Balears Vadevi
TaPalma fa 20 anys i ho celebra amb una gran gala

TaPalma fa enguany vint anys i ho ha celebrat amb una gala que ha permès valorar el que ha significat aquesta iniciativa per la gastronomia i la restauració de Mallorca. Ara, com a oferta plenament consolidada, és pot dir que hi ha un abans i un després de TaPalma. Així és posà de manifest a l’esdeveniment gastronòmic que va tenir lloc a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB), “El millor sopar de tapes de la teva vida”. La cita va reunir vuit xefs de referència a Mallorca, estretament vinculats a TaPalma: Igor Rodríguez, Koldo Royo, Kike Erazo, Andrés Moreno, Miquel Serra, Albert Marín, Antònia Massanet i Natalia Munar, que delectaren els assistents amb les seves creacions en miniatura per commemorar dues dècades d’història gastronòmica. L’esdeveniment, organitzat per AgenciaCom i Restauració Mallorca Caeb, i patrocinat per l’Ajuntament de Palma, Palma Activa, el Consell de Mallorca i Trasmed, té com a objectiu dinamitzar la ciutat durant uns dies gràcies al sector de la restauració i posicionar Mallorca, i molt especialment la seva capital, com a punt neuràlgic de la gastronomia espanyola.

Durant la presentació, la directora de l’EHIB, Maria Llompart, destacava que “per a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears és un orgull acollir aquesta celebració tan especial, ja que des de la primera edició, l’Escola ha estat vinculada a TaPalma, col·laborant en cada concurs i formant part activa del seu creixement”. Al llarg d’aquests vint anys, afegí, “els nostres alumnes i professors hi han participat amb entusiasme, especialment l’equip de l’àrea de Restauració, amb en Francisco Alabat al capdavant, que sempre ha mostrat una gran implicació”.

Per la seva banda, Antoni Martorell, director general d’AgenciaCom, digué “avui és un dia molt especial perquè celebram vint anys d’un projecte que va néixer per apropar la gastronomia a la gent, i puc dir amb orgull que ho hem aconseguit entre tots”. Recordava que “ja fa deu anys que vàrem assumir TaPalma en un moment complicat per a la ruta i el concurs de tapes, però sempre de la mà de Restauració Mallorca Caeb vàrem decidir creure en el seu potencial i, amb esforç i dedicació, vàrem recuperar el seu esperit”. Actualment, rematà “podem afirmar que és una de les grans cites gastronòmiques d’Espanya, i res d’això hauria estat possible sense el suport de tots els que ens han acompanyat”.

Juan Miguel Ferrer, president de Restauració Mallorca Caeb, afirmà que TaPalma “va néixer amb un propòsit clar: dinamitzar la ciutat i fomentar que la gent sortís a gaudir de la gastronomia, una cosa que a Mallorca no era habitual”. Per això, ha destacat, “des de Restauració Mallorca vàrem voler impulsar aquesta cultura del ‘tapeo’, donant visibilitat al talent que hi ha darrere les nostres barres i cuines”. Avui, assegurà, “TaPalma s’ha consolidat com un referent gastronòmic i un motor per a la ciutat, que omple els carrers de vida i demostra l’alt nivell dels nostres restaurants, cuiners, professionals i del sector en general”.

Els xefs que han estat l’alma mater de TaPalma des del seu inici/Agència COM

Reconeixements pels 20 anys de TaPalma

A l’acte, que va reunir prop de 200 convidats es lliuraren distincions a les persones i entitats que han contribuït al creixement i consolidació de TaPalma com a referent culinari de les Illes Balears.

Els homenatjats han estat el xef Igor Rodríguez, president del jurat de TaPalma i campió del Concurs Nacional de Pinxos i Tapes de Valladolid; l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB); l’actual president de la Federació Empresarial de Restauració de les Illes (FERIB) i expresident de Restauració Mallorca Caeb, Alfonso Robledo; José Luis Sánchez Cabezudo i Paco Martínez, restauradors i fundadors de la ruta; així com l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca, per la seva tasca en la promoció de la gastronomia i el seu suport a TaPalma durant aquestes dues dècades.

Un llibre recull la trajectòria de dues dècades d’aquesta iniciativa i les tapes que han fet històriaAgència COM

TaPalma 20 anys, una història i milers de tapes

L’esdeveniment ha estat també l’escenari de la presentació del llibre “TaPalma 20 años. Una historia y miles de tapas”, que repassa el recorregut del certamen a través dels testimonis dels seus protagonistes i recull les receptes d’algunes de les tapes més emblemàtiques. Cadascun dels xefs participants presentaren la seva proposta gastronòmica i reberen la seva jaqueta de mans de Mari Carmen Monterrubio, gerent de My Uniform, empresa encarregada de la seva confecció.

Després del tancament de l’acte institucional i la foto de grup, els assistents degustaren les tapes dels xefs juntament amb una mostra de producte local, amenitzada amb música en directe. En finalitzar la vetllada, es va obsequiar a cada convidat un exemplar del llibre “TaPalma 20 años. Una historia y miles de tapas”.

Entre les tapes que es pogueren tastar destacam: Igor Rodríguez ha sorprès amb el seu Caneló de botifarró amb pa de pessic d’all i pebrot del ‘piquillo’, Tapa TaPalma d’Or 2008; Koldo Royo un Meló osmotitzat amb cervesa; Kike Erazo la seva Coca-roba, Tapa TaPalma d’Or 2024; Andrés Moreno el seu Panellet de Sobrassada de Mallorca IGP, Tapa Temàtica d’Or 2022; Miquel Serra un Cremadillo amb Sobrassada de Mallorca IGP; Albert Marín el seu Ca l’Amar, Tapa TaPalma de Plata 2022; Antònia Massanet una Coca de guisat de toro amb ‘moje’ de Sobrassada de Mallorca IGP; i Natalia Munar una Coca de sardines amb camagrocs i ceba caramel·litzada.

Ara comença el compte enrere per a una nova edició: TaPalma Mallorca-2025 celebrarà el seu concurs al Palau de Congressos de Palma dilluns 3 de novembre, i la ruta tindrà lloc del 5 al 9 de novembre.

Més notícies
El xef Igor Rodríguez d'El Bandarra és el president del jurat de tapes de TaPalma Mallorca-2024/AgènciaCom
31 establiments seran presents a la nova edició de TaPalma que ja és a punt
L'esdeveniment ha estat precedit d'una acció solidària a favor dels usuaris del menjador social de Zaqueo
La tapa guanyadora imita una garrova i juga amb un producte la versatilitat del qual ha seduït el xef Kike Erazo/AgènciaCom
La ruta de TaPalma posa punt final a l’edició d’enguany
Una oportunitat per tastar les tapes i els còctels que han guanyat els distints concursos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa