’ús de matadors mòbils.
Aquestes converses són clau per intentar salvar una instal·lació que és l’únic escorxador d’aus de Mallorca. El Govern Balear ja havia impulsat un projecte de millora i adequació de l’escorxador, amb una inversió de 700.000 euros, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Inca i la Cooperativa Pagesa. Aquest projecte, licitat per l’Ajuntament d’Inca, encara està pendent d’execució i inclou la creació d’una sala d’especejament i un punt de venda directe.